Garasjen - uten nerden stopper verden
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Har du bremseklosser på jobben?

YvonneFosser

Hvordan svekke unødige bremser for endringer?

 

Har du bremseklosser i din organisasjon?    

                    

bremseklosser.jpgEr det personligheter rundt deg som du er redd for å utfordre? De er kanskje bremser for  utvikling, endring og vekst for selskapet og for deg og dine kolleger?

 

Hvorfor gir vi dem ofte så stor plass? De kan hemme et helt team, en hel organisasjon.

 

Ikke så ulikt hvordan noen kan ødelegge undervisningstimer og læring på skolen. Noen fortsetter med dette i arbeidslivet, og noen vet det ikke selv at de er sånn,- og trenger tilbakemeldinger. Jeg har sett ansatte fullstendig endre adferd etter å ha fått tilbakemeldinger. Det er svært få som ønsker å bli oppfattet som en bremsekloss, eller en "motarbeider".

 

Slike bremser kan være svært hemmende for innovasjon og utvikling. De motsetter seg nye metoder, nye systemer, eller visjoner.

 

Det er kanskje mer behagelig å være på lag med bremseklossene, enn å motsi, men dette kan være det største hinderet mot innovasjon og forbedringer! Vi tenker kanskje at det ikke er så viktig å fokusere på dette, det kan da ikke være så mange som jobber mot bedriftens mål? Jfr Gallup sin verdensomspennende undersøkelse er det HELE 24% av ansatte som direkte forsøker å jobbe mot ledelsen og bedriftens mål. De kaller det «actively disengaged employees»  http://www.gallup.com/poll/165269/worldwide-employees-engaged-work.aspx

 

Grumpy_5118584a.jpgJo mer vi lar disse styre bedriften, jo større innvirkning har de på hele bedriften. Gallup sin undersøkelse viser at det kun er 13 % som er "actively engaged employees". Disse bør bæres på gullstol og få mye mer fokus enn de som jobber MOT bedriftens mål.

 

For å ha et bra miljø på jobben, er det helt nødvendig at ledelsen tar tak i bremseklossene og de som ikke støtter bedriftens mål. 

 

Mange undersøkelser viser at den mest destruktive lederstilen er  "Laissez-faire" ledelse (fransk uttrykk for «la det være» eller «la det skure»).

 

Hver tredje norske arbeidstaker svarer i en studie at de ofte har opplevd destruktiv ledelse på jobben.   http://www.bt.no/jobb/La-det-skure-ledelse-er-det-verste-2794759.html#.U7rzaGU4XaE

 

Verst for arbeidstakere er «la det skure»-ledelse. Denne ledelsesformen har sterkest negativ effekt på arbeidstakere over tid med hensyn til tilfredshet og usikkerhet på jobben. Over 21 prosent opplevde «ganske ofte» eller «svært ofte/nesten alltid»  denne formen for ledelse i løpet av de siste seks månedene. 

 

handlingslammet420.jpgHva gjør at mange ledere lar bremseklossene styre,- heller enn å lytte til hva kunden og mer innovative ansatte ønsker?

 

Det er viktig å håntere dem med respekt,- men ikke la dem styre skuta. Det er alltid vanskelig å skuffe noen og utfordre det etablerte, men det er umulig å «please» alle. Jeg har blitt mer og mer bevisst på hvem som skal påvirke meg. Før hadde jeg et stort ønske om å "please" alle,- dvs også det etablerte og det blir det jo ikke innovasjon av. Jeg hadde en svært lav risikoprofil. Forrige uke ble jeg fortalt av min leder at jeg har en høy risikoprofil. Det kan jeg ha fordi jeg er TRYGG i mine omgivelser og med min leder. Da er det lettere å ta risiko og utfordre det etablerte.

 

En god leder vil oppfordre sine kolleger til å gi tilbakemeldinger på det som fungerer bra, men også det som ikke fungerer og samtidig oppfordre til å gi forslag til løsning.

 

Det man velger å gi fokus, får fokus. Hvis man ikke velger, blir det kanskje bremseklossene som tar fokus.

 

 

0 Ros
Om forfatteren

YvonneFosser

Kommentarer
Ingfrid Landsnes

Så bra Yvonne! 

 

- La det skure ledelse er en farlig vei å gå som ikke hensyntar menneskers grunnleggende behov for å bli sett og hørt.

 

Når du er trygg på deg selv, vil du som leder tørre å være åpen, se og lytte til alle, også "bremseklossene".

 

Klarer du å gi et svar på HVORFOR endringen er viktig, HVA vi sammen oppnår med endringen og oppfordre til å foreslå løsninger vil mange oppleve at "bremseklossene" plutselig blir "frontere" for innovasjon og forbedringer.

 

 

Så er det vel sånn at vi ikke klarer å "omvende" alle ;-) Det kan det være mange årsaker til, også utenfor bedriftens ansvar og muligheter til å påvirke. Da "stjeler" jeg din avslutning:

 

"Det man velger å gi fokus, får fokus. Hvis man ikke velger, blir det kanskje bremseklossene som tar fokus."

 

 

- Ingfrid

 

YvonneFosser

Bra refleksjoner, Ingfrid. Vet du at du er var av mine inspirasjonskilder da jeg startet med å blogge? Trodde ikke det var noe for meg. Men måten du gjorde det på hjalp meg til å forsøke. En fin sommer til deg!

Arrangement
Jan 30-31, 2018
Online
Expert Days - 2018
Join us online to talk directly with our HPE experts during online Expert Days. Find information here about past, current, and upcoming Expert Days. P...
Les mer
28-30 November
Madrid, Spain
Discover 2017 Madrid
Join us for Hewlett Packard Enterprise Discover 2017 Madrid, taking place 28-30 November at the Feria de Madrid Convention Center
Les mer
Se alle