ProLiant Servers (ML,DL,SL)
Showing results for 
Search instead for 
Do you mean 

Server hangs before booting

Visitor

Server hangs before booting

8 month old ML110 G7 with new installation of Windows 2008 server R2, patched.  Firmware updated.  Very slow POST.  Fan stays on at full speed.  When I power up the machine turns off by itself after 2 seconds and then turns on again by itself and begins POST.  Once I get to the line about CD/DVD drivers loading the server hangs.  There are no POST error messages or beeps.  The fan remains on at full speed.  I do not get to the message about RAID or boot drive options.

 

Anyone have any suggestions please?

 

Tony.

6 REPLIES
HPE Pro

Re: Server hangs before booting

Hi,

 

Start from the basics:

  • Remove any additional Add-On cards thats installed.
  • Remove any external storage connections and or USB storage devices.
  • Try with minimum amount of RAM.
  • Clear NVRAM from the System Maintenance Switch.

Refer to the HP ProLiant ML110 G7 Server Maintenance and Service Guide.

Page# 84 for DIMM and Page# 82, 83 for clearing NVRAM, switch 6.

 

Good Luck!

Thank You!
I am a HP employee
__________________________________________
Was the post useful? Click on the white KUDOS! Star.

Visitor

Re: Server hangs before booting

[ Edited ]

Thank you.  Have done as you suggested.  I now have one DIMM only in slot 2A.  I received the expected messages after maintenance switch 6 turned on.  It is now back off.

 

If I disconnect the DVD drive the machine then hangs at the new message: memory configuration change test invoked, and tells me that there are are no DIMMs installed!

 

With the DVD reconnected the original problem remains: if I start up after having pulled out the power lead and reconnected it, the machine still turns itself off immediately after power up and then comes back on.  If I start up without pulling out the power lead then the machine does not restart and stayed powered up.

 

The screen stops at Port1: (Optical) hp    DVDROM DH40N

 

Tony.

Respected Contributor Respected Contributor

Re: Server hangs before booting

It sounds like you may have a faulty DVD ROM drive or connecting cable causing the boot process to hang.

It also sounds like you need more than one DIMM installed. It'll probably need a pair in one bank in order to boot, please refer to the label on the underside of the cover you removed for population guidelines.

Thanks
Mark...


---------------------------------------------------------------------------------
Please click the white Kudos star to the left if this post is helpful :)
Visitor

Re: Server hangs before booting

[ Edited ]

Thanks Mark.

Still hangs when I disconnect DVD power and SATA cables.

Then the message at hang is the SATA Option ROM. 

What else could I disconnect?

It never gets to the RAID messages.

DIMMS are in slots 2A and 4B as per diagram.

Tony.

Respected Contributor Respected Contributor

Re: Server hangs before booting

Ok, I'd try removing the array controller assuming that it is a PCI card.
If not, try removing any cache that is attached to either the onboard controller or the PCI slot...


---------------------------------------------------------------------------------
Please click the white Kudos star to the left if this post is helpful :)
Visitor

Re: Server hangs before booting

No PCI card.  Will I need to remove the hard drives? I can see anything in a PCI slot.

Tony.