Garasjen - uten nerden stopper verden
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

HPs månelanding – «Project Moonshot»

NorgeGjest

En fremtidsvisjon for datasenteret – ulfr@hp.com / @ulfrasmussen

Hastverk? Hvis du ikke har tid til til å lese hele artikkelen, anbefaler jeg deg å ta en kikk på denne 2 minutter lange videoen som gir en kort innføring i selve produktet det skrives om her;

HP Moonshot System: http://www.youtube.com/watch?v=21pIQUYMY1E

 

November 2011 annonserte vi i HP vårt project Moonshot. Sammen med folk fra Calxeda og ARM, sto HPs nyansatte Vice President for vår Hyperscale divisjon,  Paul Santeler, på scenen i California, og viste frem Project Redstone. En utviklingsplatform basert på Calxedas lavenergi ARM-prosessorer – som tok sikte på å bli til ett salgbart produkt innen 18-24 måneder. Jeg satt spikret foran laptopskjermen på Mortensrud i Oslo, det var sent på kvelden og jeg fulgte annonseringen via livestreamen til The Cube. Med virke (og hobby?) som servernerd de siste femten årene, var det vanskelig å sitte stille i stolen. Min kone ristet oppgitt på hodet, forøvrig, og kalte meg en nerd (takk).  Her skulle vi gjøre noe helt nytt, noe som aldri var blitt gjort før i en tilsvarende skala. Vi skulle bygge en serverplatform som tillot kundene og partnerne våre å bygge spesialtilpasede servere innenfor ett gitt rammeverk. Og vi skulle hjelpe dem. Jeg var imponert, og jeg ble stolt også. Er det noe som er motiverende, er det å se at teknologien vår hjelper kundene våre å få til nye ting, eller å få til gamle ting på en bedre måte. Og det var akkurat det som skulle muliggjøres her.

 

Forprosjektet, om vi kan kalle Redstone for det, ble langt. Særlig for meg, som brant inne med masse spennende informasjon jeg hadde lyst å dele med kunder og partnere, men skal noe holdes hemmelig, så må det jo det. Så jeg holdt kjeft, både i kundemøter, på twitter og på facebook. Ikke enkelt for en taletrengt Bergenser. Det siste året har det selvsagt vært noen kunder, også i Norge, som vi har diskutert Moonshot med, men det har ikke vært mange, for å si det slik. Men endelig kom lanseringen, i Mai i år sto Paul Santeler igjen på scenen, denne gangen i New York, og kunne stolt lansere ett ferdig produkt for levering til kunder – HP Moonshot System, med en tilhørende første server som for øyeblikket går under navnet Moonshot Server.

 

THPMoonshotSystem.jpg

 

Så nå er vi der da – produktet er på markedet. Og da begynner  den mest spennende delen av jobben vår – finne kunder som er interessert i å revolusjonere serverfarmene sine for å oppnå en drastisk lavere totalkost. Blir det enkelt det da? Etter min mening har det ikke skjedd noe særlig revolusjonerende på hardwaresiden i serverbransjen siden Compaq i sin tid (nærmere bestemt November 1989) introduserte forbrukerteknologien x86 på serverrommene. Hva sa folk da? Lo de av oss? Ja, det gjorde de nok. Dette kommer aldri til å virke, sa de. Skal du gjøre noe viktig, må du kjøre Unix, du må ha proprietær ($$$$$) maskinvare, du må ha dyre serviceavtaler! 24 år senere finnes det ikke en «mission critical» oppgave som ikke kan kjøres trygt på en x86-basert serverplatform – og proprietær maskinvare er så godt som ikke-eksisterende.

 

Det vi gjør nå, er egentlig ikke så ulikt det vi gjorde da. Vi tar billig forbrukerteknologi (for eksempel ARM-baserte CPUer som sitter i telefoner, laptops og tablets), kombinerer det med serverteknologi, og putter det inn på datasentrene. For å spare kost, strøm og plass. For å hjelpe dere med å bli mer effektive. Det rareste av alt, er at det var selsamme Paul Santeler som var direktør for produktdivisjonen i Compaq som sto bak de første x86-serverne også. Betyr det at det blir enkelt og greit, å gjøre den største introduksjonen av ny teknologi på serverrommet de siste tjuefire år? Neppe. Dette er det som på engelsk heter «disruptive technology». På keynote foredraget på HPC-messen Supercomputing i November 2011 i Seattle, sto CEO og grunnlegger av nVidia, Jen-Hsun Huang, og fortalte oss om da han og en kompis startet nVidia fordi de ville grafikkort som kunne kjøre spill i 3d. Fantes det noen spill i 3D da de lagde sine første GPU’er? Nei. Det var sikkert mange som lo. I dag leverer nVidia GPU’er til bruk i HPC tungregneclustere over hele verden, ett marked de aldri kunne forestilt seg at de skulle være en del av den gangen de satt på rommet på Stanford og bestemte seg for dette.

 

 THPProLiantMoonshot_server2.jpg

 

Dette kan med andre ord bli ett omfattende prosjekt. Hvorfor gjør vi det da, er det ikke kjekt nok å være verdens største serverleverandør? Jo, det er det, og det er vi takknemlige for at dere har gjort oss til. Men vår jobb som teknologileverandør er jo også å innovere, og utfordre dere til å tenke nytt. For å holde oss i månesjangeren, kan vi sitere den godeste John F. Kennedy i den sammenhengen, fra hans berømte tale i September 1962 på Rice University i Houston, byen hvor også våre Moonshot-ingeniører holder hus:

 

“We choose to go to the moon. We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard, because that goal will serve to organize and measure the best of our energies and skills, because that challenge is one that we are willing to accept, one we are unwilling to postpone, and one which we intend to win, and the others, too.”

 

Slik er det også med vårt prosjekt. Dette er ikke en enkel serverlansering, her har dere en boks, værsågod. Se om dere kan få applikasjonen til å kjøre okei innenfor de rammene. Dette er en helt ny måte å tenke servere på. For det første er Moonshot laget for større serverfarmer. Derfor selges også kun hyller fulle av servere (45 i skrivende stund, 180 senere i år). Trenger du ikke 45 eller 180 like servere? Ja, da er ikke Moonshot riktig produkt for deg. Vi har andre servere som kan være mer riktige i Proliant-porteføljen vår. Det som er virkelig er nytt med Moonshot, er at vi lager serveren spesielt for en type workload, eller arbeidsoppgave. For å bli mer effektive. Med strøm, kjøling, komponenter og plass. Alt som ikke trengs på hver enkelt cartridge, er trukket ut og konsolidert i chassiset. 4 ILO-chiper brukes for å administrere 180 servere. Serverne har ikke noe videkort. De har ikke noen SMART-kontroller. De har kun det som trengs for å utføre den spesifikke oppgaven de skal gjøre. Dette har selskaper som Amazon og Google drevet med i noen år, de fleste har sikkert lest artiklene om Googles «hjemmelagde» servere, spesielt bygget med tanke på bestemte arbeidsoppgaver i disses gigantiske datasentre rundt i verden. Det vi gjør med Moonshot, er slik på en måte en demokratisering av Google-serveren. For det er ikke til å stikke under en stol at du bør ha ett forholdsvis stort antall servere før det lønner seg å sette opp en prosjektgruppe som skal designe egne servere, sette opp avtaler og rammeverk med fabrikker og underleverandører – for de fleste selskaper vil nok det ikke være spesielt lønnsomt (selv om det sikkert hadde vært en artig prosjektgruppe å være med i).

 

HPProLiantMoonshot_server.jpg

 

Etter lanseringen vår både i Norge og verden generelt, så jeg mye forvirring rundt dette både i pressen og hos kunder og partnere, på twitter og andre steder. Det er helt forståelig. Selv har jeg prøvd å vri hodet mitt rundt idéen siden den første annonseringen i November 2011. Og det tok litt tid, det skal jeg gladelig innrømme. Det er en ny måte å tenke på, og det er ikke bare ett produkt det er snakk om her. Endel av pressen ifm lansering, har dreid seg rundt cartridgen vi lanserte nå – en Intel Atom-basert dual-core cartridge som er optimalisert for statisk web front-end og dedikert hosting. Ikke for alle, sier du? Nei, ikke akkurat. Og akkurat derfor er det ikke den ene cartridgen som er det viktige i Moonshot. Det er mulighetene i Moonshot prosjektet som er det viktige. Vi har nå tre Discovery Labs tilgjengelige for kunder og partnere. En i Houston, en i Sør-Amerika, og en i Grenoble i Frankrike. Hit kan aktuelle kunder, OEM-partnere og systemintegratorer koble seg opp remote eller fysisk, og teste den lanserte og de fremtidige cartridgene. Hit kan partnere på hardware og softwaresiden komme for å utvikle og videreutvikle sine produkter i samarbeid med våre ingeniører. Og det er dette økosystemet som ER Moonshot. Det, kombinert med HPs visjon og investering i prosjektet. Dette er ett langsiktig prosjekt. Før året er omme, vil vi ha 8-9 forskjellige servercartridger å velge i. Vi har 8-9 forskjellige CPU-leverandører som jobber med å utvikle nye servertyper sammen med oss. Noen kjente og kjære (AMD, Intel, nVidia, Texas Instruments), noen nye og mer ukjente (Cavium, Marvell, SRC, Calxeda, etc).

 

Det vil komme mange spennende nye servertyper til Moonshot fremover. Noen ting de har til felles:

 

  • Drastiske forbedringer i strømforbruk/plassbehov i forhold til tradisjonelle x86-servere
  • De er alle spesiallaget for en (eller flere overlappende) typer workloads
  • Alle er laget for å brukes til oppgaver som gjøres av serverfarmer

Det er altså ikke meningen at Moonshot skal erstatte den kjente og kjære bladeteknologien, og den mindre kjente SL-serien som brukes mye i HPC-sammenheng, som begge lar deg optimalisere strømforbruk, antall servere pr rack og administrasjon av tradisjonelle x86-servere. På ingen måte. Men det er for eksempel meningen at Moonshot skal kunne erstatte de to rackene med 1U x86 servere som står og kjører web front-end hos større bedrifter i Norge og andre land.  Disse serverne bruker typisk 70-150W, der de står og surrer og går 24x365 timer i året. Og hvis du ser på ytelsesparametrene på en slik server i en slik farm, ja da ser du hvorfor vi lanserte Moonshot. For det er ikke optimalt å kjøre alle typer arbeidsoppgaver på en one size fits all type platform som tradisjonelle x86-servere er. Det er heller ikke spesielt økonomisk eller formålstjenlig å virtualisere ett scale-out system. Og med ett stadig press på IT-avdelinger og service providere – ønsker vi selvsagt å kjøre ting mest mulig optimalt, både med tanke på kost, strøm og administrasjon. Og dette er det vi muliggjør med Moonshot. Vi ser i gode tilfeller 90% plassbesparelse, 80-90% strømbesparelse, og en drastisk forenklet administasjon. Er det interessant? De fleste vil vite mer.

 

Serverfarmer blir stadig mer vanlige rundt i datasentrene. Første gang jeg hørte om serverfarmer, var da terminalserverne gjorde sitt inntog hos kundene mine. Da sto det plutselig 30 her og 50 der, 1U servere som kjørte Citrix eller andre ting. Diverse farmer for web-hosting var også på plass hos store og mindre kunder. Så kom tungregne-clustrene, en måte for x86-servere å utføre oppgaver tidligere gjort av eksepsjonelt dyre og tungdriftede stormaskiner. Universitetene jublet, og siden har de kunnet nyte godt av stadig mer regnekraft for pengene etter hvert som CPU og minneteknologi blir mer effektivt (ca. Hver 12-18 måneder i hht Moore’s lov). Det finnes sesimikkbåter som tøffer rundt i Nordsjøen med regneclustre under dekk, for å kunne grovanalysere og optimalisere dataene som kommer inn, real-time, på sjøen!

 

Så kom virtualiseringsfarmene, og nå begynner også farmer av VDI-hoster og Blade Workstations å gjøre seg gjeldende rundtom. Samtidig ser vi i HP at små HPC-clustere blir mer og mer vanlig, blant annet hos ingeniør- og offshore-bedrifter, for å avlaste rendering og andre oppgaver som tidligere ble gjort på kraftige arbeidsstasjoner som satt under pulten (mens brukeren gjerne måtte vente). Gjerne i samarbeid med Blade Workstations, som teknisk sett ikke er noe annet enn farmer av servere sertifisert for bruk med grafikkort og klientbaserte OS. Hadoop er enda en ny teknologi som baserer seg på serverfarmer, distribuert filsystem og clustertankegang – og brukes av kunder som vil analysere store mengder av ustrukturerte data. Og hvem vil ikke det, i 2013?

 

Moonshot vil etter som tiden går kunne utføre flere av oppgavene disse serverfarmene gjør i dag på tradisjonelle x86-servere – og det vil åpne muligheter for konsolidering av nye oppgaver som gjøres annensteds i tilsvarende serverfarmer. Med DRASTISKE besparelser på både strøm og plassbehov.

 

Tserver_comparison.jpg

 

Om du ikke var interessert i Moonshot før, håper jeg du er det nå – noen av verdens største serverfarmer har allerede slengt seg på karusellen. La oss ta en tur til månen sammen.

 

Referanser:

HP Moonshot video feed på YouTube: http://bit.ly/17a7J43

HPs Moonshot portal: http://www.hp.com/go/moonshot

HPs Moonshot White Paper: http://h20195.www2.hp.com/V2/GetDocument.aspx?docname=4AA4-6179ENW&cc=us&lc=en

JFKs tale: http://er.jsc.nasa.gov/seh/ricetalk.htm

 

 

Skrevet av Ulf Rasmussen,Technical Account Manager / Presales System Architect, HP Norge

ulfr@hp.com / @ulfrasmussen

Publisert av Henriette Ask, HP Norge

Om forfatteren

NorgeGjest

Arrangement
28-30 November
Madrid, Spain
Discover 2017 Madrid
Join us for Hewlett Packard Enterprise Discover 2017 Madrid, taking place 28-30 November at the Feria de Madrid Convention Center
Les mer
See posts for dates
Online
HPE Webinars - 2017
Find out about this year's live broadcasts and on-demand webinars.
Les mer
Se alle