Comware Based
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Need help with link aggregation in HP A5500-HI switch

evil_evo
Occasional Contributor

Need help with link aggregation in HP A5500-HI switch

Hello All,

 

I am trying to craete  link aggregation on HP A5500-HI switch and so far I have used the following commands:

 

Dynamic link aggregation
system-view
interface bridge-aggregation 1
link-aggregation mode dynamic
quit

interface GigabitEthernet 1/0/23
port link-aggregation group 1
quit

interface GigabitEthernet 1/0/24
port link-aggregation group 1
quit

interface bridge-aggregation 1
port link-type trunk
port trunk permit vlan 10
quit

Check your link aggregation
display link-aggregation summary
display link-aggregation verbose Bridge-Aggregation 1

 

All those commands work without any issue however when I do display link-aggregation summary I can only see ONE PORT selected and other for UNSELECTED.

 

So when I looked at the logs I found the following error: Member port GigabitEthernet1/0/24 of aggregation group BAGG1 becomes INACTIVE because the port's speed is improper for being attached.

 

Does anyone here know what does this mean?

 

 

Thanks in advance

6 REPLIES
VoIP-Buddy
Trusted Contributor

Re: Need help with link aggregation in HP A5500-HI switch

What do you have connected at the other end?  What version of Comware do you have installed in the switch?

 

David

Apachez-
Trusted Contributor

Re: Need help with link aggregation in HP A5500-HI switch

What is the output if you do the following?

interface bridge-aggregation 1
display this

interface GigabitEthernet 1/0/23
display this

interface GigabitEthernet 1/0/24
display this

Also using "link-aggregation mode dynamic" means that you activate LACP (if im not mistaken).

If you want to setup a link aggregation towards another HP A-series switch using LACP isnt really needed.

evil_evo
Occasional Contributor

Re: Need help with link aggregation in HP A5500-HI switch

I am connecting to a physical server it is a HP server DL360 (I think). Also how do I enable LACP?

Furthermore I just noticed this port 23 have speed of Auto [10M] where port 24 Auto [1000M]. Now I am thinking it could be cable as I have forced the NIC on the server to be 1000M Full Duplex. Any Idea?

Thanks
Apachez-
Trusted Contributor

Re: Need help with link aggregation in HP A5500-HI switch

I think that IEEE states that for 1Gbit or higher you should use auto/auto (speed=auto, duplex=auto).

 

So make sure that both ports are set to the same speed and set the server to use auto/auto in order to get a proper link at 1Gbit/s.

 

This should do it for you:

 

int range gi 1/0/23 to gi 1/0/24

speed auto

duplex auto

quit

manuel.bitzi
Trusted Contributor

Re: Need help with link aggregation in HP A5500-HI switch

Yes, you have to enable LACP on the Server as well. Else the Server und Switch will not communicate.

 

br

Manuel

H3CSE, MASE Network Infrastructure [2011], Switzerland
evil_evo
Occasional Contributor

Re: Need help with link aggregation in HP A5500-HI switch

Here are the outputs:

[sw1]display link-aggregation summary
Aggregation Interface Type:
BAGG -- Bridge-Aggregation, RAGG -- Route-Aggregation
Aggregation Mode: S -- Static, D -- Dynamic
Loadsharing Type: Shar -- Loadsharing, NonS -- Non-Loadsharing
Actor System ID: 0x8000, d07e-2865-3fce

AGG AGG Partner ID Select Unselect Share
Interface Mode Ports Ports Type
-------------------------------------------------------------------------------
BAGG1 D 0x8000, 0000-0000-0000 1 1 Shar


[sw1]display link-aggregation verbose Bridge-Aggregation 1
Loadsharing Type: Shar -- Loadsharing, NonS -- Non-Loadsharing
Port Status: S -- Selected, U -- Unselected
Flags: A -- LACP_Activity, B -- LACP_Timeout, C -- Aggregation,
D -- Synchronization, E -- Collecting, F -- Distributing,
G -- Defaulted, H -- Expired

Aggregation Interface: Bridge-Aggregation1
Aggregation Mode: Dynamic
Loadsharing Type: Shar
System ID: 0x8000, d07e-2865-3fce
Local:
Port Status Priority Oper-Key Flag
--------------------------------------------------------------------------------
GE1/0/23 S 32768 1 {ACDEFG}
GE1/0/24 U 32768 2 {ACG}
Remote:
Actor Partner Priority Oper-Key SystemID Flag
--------------------------------------------------------------------------------
GE1/0/23 0 32768 0 0x8000, 0000-0000-0000 {DEF}
GE1/0/24 0 32768 0 0x8000, 0000-0000-0000 {DEF}



I am not sure why it is only selection one port and not both: btw I have ran following commands:

int range gi 1/0/23 to gi 1/0/24

speed auto

duplex auto

quit

And Finally the following interface summery :

[sw1-GigabitEthernet1/0/23]display this
#
interface GigabitEthernet1/0/23
port link-mode bridge
port link-type trunk
port trunk permit vlan 1 10
port link-aggregation group 1
#
return
[sw1-GigabitEthernet1/0/24]display this
#
interface GigabitEthernet1/0/24
port link-mode bridge
port link-type trunk
port trunk permit vlan 1 10
port link-aggregation group 1
#
return