Online Expert Day - HPE Data Storage - Live Now
April 24/25 - Online Expert Day - HPE Data Storage - Live Now
Read more
Comware Based
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

5130EI l2protocol tunnel problem

SOLVED
Go to solution
volf_martin
Occasional Advisor

5130EI l2protocol tunnel problem

Hello,

I'm trying to create "L2-transparent" connection through two 5130EI JG932A using QinQ and l2protocol tunnel. The problem is the switches don't strip the SVLAN tag from CDP and LLDP packets, but IMHO they should. The config is basicaly the same on both switches. Port gi1/0/1 is the end of the tunnel and te1/0/28 connects to the other 5130.

vlan 3001

interface GigabitEthernet1/0/1
 port access vlan 3001
 qinq enable
 undo stp enable
 undo lldp enable
 l2protocol cdp tunnel dot1q
 l2protocol dldp tunnel dot1q
 l2protocol eoam tunnel dot1q
 l2protocol gvrp tunnel dot1q
 l2protocol lacp tunnel dot1q
 l2protocol lldp tunnel dot1q
 l2protocol mvrp tunnel dot1q
 l2protocol pagp tunnel dot1q
 l2protocol pvst tunnel dot1q
 l2protocol stp tunnel dot1q
 l2protocol vtp tunnel dot1q

interface Ten-GigabitEthernet1/0/28
 port link-type trunk
 port trunk permit vlan 1 3001

The LLDP and CDP packets going out of gi1/0/1 are tagged with 3001 tag, but they should be untagged. I haven't looked at PVST or other L2 protocols yet. Unicast untagged packets pass though the tunnel correctly. I have tried the newest firmware R3113P05 and an older one R3111P02, the result was the same.

Can you help me please?

The equivalent setup with 3100EI JD320B is working as expected:

vlan3001

interface Ethernet1/0/1
 port access vlan 3001
 stp disable
 undo lldp enable
 bpdu-tunnel dot1q stp
 bpdu-tunnel dot1q hgmp
 bpdu-tunnel dot1q cdp
 bpdu-tunnel dot1q vtp
 bpdu-tunnel dot1q pvst
 bpdu-tunnel dot1q lacp
 bpdu-tunnel dot1q udld
 bpdu-tunnel dot1q lldp
 qinq enable

interface GigabitEthernet1/0/26
 port link-type trunk
 port trunk permit vlan 1 3001

 

4 REPLIES
GaboMaxaATS
Occasional Visitor

Re: 5130EI l2protocol tunnel problem

set PVID 3001 on int 1/0/28?

volf_martin
Occasional Advisor

Re: 5130EI l2protocol tunnel problem

I'll try it and will let you know. But what if I need several independent "tunnels"? In fact I do need two of them right now. I have tried this setup with two HP-5120 and it is working correctly, unlike 5130. I think it's a bug in 5130 firmware.

volf_martin
Occasional Advisor

Re: 5130EI l2protocol tunnel problem

Setting PVID 3001 on int 1/0/28 did not help.

volf_martin
Occasional Advisor
Solution

Re: 5130EI l2protocol tunnel problem

The problem is resolved in the new firmware version R3115P06.