Disk Arrays
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Multipath is not working with EVA 5000 (RHEL 4 IA64)

Mario V.
Visitor

Multipath is not working with EVA 5000 (RHEL 4 IA64)

Hi,

My configuration:
-Itanium 2 Bull server
-2x HP StorageWorks FC1143 PCI-X 4Gb host bus adapter, product number AB429A (QLA 2460).
-OS: RedHat Enterprise 4 U4 (IA64)
-Qlogic driver 8.01.07-fo, latest HBA BIOS (from Qlogic Web Site).

SAN:
- 2xHP Storage Works SAN SWITCH 2/32 (cross connected)
- HP EVA 5000 storage , VCS 3.028 (active/passive). Host type is Solaris, set the failover preference to Path A Failover or Path B Failover in the Management Appliance host settings (for Linux connection)
- Linux servers are in separate zone on FC switch

Modprobe.conf:
options qla2xxx ql2xmaxqdepth=16 qlport_down_retry=30 ql2xloginretrycount=30 ql2xfailover=1 ql2xlbType=1 ql2xautorestore=0x80 remove qla2xxx /sbin/modprobe -r --first-time --ignore-remove qla2xxx && { /sbin/modprobe -r --ignore-remove qla2xxx_conf; }

One controller on EVA storage is not working at the moment, and my Linux machine cannot see the presented disks:


If I manually (via SANSurfer) set the path via Active EVA controller I can see the presented disks. Can you help me ? What can I do to achieve working multipath ?

...
qla2400 0000:0c:01.0: scsi(2:0:0:4): Enabled tagged queuing, queue depth 16.
SCSI device sde: 209715200 512-byte hdwr sectors (107374 MB)
sde: asking for cache data failed
sde: assuming drive cache: write through SCSI device sde: 209715200 512-byte hdwr sectors (107374 MB)
sde: asking for cache data failed
sde: assuming drive cache: write through sde:<6>Device sde not ready.
end_request: I/O error, dev sde, sector 0 Buffer I/O error on device sde, logical block 0 Device sde not ready.
end_request: I/O error, dev sde, sector 0 Buffer I/O error on device sde, logical block 0 Device sde not ready.
end_request: I/O error, dev sde, sector 0 Buffer I/O error on device sde, logical block 0 unable to read partition table Attached scsi disk sde at scsi2, channel 0, id 0, lun 4
Vendor: COMPAQ Model: HSV110 (C)COMPAQ Rev: 3028
Type: Direct-Access ANSI SCSI revision: 02
qla2400 0000:0c:01.0: scsi(2:0:0:5): Enabled tagged queuing, queue depth 16.
SCSI device sdf: 209715200 512-byte hdwr sectors (107374 MB)
sdf: asking for cache data failed
sdf: assuming drive cache: write through SCSI device sdf: 209715200 512-byte hdwr sectors (107374 MB)
sdf: asking for cache data failed
sdf: assuming drive cache: write through sdf:<6>Device sdf not ready.
end_request: I/O error, dev sdf, sector 0 Buffer I/O error on device sdf, logical block 0
...



Mario

3 REPLIES
Moez Alibhai
Advisor

Re: Multipath is not working with EVA 5000 (RHEL 4 IA64)

Hi

Csn you pls send me.
1. cat /proc/scsi output
2. nsshow output from both the switches
3. zone info from both the switches

Rgds
Moez
Rob Leadbeater
Honored Contributor

Re: Multipath is not working with EVA 5000 (RHEL 4 IA64)

Hi,

You *might* be better of using HP's version of the QLogic drivers, available here...:

http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupport/SoftwareIndex.jsp?lang=en&cc=us&prodNameId=3185351&prodTypeId=12169&prodSeriesId=3185350&swLang=13&taskId=135&swEnvOID=2027

Hope this helps,

Regards,

Rob
pasquino bocci_1
Trusted Contributor

Re: Multipath is not working with EVA 5000 (RHEL 4 IA64)

Hi,

correct, and install the drivers with the -f option (-f stands for failover), then run hp_rescan to check if the disks are seen correctly.
Pasquino