Garasjen - uten nerden stopper verden
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

11 enkle leveregler

NorgeGjest

BarnaTilYvonne.jpgJeg heter Yvonne Fosser og er HR Direktør i HP Norge.

Jeg er ei ski-jente har 4 barn fra 13 år til 8 måneder, samt 2 bonusbarn på 10 og 11 år.  Jeg hadde opprinnelig tenkt å være hjemme i et helt år med minstejenta. Men da Anita spurte jeg kunne hjelpe henne i HP Norge, visste jeg at jeg måtte ta utfordringen. Dette var noe jeg virkelig ville! Jeg fikk frihet til å jobbe hjemmefra der det var mulig, og for Anita og meg er barn ikke et problem! Det fikser vi med litt multitasking og jobbing hjemmefra.

Med Anita i spissen og en utrolig motivert ledergruppe, vet jeg at vi vil lykkes med vår strategi og med det jeg brenner for, nemlig FOLKA VÅRE. Vi skal bli Norges beste arbeidsplass, og jeg vil være med  å sette mitt spor og gjøre en forskjell. Jeg er så STOLT av min arbeidsplass og menneskene i HP!

 

Jeg har jobbet i HP siden 2007. HP har gitt meg muligheter og utviklingsmuligheter som nok mange kunne ønske seg. Aldri før har jeg opplevd en sånn JA-kultur og ”det fikser vi mentalitet” som i HP. Det er røtter i selskapet som er svært gode, og som ligger i kulturen og i veggene. Vår grunnlegger Dave Packard var genial på mange måter. Se bare hva han skrev til sine ledere i 1952.

 

packard.jpg

 

Tror ikke man behøver å lese en eneste ledelsesbok eller organisasjonspsykologibok, hvis man bare fulgte disse reglene. De er universale, kan brukes i alle land, og er like aktuelle i dag som i 1952. Jeg har tatt meg frihet til å oversette med egne ord og refleksjoner.

 

1.       Tenk på andre før deg selv

 

Ikke alltid så lett...
Min mormor Kirsten er mitt forbilde her. Hun drev gård, hadde en mann som var mye borte, hadde 6 barn (og etterhvert 12 barnebarn), stelte for sin svigerinne, en nabo, og var som en mor for nabobarna som hadde mistet sin mor. Hun sa ikke mye, men i alt hun gjorde viste hun at hun tenkte på andre før seg selv. Det lyste varme av hele mormor.

Da hun ble gammel og syk, var det nesten ikke en dag uten besøk. I begravelsen fikk jeg møte mennesker som jeg ikke visste at hun hadde betydd så mye for. Jeg har med meg mormor som en av mine veiledere også i dag.

 

2.       La andre føle seg spesielle

 

Ofte tenker vi det, men sier det ikke..

Sosiale medier gir oss unik mulighet til å la andre føle seg spesielle. Vi sjekker hvor mange ”likes” vi har fått på bilder og kommentarer, og vi føler oss spesielle.

 

Mange av oss kan nok også bli flinkere til å ta imot positiv feedback. Her er det store kulturforskjeller. Som 19-åring var jeg utvekslingsstudent i USA. ”Dad” hadde ett mål i løpet av året jeg var der, - å få meg til å si ”tusen takk”, istedet for å bli forlegen og dysse ned buksene som var kjøpt på salg, eller teknikken min på ski. I dag sier både barna mine og jeg tusen takk! :)

 

3.       Respekter og sett pris på at vi er forskjellige

 

HP globalt har klare mål for å øke mangfoldet i bedriften. Ett fokusområde i Norge er å få flere kvinner til å jobbe for oss. Det er nok mange som tror det er vanskelig å kombinere en jobb i et teknologiselskap med små barn. Vi som jobber i HP VET at det er et fantastisk selskap å jobbe for hvis man ønsker fleksibilitet. I de fleste stillinger er det viktigst at jobben blir gjort, ikke hvor og når det blir gjort.

 

4.       Gi ærlig tilbakemelding

 

For meg er dette helt essensielt. Det jeg sier, skal jeg kunne stå for. Dette betyr ikke at jeg må si alt. Det har ingen hensikt å gi tilbakemelding om noe som ikke kan endres, eller som vedkommende ikke ønsker å endre. En regel jeg bruker for meg selv er å fokusere på det som jeg kan gjøres noe med.

 

5.       Fokuser på det positive

 

I idretten fokuseres det ofte på det man er god til, og man trener for å bli enda bedre på det. På fotballbanen trenger ikke alle å være gode på innkast, spesialister jobber på forskjellige steder og er gode på forskjellige områder. De trenger ikke fokusere mye på det de ikke kan. Hvorfor fokusere på å bli så himla mye bedre på det du er dårlig på, når det koster så vanvittig mye energi? Du blir litt bedre, men liker egentlig ikke det du gjør. Du presterer kanskje dårligere på det du er god på, fordi du må bruke så mye tid og energi på det du er dårlig til.

 

Hvorfor ikke fokusere mer på å bli bedre på det man er flink til? De virkelige gode lederne gir tilbakemelding etter denne metoden, og gjør dette med glans. De får mer inspirerte medarbeidere, og bedre resultater enn de lederne som fokuserer på å rette FEIL. 

 

Noen står opp om morgenen og lever dagen som om de skal løse en oppgave i et ukeblad. FINN 5 FEIL! Og det er ikke vanskelig å finne feil. Men det er mye mer effektivt å fokusere på positive ting i hverdagen. Ikke hold det for deg selv, men SI det. Det er utrolig hvor mye energi man kan få av å GI positive tilbakemeldinger, og å oppleve at den som får tilbakemeldingen blir glad. En ringvirkning er at man får flere positive tilbakemeldinger selv. Som min mormor sa...” den største gleden en kan ha, er å gjøre andre glad”.  

 

Mine tvillinger har akkurat begynt på ungdomsskolen og jeg må si jeg var spent på første foreldremøtet! Hvordan er lærerne?? Jeg fikk den største opplevelsen ever hos min sønns lærer Mario. Han satte klare forventninger til elever og foreldre, og hadde så mye passion for sin rolle og for elevene at det var helt rørende. Jeg MÅTTE bare rekke opp hånden og si at jeg var VELDIG glad for at han var læreren til min sønn, Kasper. Jeg kunne se at han ble veldig glad, og flere foreldre kom til meg etterpå og sa at det var bra at jeg hadde sagt det. De var helt enige. Jeg visste jo ikke hvordan han var som lærer, men førsteinntrykket og magefølelsen stemmer som oftest. Og hvorfor vente med å gi tilbakemelding til man er HELT sikker på at vi ikke finner feil? Barna mine og deres venner snakker forresten hver dag om Mario, som er så flink og kul.

 

En sjelden gang må man jo også gi vanskelige tilbakemeldinger. Jeg har fått den æren av å si ifra om alt fra hygiene til at medarbeidere mister jobben. Jeg gruer meg alltid til disse samtalene og jeg tror det er bra. Hvis jeg ikke hadde hatt empati ved tilbakemeldinger som dette, burde jeg vel ha funnet på noe annet. 

 

6.       Du kan ikke forandre andre, det må de gjøre/ville selv

 

Hvor ofte gir vi ikke tilbakemelding til barna våre om at de må huske på det ene og det andre, for så at de glemmer det dag etter dag.  Det hjelper ikke å kun få tilbakemelding om at en vane bør forandres, man må ville det selv og man må trene på å endre en vane. Kunsten er å finne ut hva som skal til for at de selv VIL endre vanen.

 

7.       Forsøk å se verden med andres briller

 

Min mor sa at du skal gjøre mot andre slik du vil at andre skal gjøre mot deg. Jeg syntes ikke alltid dette stemte. Det var jo sjelden to ville ha akkurat det samme?? Karsten Isaksen ga dette begrepet ny mening for meg i en aha-opplevelse for sikkert 20 år siden.  Du skal gjøre mot andre det de vil at du skal gjøre mot dem. Der er jo kjernen! Selv om det er MYE vanskeligere enn det første ordtaket. For da må vi jo gjøre en innsats i å finne ut hva den andre ønsker. Og så mye støy som det kan være i den kommunikasjonen! Sender,- budskap,- mottaker..

 

Den største feilen vi gjør er nok å ikke forsøke å sende budskapet. Spørre;  hva ønsker du? Og den største feilen vi gjør når vi svarer er at vi ikke er direkte, men tenker at det må vel den andre forstå?

 

8.       Sjekk om førsteinntrykket stemmer før du danner deg en mening

 

Vi har vel alle gått i fellen at vi forhåndsdømmer andre før vi har det fulle bildet. Jeg synes det er utrolig gøy å se talentprogram på tv der førsteinntrykk endrer seg på 1,2,3.

 

9. Noen detaljer er viktige, tenk på kroppsspråk og husk navn og personlige historier

 

Vinnerne_20072d.jpgJeg husker selv hvilket inntrykk konsulent Yngvar Andersen fra Mykje Meir gjorde da han presenterte seg for seg for meg og sier: ”Hei Yvonne, ikke verst med en bestetid på Birken på 3.50. ”  Dette er flere år siden og jeg husker det enda. :)

 

10.   Utvikle en genuin interesse i mennesker

 

Jeg tenker at det er ett begrep som gjenspeiler alle 11 levereglene til Packard, og det er TILLIT. Det hjelper ikke å late som, man må MENE det! Ingen er perfekte. I HP er det rom for å feile, og vi øver hver dag..

 

11.   Keep it up,- just keep it up..

 

For å holde tempoet oppe og ikke gi opp, har jeg stor tro på å ha en “heiagjeng”. En periode hadde jeg en mappe i innboksen som het ”heiagjeng” der jeg lagret alle positive tilbakemeldinger. Husk: DU ER BETYDNINGSFULL, HEIA, HEIA!! :)

0 Ros
Om forfatteren

NorgeGjest

Arrangement
28-30 November
Madrid, Spain
Discover 2017 Madrid
Join us for Hewlett Packard Enterprise Discover 2017 Madrid, taking place 28-30 November at the Feria de Madrid Convention Center
Les mer
HPE at Worldwide IT Conferences and Events -  2017
Learn about IT conferences and events  where Hewlett Packard Enterprise has a presence
Les mer
Se alle