Storage Boards Cleanup
To make it easier to find information about HPE Storage products and solutions, we are doing spring cleaning. This includes consolidation of some older boards, and a simpler structure that more accurately reflects how people use HPE Storage.
Disk Arrays
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

VA7410 - problem witha adding a new disks

Rafal Niesiobedzki
Frequent Advisor

VA7410 - problem witha adding a new disks

Hello,
I have a VA7410 with
Local Controller Product Revision:____A000
Remote Controller Product Revision:___A000
and try to add a few new disks. All new disk are in "init failed" status, and the magenta light is blinking. After the hard reboot, status is the same "init failed" but magenta light is off.
Any idea what is happening to the array or disks?
I have attached the armdsp output with this message.
With regards,
RaV
15 REPLIES
Rafal Niesiobedzki
Frequent Advisor

Re: VA7410 - problem witha adding a new disks

Naturally Amber LED not Magenta :)
Mario_66
Valued Contributor

Re: VA7410 - problem witha adding a new disks

Please,

something is strange with your VA. Which FW version is currently present on your controllers? A000?!

Regards,
M.



Rafal Niesiobedzki
Frequent Advisor

Re: VA7410 - problem witha adding a new disks

Controller Product Revision: A000
Rafal Niesiobedzki
Frequent Advisor

Re: VA7410 - problem witha adding a new disks

Marco Hogeveen_1
Trusted Contributor

Re: VA7410 - problem witha adding a new disks

Hi Rafal,

The VA should reformat every drive from 512 bytes blocksize to 520 bytes blocksize and apparently it cannot do that on your disks

A000 Firmware is very very old (the first firmware as you can see) and full of ehhh let's say hidden features. Please call HP and let them update the firmware to A130.

This should solve many issues, probably the one you're seeing also.
They can also update Firmware of the DS2405 to HP05 and the disks firmwares as well.
Marco Hogeveen_1
Trusted Contributor

Re: VA7410 - problem witha adding a new disks

Hi Rafal,

The link you provided doesn't describe your problem because Auto Format IS enabled in your system:

SUB-SYSTEM SETTINGS

RAID Level:___________________________RAID1+0
Auto Format Drive:____________________On
Rafal Niesiobedzki
Frequent Advisor

Re: VA7410 - problem witha adding a new disks

yeah, but I'll try to switch off Auto Format. Then remove disks, and switch on AF. After this I'll try to place the disks into array.
Can U tell me, how to place 7 new disks into the array? What is the sequence?

With regards,
RaV
Mario_66
Valued Contributor

Re: VA7410 - problem witha adding a new disks

Hi Rafal,

is there any chance to put one of these new disks into main enclosure?
512-byte disk should be converted into 520-byte one if everything is OK with HDD.
There is a very small possibility that you have a bunch of bad disks. I saw something similar few years ago. Strange disk's S/Ns reminded me on it. Did you buy them through HP channel or somewhere else?
Also, before any disk upgrade I strongly suggest you to consider FW upgrade of the VA as Marco suggested, too.
I am not aware of any disk upgrade sequence, but one by one is my preferred way.

Regards,
Mario.
Rafal Niesiobedzki
Frequent Advisor

Re: VA7410 - problem witha adding a new disks

Hello again,

This is what i did today.
step1. Swich off the AutoFormat option
step2. Remove disk from array
step3. Swich on the AutoFormat option
step4. Place the disk into array.

After that, the amber LED is off, but green LED is permanently lighting.

Disk is still in "Init Failed" status.

With regards,
RaV
Mario_66
Valued Contributor

Re: VA7410 - problem witha adding a new disks

Hi Rafal,

I am pretty sure that A000 does not support 73GB disks. Not 100% sure, but very close to that.

I will check that.

I know that I am boring, but consider FW upgrade ASAP.

Regards,
Mario.
Mario_66
Valued Contributor

Re: VA7410 - problem witha adding a new disks

Heh, I was wrong.

A000 supports disks with size less then 76GB.

Try this command and send output:

armdiag -I -if array_logs

BR,
Mario.



Rafal Niesiobedzki
Frequent Advisor

Re: VA7410 - problem witha adding a new disks

Hi Mario,

Check this out:

(this is one array)

#armdsp -d array1

Vendor ID:______________________________HP
Product ID:_____________________________A6218A
Array World Wide Name:__________________50060b000014eae3
Array Serial Number:____________________00SG238J0084
Alias:__________________________________array1
Software Revision:______________________1.08.00 - 0126 - 040630
Command execution timestamp:____________Mar 30, 2005 12:18:28 PM
...
ARRAY INFORMATION

Array Status:_________________________Warning
Firmware Revision:____________________38370A000P0801021707
Product Revision:_____________________A000
Local Controller Product Revision:____A000
Remote Controller Product Revision:___A000
Last Event Log Entry for Page 1:______68458
Last Event Log Entry for Page 2:______68423
Last Event Log Entry for Page 5:______51643
...
Disk at JA0/D8:
Status:_______________________________Good
Disk State:___________________________Included
Vendor ID:____________________________HP 73.4G
Product ID:___________________________ST373453FC
Product Revision:_____________________HP03
Data Capacity:________________________66.757 GB (140000000 blocks)
Block Length:_________________________520 bytes
Address:______________________________7
Node WWN:_____________________________2000000c50615692
Initialize State:_____________________Ready
Redundancy Group:_____________________2
Volume Set Serial Number:_____________000131F900000010
Serial Number:________________________3HW0PP7P
Firmware Revision:____________________HP03

....

Disk at JA0/D10:
Status:_______________________________Init Failed
Disk State:___________________________Init Failed
Vendor ID:____________________________HP 73.4G
Product ID:___________________________ST373453FC
Product Revision:_____________________HP03
Data Capacity:________________________512 bytes (1 blocks)
Block Length:_________________________0 bytes
Address:______________________________9
Node WWN:_____________________________2000000c50ad2b2d
Initialize State:_____________________Not Ready
Redundancy Group:_____________________65536
Volume Set Serial Number:_____________113D1170113D12B4
Serial Number:________________________.T.8.T.8.T.8
Firmware Revision:____________________HP03
Rafal Niesiobedzki
Frequent Advisor

Re: VA7410 - problem witha adding a new disks

Hello again,

It stops after /sbin/vgdisplay -v
I think there is a problem with secure path.
OS can't execute that command.

Maybe some others sugestions?

With regards,
RaV
Rafal Niesiobedzki
Frequent Advisor

Re: VA7410 - problem witha adding a new disks

Command armdiaf is finished with errors, but we got something.

Check attachment

With regards,
RaV
Mario_66
Valued Contributor

Re: VA7410 - problem witha adding a new disks

Hi Rafal,

I have taken a short look into the logs.

I have found that one disk JA0/D9 on array_2 was successfully added to the array (29/03/05). After that you tried to insert disk JA0/D10 and it failed (30/03/05). Is this correct?

If this is true, I would suspect that I have a problem with disk drives.

I assume that you have only these two VAs. Do you use both of them in production? Is there a chance that you can test your drives one by one in some other VA or in one which is not in production?

BR,
Mario.