Email Subscription Notifications Suspended Temporarily
We are in the process of making navigation in the Servers and Operating Systems forums simpler and more direct. While doing this, we have to temporarily suspend email notifications for subscriptions. If you are subscribed to one or more discussion boards or blogs in the community, please check them daily to see new content. Notifications will be turned back on in a few days. We apologize for any inconvenience this may cause. Thanks, Warren_Admin
Garasjen - uten nerden stopper verden
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Hvordan endre en kultur?

YvonneFosser

Har du jobbet i, eller ledet en avdeling som ikke fungerer optimalt?

 

Kanskje det er både sutrekopper og kranglefanter, baksnakking og kanskje kos med misnøye? Alt er SÅ urettferdig og det er unnskyldninger. Noen er kanskje dominerende, mens andre ofte er lei seg og slitne... Det er kanskje høyt fravær, røde tall og dårlige resultater...

 

Man blir nesten sliten av å lese om det….

 

Mange bedrifter og avdelinger sliter med dette. Hva gjør man for å endre en hel kultur?

 

Ledere undervurderer ofte sin egen innflytelse på kulturen i selskapet. Gode ledere bygger kultur og tillit ved å kommunisere bra, lytter til ansatte, anerkjenner gode innspill, gode verdier og resultater, de utvikler og lar ansatte utvikle seg, de har omtanke og viser omsorg, de inkluderer nye inn i teamet, de er gode til å feire, dele og har en egen evne til å inspirere ansatte. Alt dette kan gjøres på mange forskjellige måter og med forskjellige personligheter.

 

Hvis man skal snu en kultur må man ta utgangspunkt i der man er. Det er alltid noe positivt man kan bygge videre på. Hvis dette blir anerkjent, går endringer mye raskere. Endring begynner med innsikt, som så må omsettes i handling. Ikke bare bestemme seg for å gjøre noe, men å begynne,-  og å fortsette over tid. Dette er grunnlag for endring og tillit.

 

Et eksempel er vår adm dir Anita som sa hun skulle sende ut informasjons/statusmail fra hele organisasjonen hver fredag. Mange var skeptiske. Hun sa det, gjorde det... og gjorde det, om og om igjen.

Etter noen uker fikk hun tillit til at hun gjør det hun sier hun skal gjøre. Det handler om å bygge sten på sten. Det handler om å skape en arena for troverdighet, respekt, rettferdighet, stolthet og fellesskapsfølelse.

 

Dette kan oppsummeres i følgende modell hentet fra Great Place to Work:                        

GPTW.jpg

Som fundament for vårt endringsarbeide brukte vi bedriftens verdier,- HPs garasjeregler og lederfilosofi fra 1939. Du karriere-hun+er+toppsjef+og+digger+det.jpgmå vite hvor du står i dag for å vite hvor du skal, ellers kan du ende opp et helt annet sted.... Vi brukte informasjon fra ansatte, innsamlet ved bla speed dates med Anita. Da vi lanserte HP Norges nye strategi, var "alle" enige og hadde en eierfølelse til strategien fra dag en. Inkludering gjorde dette mulig.

 

Omstillingsprosessen i HP Norge har gitt resultater. I dårlige tider har vi ila 2 år redusert turnover til halvparten, samt økt ansattes arbeidsglede med 28% og økt kundetilfredshet med 5%.

 

Endringsledelse fungerer på mange måter likt i næringslivet som i skolen. Jeg har vært så heldig å bli kjent med en fantastisk lærer på Svendstuen barneskole,- Nina Harsheim. Hun tok over klassen til min sønn som var omtalt av foreldre og lærere som en problemklasse. Klassen hadde flere forskjellige lærere, og mange skoletimer for barna med støy, bråk, gråt og et dårlig læringsmiljø. Mange av elevene hadde ikke tillit til verken lærere eller skolen.

 

ivrige%20elever.jpgSå fikk klassen endelig Nina som lærer. Hun hadde et rykte for å være god på klasseledelse og endringsledelse. Hun fikk fort tillit hos meg. Hun lyttet til foreldre, til barna og tidligere lærere. Hun så at det var vanskelig,- men viste en ny vri vi ikke hadde sett før. Hun hadde virkelig TRO på hver og en av barna at de kunne være den beste utgaven av seg selv. Hun startet med å sette opp klare retningslinjer og struktur for barna. Noen bestemte de selv, andre bestemte Nina, bla at det ikke var lov å si at ting var urettferdig. Hun var og er helt tydelig mot barna at alle har en påvirkningsmulighet for hvordan de selv har det. Barna sier: Nina gir seg ALDRI. De vet at det ikke hjelper å bryte reglene. Har de med seg tyggegummi, tar hun den,- hver gang, uten å bli sint. De vet at hun ser dem og at hun vil korrigere adferd som bryter klassereglene,- hver gang. Det er forutsigbart og trygt. Vi startet med å få jevnlige mail og kommentarer fra Nina om små ting som barna hadde gjort riktig. Hun så dem og anerkjente god adferd og resultater.

 

Ett år senere er situasjonen en helt annen for min sønn. Tror de andre foreldrene kan skrive under på det samme. Det er trygt å gå på skolen, det er et godt læringsmiljø og min sønn har fått bedre tro på seg selv og sine evner. Det har økt hans tillit til lærere og skolemiljøet. De har vært gjennom en endringsreise og det har vært EN lærer som har gjort dette sammen med barn, foreldre og skolen.

 

IMG_20130207_105739.jpgEN lærer, eller EN leder har en utrolig mulighet for å endre et miljø, mange undervurderer nok sin egen evne til å påvirke. Nina har på mange måter gjort det gode endringsledere gjør i næringslivet,- du kan feks kalle det transformasjon, kulturbygging eller endringsledelse.

 

En ungdomskoleelev fortalte meg en gang at han hadde vært klassens bråkemaker,- han hadde påvirket mange andre til å bli på samme måte. Han hadde mye vondt i hodet og måtte alltid sove etter at han kom fra skolen. Det var en typisk problemklasse og han så at lærerne slet. En dag bestemte han seg for selv å gjøre det han kunne for å endre sin egen situasjon. Han endret adferd,- hjalp lærerne feks ved å sette opp stolene i friminuttene. Gradvis ble miljøet helt annerledes. I fjor fikk han prisen for beste elev på skolen som etterlever gode verdier og er et forbilde for andre. Jeg har sett det samme skje i næringslivet.

 

Ikke undervurder din egen påvirkningsmulighet,- om du er lærer, elev, leder, eller ansatt. Det er ditt arbeidsmiljø/læringsmiljø. Det hjelper å være den beste utgaven av seg selv.

0 Ros
Om forfatteren

YvonneFosser

Arrangement
28-30 November
Madrid, Spain
Discover 2017 Madrid
Join us for Hewlett Packard Enterprise Discover 2017 Madrid, taking place 28-30 November at the Feria de Madrid Convention Center
Les mer
HPE at Worldwide IT Conferences and Events -  2017
Learn about IT conferences and events  where Hewlett Packard Enterprise has a presence
Les mer
Se alle