Garasjen - uten nerden stopper verden
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Norges eldste Designjet

NielsWisth

eldstedesignjet-01.jpg

 

HP har nettopp lansert nye storformatsskrivere, og for å markere dette søkte produktsjef Ralf Trachte gjennom det ganske land for å finne Norges eldste HP Designjet. Mange svarte, men ingen kunne slå det Ralf fant i loftsetasjen på en bygård fra 1873.

 

eldstedesignjet-02.jpg

 

Her, i gården tegnet av arkitekt Wilhelm von Hanno – mannen bak Trefoldighteskirken – holder sivilarkitekt Arne Sødal til. I dag er han kjent som en av landets fremste eksperter på tradisjonell arkitektur, og det var HPs Designjet 650c som hjalp ham få fart på karrieren.

 

eldstedesignjet-03.jpg

 

Storformatsskriveren ble kjøpt inn i 1993, for å produsere tegningene av det nye Holmenkollkapellet. Arne tok helt nye metoder i bruk, og konstruerte kapellet i 3D, i et program ved navn MiniCAD – et enkelt lite tegneprogram som klarte brasene den gangen. Med en Designjet på kontoret kunne han produsere tegningene selv, og i stedet for å betale Allkopi i dyre dommer, kunne han selv fakturere kirkevergen for de store plottene.

 

eldstedesignjet-04.jpg

 

«Jeg tjente inn halve prisen på skriveren på den første jobben alene», forteller Sødal mens han viser frem tegningene skrevet ut for 20 år siden. De sendte han rett til Vågå, hvor kapellets enkelte deler ble produsert før de ble fraktet til Oslo og satt sammen som et byggesett. Med Holmenkollkapellet på merittlisten ble hverken Sødal eller Designjeten liggende på latsiden, og i dag er han den mest profilerte tradisjonsarkitekten vi har.

 

eldstedesignjet-05.jpg

 

Klassisk arkitektur er bygget for å tåle tidens tann – og det har også Sødals Designjet 650c gjort. Gjennom 20 år har den skrevet ut kilometervis med papir, og kvaliteten har holdt seg like god hele veien. Grunnen til det er selvsagt at skrivehodene er integrert i blekkpatronene, og selve utskriftsmotoren har demed blitt fornyet hver gang Sødal har brukt opp en av fargene. Men nå, etter 20 års dyst, skal endelig Sødals 650c gå av med pensjon.

 

eldstedesignjet-06.jpg

 

Som eier av Norges eldste Designjet har Sødal nemlig fått en splitter ny HP Designjet T920 av Ralf Trachte, levert og installert av storformatsspesialisten Gregersen AS. Sødal har vært kunde hos Gregersen siden 1969, som leverte hans første venstrehendige Kuhlmann tegnemaskin.

 

Teknikken har kommet et godt stykke siden Kuhlmanns glansdager, men T920 har også elementer av klassisk arkitektur i seg. Ved nærmere øyesyn vil man nemlig se flere likhetstrekk mellom gode gamle 650c og den nye modellen. I senere år har HPs storformatsprintere hatt papirrullene bak, avrundet form, men den siste generasjonen har gjeninnført flere klassiske trekk: frontmating av papir, og en flat topp man kan bruke som bord - med innebygget stoppelist som forhindrer løpske penner å havne i maskineriet.

 

Så, som enhver student av det klassiske vil kunne fortelle deg - historien gjentar seg, også innen storformat.

 

Tekst og foto:
Niels E. Wisth

 

G-250x140-NW.jpg

0 Ros
Om forfatteren

NielsWisth

Kommentarer
Tore Svein Olsen

Å ja da! Husker godt dan aller første også, an A1 som ble kalt Designjet, rett og slett. Og så kom de store på løpende bånd: Dj A0, Dj 600 i A0 og A1, Dj 650 C .....   Og før dette de store penplotterene ..

 

Hvordan jeg vet dette? Var teknisk produkansvarlig for hele banden maskiner for Norge, etterhvert også Skandinavia og EMEA. 

 

Nå pensjonist - men husker vel endel enda!

 

Hilsen Tore

Arrangement
Jan 30-31, 2018
Online
Expert Days - 2018
Visit this forum and get the schedules for online HPE Expert Days where you can talk to HPE product experts, R&D and support team members and get answ...
Les mer
See posts for dates
Online
HPE Webinars - 2018
Find out about this year's live broadcasts and on-demand webinars.
Les mer
Se alle