Garasjen - uten nerden stopper verden
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Ian McGeorge startet HP i Norge – hva mener han om HP i dag?

NorgeGjest

Vi har snakket Ian McGeorge, mannen som startet HP i Norge og som vi gjerne kaller
vår nestor (nestor = a hero celebrated as an elderly and wise counselor” *).   Da Anita overtok sjefstolen i HP Norge for
snart ett år siden, tok hun kontakt med Ian for å få førstehånds innsikt i de
opprinnelige tankene bak ledelsesfilosofien The HP Way.  Hva tenker Ian om HP før og nå?

 

McG-3.jpg

 

Hvordan ser du på HP Norge i dag – er det mulig å trekke noen linjer tilbake til den tiden da du var leder? 

- Jeg hadde gleden av å delta på lanseringen av HP Norges nye strategi i september i fjor, og da kjente jeg dere plutselig igjen!  Jeg kjente igjen fokus på mennesker, verdiene i HP Way, tillit og respekt for mennesker.  Målsettingen om å bli Norges beste arbeidsplass er svært tøff, det er flott at dere har guts til å gå ut med dette. 

 

The HP Way kommer jo fra HPs oppstart for lang tid siden - hvordan mener du vi kan bruke The HP Way som et fundament i dag?
- Det er viktg å skjønne at det ikke er tilbake til det gamle, selv om det bygger på den opprinnelige plattformen.  Vi tar med oss og fornyer det som vi kan bygge videre på – det er på en måte en renessanse.  Vi  skal la oss inspirere av det HPs grunnleggere skrev i boken The HP Way, til å komme ut av middelaldertunnelen og ut i opplysningstiden.  Ting vi snakket mye om for 10-15 år siden begynner plutselig å bli aktuelle igjen – det viser at andre har begynt å tro på det.  Men det er veldig hyggelig å være først!  Husk at HP er lik «Have Pride» - du kan ikke lykkes uten å være stolt!  Mye av det HP legger opp til nå egner seg til å bygge stolthet.  Og  Speed Dating med lederen – det er jo Management by Wandering Around med turbo!

 

Hvor lenge var du i HP Norge?
- Jeg var administrerende direktør fra oppstarten i Norge i 1967 og frem til 1985.  Så gikk jeg ut og begynte med HR og lederutvikling – i 10-15 år var jeg rundt omkring og holdt HP Process of Management seminarer fra Athen i syd til Helsingfors i nord, også sammen med våre store kunder.  Jeg fikk testet «The HP Way» ledelsesfilosofi med mange opinionsledere,  og det ga jo en veldig tilbakemelding om at faktisk vi hadde noe viktig og bærekraftig. 

 

McG-1.jpg

 

Føler du at du har mye eierskap til HP fortsatt i dag?
- Det gjør jeg nok - HP er jo det eneste jeg har jobbet med!  Jeg gikk direkte fra studier på Stanford til HP.  HP var drømmen og de krevde «straight A’s» på vitnemålet, så folk sa «Don’t even try!».  Det kostet jo ikke noe å prøve, og det viste seg at de trengte noen som skulle til Europa, og det ble en mulighet for meg.  Og det er det eneste stedet jeg har vært.

 

Du har jo møtt både Bill Hewlett og Dave Packard – hva tror du de ville sagt om HP i dag?
- De ville nok sagt at det var en renessanse på gang hvis de hadde opplevd HP Norge i dag.   Dette med «Shared Values» var og er helt sentralt – det nytter ikke at ledelsen bestemmer seg for hvor de vil, hvis det ikke støttes av de verdiene som menneskene og organisasjonen har.  Først da kan du lage en visjon og definere kritiske hovedmål .

 

- Bill og Dave var enestående eksempler på å leve verdiene.  Da jeg var nyansatt i Palo Alto fikk jeg delta på et lederseminar sammen med en annen nyansatt kollega som også skulle til Europa.  Vi var en smule utilpass, og plutselig kommer det en kar bort og sier «Hi, you guys, I don’t think we have met, I’m Bill»!  Vi ble både forfjamset og nervøse og titulerte ham «Mister Hewlett», men han sa «Just call me Bill!», og tilbrakte resten av kvelden med oss.  Da han ble anvist sin plass ved lederbordet, svarte han «I’m perfectly all right where I am!». Han fikk oss til å slappe av med historier om indianere i California i stedet for å be oss redegjøre for strategier for Europa.  Det var virkelig Management by Wandering Around.

 

McG-2.jpg

 

- Det samme opplevde jeg da Bill Hewlett besøkte Norge og var i møter med daværende administrerende direktør – han så meg og sa ««Hi Ian, how are you doing?  I have to just get around!».  Så var han rundt og snakket med folk om hvem de var og hva de gjorde – det gjorde veldig inntrykk på alle som møtte ham. 

 

Hvilke tanker og inntrykk du satt igjen med etter møtet med Anita?
- Jeg var jo overrasket da hun kontaktet meg, og opplevde med en gang hennes genuine interesse  - jeg tenkte «her er det noe på gang». Det imponerte meg at hun var interessert i det en gammel «kæll» kunne fortelle fra gamle dager.  Det var tydelig at dette ikke primært var sosialt, hun skulle utrette noe, ville ha tak i noe.  Og hun visste at den gangen jeg var i HP, så var HP et verdensberømt selskap også når det gjaldt bedriftskultur.  Dette ville hun vite mer om, og det er klart at da ble jo jeg også veldig tent! 

 

Hva mener du er det aller viktigste – «Critical Few» -  for oss nå?
- Jeg tror at Critical Few fra mitt perspektiv, er at ut av de planene man setter i gang så kommer det som er  «Have Pride».  At man blir stolt over det som er gjort, og at det kommuniseres til folk at «det der var kjempebra!» -  «Catch people when they are doing something right!».  Det er det folk vokser på – løft og vis frem det du kan kalle «The human side of Enterprise».  Greier dere å treffe med å bli Norges beste arbeidsplass - gjett om dere får beholde de beste folkene da!  Og da kan også vekst-kurvene svinge litt frem mot 2015, for da tåler man motgang bedre.

 

Hvordan gikk du egentlig frem da du etablerte HP i Norge?
- Jeg hadde jo jobbet i HP i fem år da jeg kom hjem til Norge, så det var egentlig en lett oppgave!  Det var rett og slett å ta med seg «blokka» fra Palo Alto, legge den på bordet, og lure på «virker det i Norge?».  «The Human Side of the Enterprise», altså menneskedelen, var faktisk direkte overførbart til Norge.  Igjen - «Have Pride» var hele greia, og det gjaldt både menneskesiden og forretningssiden. 

 

- Jeg husker en episode helt til å begynne med, en kunde var på besøk og oppdaget den uformelle omgangsformen hos oss.  Han spurte  «Du, er alle på fornavn her da?»  «Ja, alle er på fornavn her, unntagen administrerende, han kaller vi «Mac’en!».  Det var jo alltid flere Jan’er, så det var en grei ting.

 

McG-4.jpg

HP har også laget klokker!  Ian hadde med sitt sjeldne eksemplar på HP Norge Alumni-treff.

 

Du beskriver prosessen som bare å overføre noe som var der, men du var jo også en gründer som bygget opp HP Norge fra grunnen av - kjenner du stolthet i forhold til det?
Jeg er veldig stolt over at jeg klarte å overføre det jeg hadde med meg i håndbagasjen fra Palo Alto, at jeg fikk det til å virke i Norge.  Det er klart vi måtte tilpasse det underveis,  men vi hadde grunnmodellen og  verdiene som skulle styre.  Å få det til å fungere var egentlig mer enn nok.  Sammen med stoltheten lå det jo også en forpliktelse – du blir faktisk en slags misjonær.  Det ble en livsstil, og det merket vel de folkene vi ansatte.   Verdiene er permanente.   Hvis jeg kan gjenoppleve at verdiene sitter der og at Anita er en sånn som går rundt og vanner røttene, så kan det blåse så mye kvist i toppen som det bare vil, og stammen vil nok svinge litt.  Men røttene vil holde treet i bakken!

 

En stor takk til Ian for hans sterke og levende engasjement!

 

Ian McGeorge i samtale med Kirsten Oeding og Kariline Sanner.
Bearbeidet av Kirsten Oeding, tilrettelagt og publisert av Monica Sæther.

 

*) www.thefreedictionary.com

Om forfatteren

NorgeGjest

Arrangement
28-30 November
Madrid, Spain
Discover 2017 Madrid
Join us for Hewlett Packard Enterprise Discover 2017 Madrid, taking place 28-30 November at the Feria de Madrid Convention Center
Les mer
See posts for dates
Online
HPE Webinars - 2017
Find out about this year's live broadcasts and on-demand webinars.
Les mer
Se alle