Garasjen - uten nerden stopper verden
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Maksimal lønnsomhet på IT drift - Hva ville Petter Stordalen ha gjort ?

NorgeGjest

For meg fremstår Petter Stordalen som en driftig og flink hotelleier.  Resultatene av Stordalens hotellkjede Choice Nordic er et tydelig språk.  Virksomheten er sunnere enn de fleste i sin bransje. Petter Stordalens business er  tjenesteleverandør innen konferanser og overnatting 24/7. Men hva har dette med IT å gjøre?

 

De fleste større dataavdelinger fungerer i dag som tjenesteleverandører. Disse kan kalles ved mange navn som ISP, ASP, IT drift, Service Provider, IT operations og så videre. Tjenestene vil variere fra tilbyder til tilbyder. For den komplette leverandør kan vi si at dataavdelingen skal sørge for at brukerne har PC som fungerer, og at nødvendig programvare er oppdatert og tilgjengelig til enhver tid. Vi kan si at dataavdelingen er tjenesteverandør av klienter, programmer (software) og brukerstøtte.

 

Asset-Man-01.jpg

 

For å levere de IT- tjenester som brukerne forventer, kreves det hardware og software. I datarommet må det i det minste være fysiske servere, datalagringsutstyr og nettverksutstyr. I tillegg må det installeres software for servere, databaser og drift.  Så legges det applikasjoner på de sentrale fagsystemer som brukeren får tilgang til via sin PC. Sist har vi både programvare som er installert på PCen som brukeren har plassert på sitt kontor, eller som hun løper rundt med  under armen.  Jeg erfarer at de aller fleste tjenesteleverandører er gode til å levere tjenester med stabil drift for sine brukerne. Jeg ser imidlertid at Stordalen og hans bransje ligger langt foran når det gjelder å skape en sunn forretning ved å ha kontroll på de verdiene som forvaltes. Servere, software og fagapplikasjoner utgjør veldig store verdier for mange mange bedrifter og tjenesteleverandører.  Har du som IT-sjef satt deg ned med økonomisjefen og regnet på verdiene av dine eiendeler? Jeg har selv deltatt i Asset Mangement prosjekt, og har delt erfaringer med kolleger, og erfarer at det kan være enorme verdier på spill.

 

Asset-Man-02.jpg

 

Uten at jeg har benyttet alt for mye tid på å sette meg inn i driften av Nordic Choice Hotels, har jeg følgende 4 enkle og ganske banale antagelser om prinsipper for økonomisk drift som Stordalen har iverksatt.

 

Prinsipp 1. Kontroll på brukere og kunder Hotellet har til enhver tid kontroll på hvem som benytter et hotellrom og hvem som skal faktureres for tjenesten.

 

Prinsipp 2. Optimalisere utnyttelsesgraden Dersom et hotellrom står ledig forsøker man å selge (fordele) rommet til en ny kunde for å øke utnyttelsesgraden.

 

Prinsipp 3. Lønnsomme innkjøp Hotellkjeden benytter fordelen av stordriftsavtaler til å inngå gunstigere avtaler for innkjøp av varer og tjenester.

 

Prinsipp 4. Kontroll på eiendeler og tilknyttede kostnader Dersom et hotell ikke lenger skal benyttes av kunder så selges hotellet, og alle driftutgifter knyttet til hotellet minimeres eller fjernes.

 

Asset-Man-03.jpg

 

Jeg håper ingen blir overrasket hvis jeg påstår at de samme  prinsippene også vil gjelde for IT-drift.  Jeg kunne også valgt eksempler fra mange andre bransjer. Likheten mellom eiendelsstyring (Asset Management) for hotelldrift og IT-drift er prinsippene for effektiv og lønnsom drift. Den store forskjellen er  løsningene som benyttes for å oppnå god eiendelskontroll og effektiv forvaltning av utstyr og lisenser. Bransjebetegnelsen er IT Asset Management. Her finnes det spesialiserte tjenester og software som kan hjelpe virksomheten å komme i gang. La oss se på eksempler for IT Asset Management.

 

Prinsipp 1.Kontroll på brukere og kunder Få kontroll på hvem som er brukere av PCer, programvare (lisenser) og supportjenester for å kunne fakturere  tjenestene. Følg prinsipp 4 for å kunne beregne riktig kostnad (og evt. fortjeneste) på levering av  tjenestene.

 

Prinsipp 2. Optimalisere utnyttelsesgraden Innfør en løsning som sjekker lisenser som ikke er i bruk. Disse lisensene kan, med riktige lisensavtaler,  flyttes til andre brukere i stedet for å kjøpe nye. Eventuelt kan du redusere lisenskostnadene ved neste avtaleperiode.

 

Prinsipp 3. Lønnsomme innkjøp Lisensjungelen kan være vanskelig. Det finnes i dag løsninger som teller lisenser på servere og PCer og presenterer en optimal økonomisk lisensmodell for bedrifter. For eksempel kan en Asset Management løsning tolke lisenser innstallert og finne rimeligere lisensbundles enn de du har i dag. Det hadde vært kjekt å kunne presesentere denne til dine softwareleverandører ved dine neste forhandlingsmøter eller hva?

 

Prinsipp 4. Kontroll på eiendeler og tilknyttede kostnader Ha kontroll på alt utstyr fra det kjøpes til det avhendes. Når en kunde ikke lenger har behov for en tjeneste så sørg for å gjøre server, software og lagringsplass tilgjengelig for nye tjenester eller legg løsningen ned. Det er mye rart som surrer og går på datarom rundt omkring med kostbare lisenser og supportkostnader. Hva betaler dere i dag på ubrukte lisenser hvert år?

 

Jeg har sett store virksomheter forsøke IT Asset Management ved bruk av Excel.  Når bedriften har vokst til en viss størrelse blir dette imidlertid en meget kompleks og oftest en dårlig løsning. Tradisjonelle ERP systemer benyttes også som verktøy for eiendelsforvaltning av enkelte bedrifter, men slike systemer ivaretar neppe muligheten for å rapportere lisensbruk, optimalisere utnyttelse eller knyttes mot øvrige IT driftsløninger. Spesialiserte Asset Management løsinger kan nemlig knyttes mot systemene i nettet og hente daglig data om utnyttelse av hardware, lisenser og tilknyttede tjenester. Når IT-sjefene i tiden fremover har kontroll på leveranser av stabil og sikker drift, så gjetter jeg at de neste heltene i bransjen blir  de som har klart å skape optimal lønnsomhet på de investeringene en tjenesteleverandør må ta.

 

 

Tommy-Dignes_jpg.jpg

 

 

Skrevet av Tommy Dignes, Prosjektleder HP Software, Hewlett-Packard Norge AS

Publisert av Henriette Ask, HP Norge AS

Bilder fra dn.no, bygg.no og wallpaper.com

Om forfatteren

NorgeGjest

Arrangement
28-30 November
Madrid, Spain
Discover 2017 Madrid
Join us for Hewlett Packard Enterprise Discover 2017 Madrid, taking place 28-30 November at the Feria de Madrid Convention Center
Les mer
HPE at Worldwide IT Conferences and Events -  2017
Learn about IT conferences and events  where Hewlett Packard Enterprise has a presence
Les mer
Se alle