Garasjen - uten nerden stopper verden
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Vellykkede softwareprosjekter handler om godt lederskap

NorgeGjest

For å lykkes med ditt softwareprosjekt må du først og fremst lykkes med lederskap i din egen organisasjon.  Som prosjektleder er jeg ofte ansvarlig for organiseringen av teknologien i prosjektene og vårt HP team som klargjør denne. De tekniske installasjoner og integrasjoner av mykvare er som regel enkelt å håndtere. Mykvare gjør som regel liten motstand og oppfører seg (oftest) som forventet. Dessuten klager den lite.

 

Ny software betyr endring
Som bedriftsleder er du ansvarlig for god lønnsomhet. Det var sannsynligvis derfor du bestemte deg for å ta noen grep for å effektivisere måten dere jobber og samhandler på. Derfor bestemte du at bedriften skulle investere i software for raskere arbeidsflyt og bedre samhandling. Som softwarekonsulent havner vi midt oppe i et prosjekt som, for de involverte ansatte, handler om å endre verktøy og måten og arbeide på. Det kan være et skremmende møte for mange.

 

 Traktor-og-hest.jpg

 

Hestegutt møter traktor
Tenk deg at du var storbonde i første halvdel av 1900 tallet. Alt tungt arbeid på gården ble utført med hest. For å utnytte all jorda på eiendommen kan du investere i ennå en hest og ansette ennå en gårdsgutt. Dette gir bedre utnyttelse av arealene, men ikke nødvendigvis bedre lønnsomhet. Alternativt kan du  kjøpe en traktor som ikke trenger hvile eller stell. En overgang til traktor kan virke veldig skremmende for en gårdsgutt som er verdensmester på hest, men ikke har peiling på hvordan en traktor vil påvirke egen arbeidsdag.

 

Exit for Excel heltene
I alle bedriftene møter jeg utrolig mange meget dyktige ansatte. Mange steder er innovasjonsgraden på Excel ark, etablerte rutiner og utarbeidede skjema skyhøy. Alt etablert, utført og vedlikeholdt av ivrige og ambisiøse ansatte for å holde tritt med økte krav i bedriften. Til slutt er man blitt en uvurdelig ressurs med unik kompetanse som er viktig for bedriften.  Så er det besluttet at bedriften skal erstatte gamle rutiner med nye - gjerne basert på ITIL og ”beste praksis”.  Den ansatte står ovenfor et møte med ukjente verktøy og fremmede arbeidsrutiner.  I verste fall kan det skape usikkerhet , misnøye og motstand mot de planlagte endringene. 

 

Bildestripe.jpg

 

Endring krever godt lederskap
Bedriftens håndtering av denne situasjonen skiller ofte de gode softwareprosjektene fra de mindre vellykkede.  

Som storbonden i gamle dager bør du involvere gårdsgutten i planlegging av nye arbeidsrutiner med traktor. Gi han opplæring i kjøring av traktor med plog, skuffe og henger. Gi gårdsgutten mulighet til å forme sin egen hverdag og motivere til å bli den første gårdsgutten i nabolaget med ansvar for vedlikehold og for bruk av traktor som redskap. Som storbonde kan du skape felles målbilde om bedre lønnsomhet som også kan komme de ansatte tilgode i form av bedre arbeidsforhold, belønning, utdanning eller rett og slett en tryggere arbeidsplass.

Effektivisering = software = endring = lederskapsansvar

Software er dagens og fremtidens redskap for å effektivisere arbeidsrutiner, samhandling og kommunikasjon.  I alle softwareprosjekter står vi sammen med bedriftsledere som skal involvere, trene og motivere ansatte.  Denne lederskapsoppgaven er først og fremst ditt ansvar som leder for de  ansatte. 
Skulle du føle deg utrygg på de oppgavene dette innebærer kan det være lurt å be om hjelp. Jeg ønsker mest av alt at vi lykkes med våre softwareprosjekter.

 

 

Skrevet av Tommy Dignes, Prosjektleder HP Software

Bearbeidet og publisert av Anne Rålien, HP Norge

0 Ros
Om forfatteren

NorgeGjest

Kommentarer
SiljeSundal

Tommy, du har så rett. Dette gjelder alle typer endringer vil jeg si - ikke bare for software prosjekter. Det er ofte vondt og tungt, men når man har kommet i mål ser man at det er verdt det.

Tommy Dignes

I IT prosjekter erfarer vi ofte at IT ledere er utsatt ved negative prosjektresultater. For SW prosjekter er det viktig at bedriftslederen tar ansvar for sin egen rolle for å oppnå de ønskede resultater.   

Arrangement
28-30 November
Madrid, Spain
Discover 2017 Madrid
Join us for Hewlett Packard Enterprise Discover 2017 Madrid, taking place 28-30 November at the Feria de Madrid Convention Center
Les mer
See posts for dates
Online
HPE Webinars - 2017
Find out about this year's live broadcasts and on-demand webinars.
Les mer
Se alle
Hva er nytt
Publisert til:
Original Forfatter:
Publisert til:
Original Forfatter:
Publisert til:
Original Forfatter:
Se alle