Garasjen - uten nerden stopper verden
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Hvordan blir teknologiåret 2013?

TheStig

Det er alltid litt skummelt å begi seg ut på spådommer. Hvis det i ettertid viser seg at man hadde rett er det ingen som hever et øyenbryn, men hvis man har bommet spektakulært kan man risikere å bli husket for all ettertid. Hvem har vel ikke hørt «I think there is a world market for maybe five computers», av Thomas Watson som var IBMs styreformann i 1943? Eller hva med denne noe mindre kjente fra 1981: «640K ought to be enough for anybody», fremsagt av ingen ringere enn Bill Gates? (Gates har forøvrig aldri bekreftet at han faktisk har sagt dette).

 

Med dette bakteppet prøver jeg å safe litt med å hevde at mobilitet kommer til å bli en av de virkelig store trendene for 2013. Det er ikke fryktelig modig å hevde dette, selv om jeg ser veldig vidt på mobilitetsbegrepet. For mobilitet er ikke synonymt med mobiltelefoni, men snarere et mye større begrep hvor brukeren har en forventning om at alt er tilgjengelig over alt til enhver tid på enhver plattform. Dette stiller stadig større krav til tjenesteleverandørene, som må sørge for å vedlikeholde tilgang til sine tjenester og produkter fra en stadig økende kompleksitet av apps, nettlesere og operativsystemer. Alle vi som faktisk produserer materiale som regneark og presentasjoner har fortsatt i stor grad tradisjon for å lagre dem lokalt. Det er ingen tvil om at det for Microsoft Office-brukere vil bli mye mindre skummelt å bruke Office 365 og lagre og ikke minst dele materialet i Microsofts sky. Samtidig har Google Docs uttrykt ambisjoner om å ta 90% av dette markedet med sin konkurrerende løsning, så her er det duket for en spennende kamp. Uansett har teknologien nå kommet så langt at det ikke lenger er snakk om hvilken programvare og versjon man bruker, men hvordan man uhindret kan produsere, dele og samarbeide uavhengig av tid, sted og dings. Endelig.

 

Veldig mange av de tjenester man som forbruker (og til en viss grad også bedriftsbruker) har vent seg til er «gratis», dvs uten noen direkte betaling fra kunde til leverandør. De fleste leverandørene er da nødt til å leve av reklamefinansiering eller betalbare «premium-tjenester». Eksempler her er f eks Dropbox, Evernote, Google Maps og Wordfeud for å representere noe av spennet. Det er ingen tvil om at 2013 kommer til å bli et utfordrende år for økonomien til de aller fleste bedrifter, og på leverandørsiden vil veldig mange være nødt til å justere sine forretningsmodeller for rett og slett å tjene penger. Siden en stadig større del av bruken skjer på små skjermer må reklamevisninger tilpasses deretter. Selveste Facebook med alle sine ressurser har virkelig fått føle dette på kroppen i året som gikk, hvor aksjemarkedet halverte selskapets børsverdi når de innså at Facebook ikke hadde noen god metode for å sikre seg reklameinntekter fra sin raskest voksende kundegruppe –nemlig småskjermbrukerne.

 

En ting vi i IT-drift kan være sikre på er at trenden med abonnementsordninger og pay-per-use vil vinne fotfeste. Dette kan gjelde f eks servere, lagring, nettverk eller hele tjenester. I det forventet tøffe økonomiske klima i 2013 vil særlig mindre bedrifter ha vanskeligere for å rettferdiggjøre store investeringer i infrastruktur de ikke greier å utnytte fullt ut, og ønsker at produsenter eller underleverandører i større grad skal bære risiko ved å tilby kapasitet nærmest øyeblikkelig ved behov. Og da har jeg på det nærmeste definert cloud computing uten engang å bruke begrepet.

 

Blir ellers 2013 året vi venner oss til å betale for redaksjonelt innhold på web? For det er ikke bare tjenesteleverandører i IT som har strevd med levedyktigheten til sine forretningsmodeller. I de siste årene har de fleste norske mediehus opplevd at å gi bort sitt kostbare journalist-produserte innhold i bytte mot å vise web-reklame ikke har generert nok inntekter. De fleste leverandører av nyheter har måttet kutte til dels kraftig i staben ettersom reklameinntektene fra nye kanaler ikke har kompensert for bortfallet av løssalg, papiravis-abonnementer og salg av tradisjonelle papirbaserte annonser.

 

Den amerikanske mediekjempen New York Times introduserte forsiktig en ikke altfor streng paywall i 2011, og har siden den gang eksperimentert med hva som virker best. For øyeblikket har ikke-betalende besøkende fri tilgang til 10 artikler i måneden. Ønsker man tilgang utover dette må man betale.

 

Her i Norge har bl a Fædrelandsvennen begrenset sitt innhold for brukere uten betalt abonnement. Det blir spennende å se om noen av de store følger etter. Gode gamle Aftenposten annonserte nylig etter 17 digitale hoder, og jeg tipper noen av dem skal jobbe med dette.

 

Det som er sikkert er at uansett hvilken forretningsmodell mediehusene måtte velge, må de forholde seg til at deres innhold vil bli lest på en stadig større gruppe av dingser, hvor den tradisjonelle pc’en ikke lenger er enerådende.

For på klientsiden er det ingen tvil om at fremveksten av en masse forskjellige varianter vil fortsette. I en utvikling som allerede er godt i gang kommer den tradisjonelle pc-formfaktoren «desktop/laptop» ikke lengre til å være enerådende. Apple har på rekordtid skapt et kjempemarked for nettbrett, men med Windows 8 har Microsoft (endelig) kommet på banen. Dette har åpnet for et voldsomt utvalg av klient-varianter (dingser) som best kan bli beskrevet som hybride. Forskjellige kombinasjoner av klassisk pc, nettbrett, touch, vridbar skjerm, avtagbar «skjerm» som forvandles til brett, med tastatur, sammenleggbart tastatur osv, vil de aller fleste kunne finne en dings som passer helt perfekt til akkurat deres bruk. Og da har vi ikke engang begynt å snakke om smarttelefoner!

 

Det er uvant for Microsoft å være i en utfordrerposisjon, men på mobilfronten er det ikke tvil om at markedsandelen til deres Windows Phone ligger mer enn et hestehode bak både iOS og Android. På tross av gode tilbakemeldinger og omtale har utfordringen så langt vært å få kritisk masse og nok utviklere til å produsere de etterlengtede apps. Det har heller ikke vært alt for mange mobilmodeller å velge mellom. Dog kan Microsoft med Win8 nå tilby en felles brukeropplevelse fra mobil via nettbrett og hybride klienter til tradisjonelle pc’er (med touch-skjerm) som tross alt utgjør bærebjelken i de fleste bedrifters produksjonsplattform og infrastruktur -i alle fall inntil videre. Det blir spennende å se effekten av at Microsoft tilbyr et samlet økosystem og i hvor stor grad dette hjelper Windows Phone til å få fotfeste i markedet. Det eneste jeg er sikker på er at det er alt for tidlig å avskrive Microsoft. Produktet er solid, og man skal huske at de også har flere titalls millioner aktive brukere på sin Xbox Live-tjeneste som vil eksponeres til deres nye plattform i en underholdningssetting, ofte på tradisjonelle TV-skjermer. Man kan formelig kjenne at nettet snører seg sammen …

 

Så konklusjonen må være at selv om brukerne kommer til å forholde seg til stadig flere dingser i 2013 vil det være en økende forventning om at man skal finne igjen sitt personlige innhold uavhengig av produsent og operativsystem, ref diskusjon noen avsnitt høyere opp.

 

Ett annet motebegrep vi vil høre mer om er The Internet of Things (IoT). Første gang brukt i 1999 er uttrykket så avgjort ikke noe nytt, men med den senere tids dramatiske vekst i mobilitet, WiFi og generell nettilgang er det er først nå dette har anledning til å realiseres. Kort forklart er tanken bak IoT å legge til rette for at dingser kan snakke sammen på egen hånd, for å fjerne behovet for at mennesker skal sitte «mellom» forskjellige lag av maskiner som i utgangspunktet burde kunne kommunisere direkte med hverandre uten oss som forsinkende flaskehals. Er det ikke på tide at kjøleskapet ditt forteller deg at melken har gått ut på dato, og kanskje på egen hånd bestiller et par nye kartonger som automatisk leveres fra Rimi?

 

Personlig venter jeg på at salget av robotstøvsugere skal ta fullstendig av og ikke lengre være forbeholdt spesielt interesserte slappfisker, men virkelig bli akseptert som allemannseie. Kanskje blir 2013 året det skjer?

 

Godt nytt teknologi-år!

 

Alle bilder brukt i artikkelen er linket direkte fra offentlige tilgjengelige kilder hos sine respektive rettighetshavere.

 

Om forfatteren

TheStig

Arrangement
28-30 November
Madrid, Spain
Discover 2017 Madrid
Join us for Hewlett Packard Enterprise Discover 2017 Madrid, taking place 28-30 November at the Feria de Madrid Convention Center
Les mer
See posts for dates
Online
HPE Webinars - 2017
Find out about this year's live broadcasts and on-demand webinars.
Les mer
Se alle
Hva er nytt
Publisert til:
Original Forfatter:
Publisert til:
Original Forfatter:
Publisert til:
Original Forfatter:
Se alle