Garasjen - uten nerden stopper verden
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mener du 

Corporate Social – hva for noe?

av NorgeGjest ‎11-07-2012 02:53 PM - endret ‎11-12-2012 10:25 AM

I mars 2011 fikk jeg spørsmål om å være ledergruppens sponsor for HP Norges CSR-initiativer. I HP er forkortelser på tre bokstaver så hyppig forekommende at det er laget et eget leksikon av dem, men jeg hadde allerede noen måneder i HP bak meg og var tilstrekkelig inne i sjargongen til å vite at det dreide seg om Corporate Social Responsibility. CSR-initiativer er altså aktiviteter som er motivert av et selskaps oppfatning av å ha et samfunnsansvar. Jeg takket ja til tilbudet, fordi jeg synes dette er viktig og interessant.

 

I dette blogginnlegget skal jeg dele noen av mine tanker rundt CSR. I tillegg vil jeg be deg, leseren, om hjelp. Jeg vil gjerne ha dine innspill til samfunnsnyttige initiativer HP Norge kan støtte for å ”gi tilbake til samfunnet”, særlig med tanke på at alle ansatte i HP har anledning til å bruke inntil fire timer av arbeidstiden hver måned på veldedig arbeid.

 

Ovenfor refererte jeg til ”et selskaps oppfatning av å ha et samfunnsansvar”. Dette er en upresis formulering. Et selskap som sådan er jo intet annet enn en juridisk konstruksjon, en enhet som eksisterer kun i kraft av de normer som sier at det er noe som heter ”et selskap”. Et selskap i seg selv kan derfor ikke ha noen oppfatning om noe som helst, og kan ikke føle ansvar for noe som helst, siden en juridisk konstruksjon i seg selv overhodet ikke kan tenke eller føle.

 

Grunnlaget for CSR er dermed heller at menneskene som eier, leder eller arbeider i selskapet bestemmer seg for at deres følelse av å ha et samfunnsansvar skal påvirke de handlinger som skjer som ledd i selskapets virksomhet. I denne sammenheng vil samfunnsansvar relatere seg til miljøet, befolkningen, forbrukerne, ansatte, markedet, kundene, konkurrentene, partnerne, demokratiet, tredje verden og en hel masse annet.

 

Jeg mener man kan dele CSR-initiativene i to kategorier. Den ene kategorien omfatter de begrensninger som eiere, ledere og ansatte legger på selskapet og som er motivert av hensynet til bredere samfunnsinteresser. Det finnes altså et rom mellom lovlige handlinger som øker profitten og handlinger som HP faktisk iverksetter, og dette rommet vil ofte være skapt av slike selvpålagte begrensninger.  I HP har vi altså den oppfatning at selv om en handling vil øke overskuddet, og selv om handlingen er lov, skal man likevel avstå dersom handlingen på urimelig måte går utover andre interesser.

 

Den andre kategorien dreier seg ikke om selvpålagte begrensninger, men handler heller om de aktive handlinger selskapet iverksetter for å ha en positiv innvirkning på samfunnet. I HP har vi altså et ønske om å ”gi noe tilbake til samfunnet”. Dette høres kanskje ut som en floskel, en flott vending man kan bruke i høytidelige taler, og jeg har sett mennesker smile mistroisk når jeg snakker om at HP har et ønske om å gi noe tilbake til samfunnet.

 

Det mistroiske smilet er uttrykk for at de overser et avgjørende faktum: De glemmer at HP er intet annet enn mennesker, HP er summen av menneskene som eier, leder og jobber i selskapet – og mennesker har et iboende og genuint ønske om å bidra positivt. Og HP gjør dette, ikke bare i ord, men også i handling. Denne sommeren har jeg vært i Wamba i Lukulu, som er blant Zambias fattigste regioner. Der har jeg sammen med Randi Mogerhagen vært med på å formelt åpne en skole HP Norge har finansiert byggingen av.

 

Ved skolen er det også bygget en brønn. I dette området er det nemlig et problem at kvinner som henter vann ved elven, ja det er som regel kvinner som må gjøre denne tunge oppgaven, blir angrepet av krokodiller. Med denne brønnen kan innbyggerne i landsbyen få rent vann på en trygg måte. Skolen i Wamba er for øvrig skole nummer to som HP Norge har finansiert byggingen av i Zambia. Vi gjør dette fordi vi vet at avskaffelsen av analfabetismen er helt nødvendig for at landet kan ta steget ut av fattigdommen.

 

Det er min overbevisning at disse skolene, hvor barn lærer å lese og også får andre kunnskaper, vil påvirke livene til elevene, og når elevene blir voksne og stifter egne familier, vil også disse familiene påvirkes. Når elevene ved Wamba Community School vokser opp og får egne barn, ville disse barna ha foreldre som kan lese, eksempelvis lese informasjon på medisininnpakninger om riktig bruk av medisinen. Jeg har derfor lyst til å bruke anledningen til å gi honnør til de HP-erne som har sittet i førersete for arbeidet med skolene. Dette er Randi Mogerhagen, Ann Kristin Riise, Charlotte Beckmann, Monica Lindqvist og Kjersti Weston.

 

I HP har alle ansatte anledning til å bruke fire timer av arbeidstiden hver måned til å jobbe i frivillige organisasjoner. Det er mer enn 350 ansatte i HP Norge, så dette har et potensiale til å påvirke tilværelsen til mennesker som trenger hjelp. HP Legal har et omfattende pro bono-program, og andre kunnskapsmiljøer har tilsvarende opplegg for å dele sine spesialkunnskaper med miljøer som ellers kanskje ikke ville få tilgang til den.

 

Vi er for øyeblikket i dialog med organisasjoner som kan ha nytte av disse ressursene.  Har du noen idéer om hvor HP-ere kan investere disse timene?  Jeg hører gjerne fra deg!

 

Vil du vite mer om HP og CSR?  Les om oss på HP Global Citizenship!

 

 

Skrevet av Jarle Roar Sæbø, juridisk direktør, HP Norge, og publisert av Anne Rålien, HP Norge

0 Ros
Om forfatteren

NorgeGjest

Kommentarer
av Espen Bråthen
den ‎11-07-2012 04:40 PM

Hei. Dette syns jeg var en god blogg. De myke verdiene er viktige i et selskap. Jeg ønsker å høre mer om hva de ansatte bruker de fire månedlige timene til. Hva gjør dere av CSR-arbeid i Norge?

 

Espen

av Morgan Sæbø
den ‎11-08-2012 06:45 PM

Hei.

Veldig fint tiltak!

Det er alltid fristende og dra frem barn når man skal gjøre noe frivillig.

 

Mitt forslag er leksehjelp til barn og ungdom. Dette ettersom det er mye som tyder på store sosiale forskjeller mellom de som får god hjelp til lekser hjemme, og det som ikke får hjelp.

 

Skulle anta at det er mye kloke hoder i en organisasjon som deres, samt at timeantallet passer jo bra til leksehjelp.

 

Mvh Morgan

av Jarle Roar Sæbø
den ‎11-09-2012 01:16 PM

Hei Morgan/kjære bror,

 

Tusen takk for veldig bra innspill. Leksehjelpen til Røde Kors er et fantastisk tiltak som jeg personlig har stor sympati for. Vi tar den, leksehjelpen skal opp på forslagslisten som vi bruker internt i HP som inspirasjon til ansatte som ser etter et formål å støtte ved bruk av disse fire timene!

 

Jarle

Arrangement
June 6 - 8, 2017
Las Vegas, Nevada
Discover 2017 Las Vegas
Join us for HPE Discover 2017 in Las Vegas. The event will be held at the Venetian | Palazzo from June 6-8, 2017.
Les mer
Each Month in 2017
Online
Software Expert Days - 2017
Join us online to talk directly with our Software experts during online Expert Days. Find information here about past, current, and upcoming Expert Da...
Les mer
Se alle