Data Protector Support and News Forum
Showing results for 
Search instead for 
Do you mean 

Unable to open device error

Frequent Advisor

Unable to open device error

We are having some issue accessing any of the tapes on the device. I issued a "omnisv stop" and "omnisv start" command while the device was in the process of backing up a file. When I then later brought up the data protector GUI I noticed that slot 7 was showing as being empty. This was the slot that the tape was in that was being used at that point in time.


I was able to get the tape back into the slot using the menu on the physical device. Now none of my backups want to work and I am not able to format any new tape that I insert into the device.


Now I am getting a "[90:54]    Cannot open device (/dev/rtape/tape2_BESTn)" error message. It almost feels like the software thinks there is still a tape in use.


Any idea how to resolve this.


Thanks in advance

HPE Expert

Re: Unable to open device error

You didn't state what the OS-type or version is, but, when nothing is running, at the comand prompt, see if there is a hung session




If you see any, use the session ID to try and kill the session


omniabort -session [session id]          Do not include the [   ] marks


Stop Data Protector, and check to see if there are any running sessions


UNIX Cell Manager

       ps -ef | grep omni



       Open Task Manager, get a list fo running processes


Look for any 'xSM' (for example BSM, RSM, MSM, CSM, ASM) processes, if you see any, then kill them


Start Data Protector, and run


omnidbutil -clear


omnidbutil -show_locked_devs


If there are any locked devices or cartridges


omnidbutil -free_locked_devs

omnidbutil -show_locked_devs


This should free up your device.  If not, the Media Agent should probably be rebooted, because teh device is locked at the OS-level

Frequent Advisor

Re: Unable to open device error



We are running the data protector on w windows server and I believe it's version 6. If I log on to the console I am able to move the tape to and from the slot.


I did "devbra -devices" and got nothing on the screen.


I did "omnidbutil -show_locked_devs" with the following result.


I did "omnidbutil -clear" and that did not show any running sessions.


I have rebooted the server as well so there should not be any hung applications.


I guess i have to reboot "Media Agent" and I assume that is the physical device.



C:\Program Files\OmniBack\bin>omnidbutil -show_locked_devs

Locked devices/media/cartridges:

No locked devices/media/cartridges found!


When I looked at the debug log I found the following.


1/8/2014 3:49:43 PM  SecLibIpc.2964.2996 ["/lib/ipc/ipc.c $Rev: 14517 $ $Date:: 2010-11-03 18:44:53":1681] A.06.20 b370
ipc initialized before cmn!

1/8/2014 3:50:52 PM  SecLibIpc.3196.3204 ["/lib/ipc/ipc.c $Rev: 14517 $ $Date:: 2010-11-03 18:44:53":1681] A.06.20 b370
ipc initialized before cmn!

HPE Expert

Re: Unable to open device error

This is the really big flag for me:


"I did "devbra -devices" and got nothing on the screen."


I don't know if 'devbra -devices' will give the same output as 'devbra -dev', which is how the command should be run


Assuming that the output is accurate, this means that DP sees no locally-attached devices (Devices in a SAN are considered to be Locally Attached), you will need to reboot the HPUX media agent, which descovers all locally-attached devices, and run 'devbra -dev' again


Frequent Advisor

Re: Unable to open device error



I ran the command both ways and got the same results. Sorry for the stupid question but what is the "HPUX media agent" and how do I reboot it?

HPE Expert

Re: Unable to open device error

This is certainly a legitimate question


From your initial post


""[90:54]    Cannot open device (/dev/rtape/tape2_BESTn)"


The '/dev/rtape/tape2_BESTn' is a HPUX device file, so the media agent in running on HPUX


You did not include the entire error, but, as part of the error message, you can see


   From BMA@[hostname]


The [hostname] is that of your Media agent


You will need to get with your HPUX system administrator, rebooting normally requires 'root' permission

Trusted Contributor

Re: Unable to open device error

I recently had a situation where I rebooted a library thinking that all the drives were empty but one wasn't.  Subsequent write attempts to that drive failed.


Another reboot of the library fixed the problem.





Frequent Advisor

Re: Unable to open device error

As a last attempt before calling support I looked at the unix side of the equation and found that I had a session running on one of the hosts. I then killed the session and I was able to format tapes again.


ps -ef | grep omni

kill -9 nnnnn


Thanks to everybody for their help and suggestions.