Simpler Navigation for Servers and Operating Systems - Please Update Your Bookmarks
Completed: a much simpler Servers and Operating Systems section of the Community. We combined many of the older boards, so you won't have to click through so many levels to get at the information you need. Check the consolidated boards here as many sub-forums are now single boards.
If you have bookmarked forums or discussion boards in Servers and Operating Systems, we suggest you check and update them as needed.
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

mail stopped working

SOLVED
Go to solution
Darrell Allen
Honored Contributor

mail stopped working

Hi all,

I have 2 HPUX 11.0 servers on which mail has stopped working. I can read mail that was received before the onset of the problem but no new mail is being received. Mail files in /var/mail are not being written. This problem affects all users including root.

I enter a test message as follows:
# mail darrella
this is a test
.
#

No error message is returned nor written to syslog yet /var/mail/darrella does not get written.

Permissions on /var/mail are 775 with owner bin:mail.

The production server was rebooted Sunday morning. The development server was reboot Friday. Mail was working before the reboot on the production server. I don't know about the development server.

We don't use inter-system mail. Basically the only mail sent on these servers is system generated (print job canceled, some output from cron jobs, etc...) and is only sent to users on the same server.

Any ideas?

Thanks,
Darrell
"What, Me Worry?" - Alfred E. Neuman (Mad Magazine)
16 REPLIES
Darrell Allen
Honored Contributor

Re: mail stopped working

I should have stated the reason for the reboots was LVM maintenance. I moved some user home directory filesystems to another VG and deleted the "freed" VGs. There were no patches nor software installs. Nothing should have affected vg00 in any way other than the updates for lvm.

Darrell
"What, Me Worry?" - Alfred E. Neuman (Mad Magazine)
harry d brown jr
Honored Contributor

Re: mail stopped working

Darrell,

That'll teach you to reboot your servers!!!! Just kidding. Anyways, is sendmail running? Are the permissions and ownership of /var/mail like this:
drwxrwxr-x 2 bin mail 96 Jan 29 09:04 mail

Is mail like this:
# ls -l /usr/bin/mail
-r-sr-sr-x 2 root mail 45056 Nov 14 2000 /usr/bin/mail
#

Check the sendmail configuration file, make sure nothing changed:
# ls -l /etc/mail/send*
-r--r--r-- 1 bin bin 94277 Nov 14 2000 /etc/mail/sendmail.cf
-r--r--r-- 1 bin bin 701 Aug 13 15:20 /etc/mail/sendmail.cw
-rw-r--r-- 1 root mail 34 Dec 13 10:21 /etc/mail/sendmail.pid
#

live free or die
harry
Live Free or Die
harry d brown jr
Honored Contributor

Re: mail stopped working

Maybe /etc/passwd is corrupt (you changed their home directories)?

live free or die
harry
Live Free or Die
oiram
Regular Advisor

Re: mail stopped working

Hi,

The first step is checking that sendmail is running and listening. You can do this with
ps -ef|grep sendmail
Sendmail listen in port 25. If you make
netstat -an
do you see the port 25 listening?
You can run lsof to verify that sendmail is listening in that port
lsof|grep sendmail
After verifying this what happens if you make
telnet localhost 25
Does the port accept the connection?

Best regards.
Darrell Allen
Honored Contributor

Re: mail stopped working

Reboots? We don't need no stinking reboots!

Well, maybe sometimes.

Perms seem okay. Nothing seems to have changed here:
-r-sr-sr-x 2 root mail 45056 Nov 7 1997 /usr/bin/mail
drwxrwxr-x 2 bin mail 1024 Jan 29 08:05 /var/mail
-r--r--r-- 1 bin bin 77759 Oct 27 1997 /etc/mail/sendmail.cf
-r--r--r-- 1 bin bin 759 Jan 10 2000 /etc/mail/sendmail.cw
-rw-r--r-- 1 root mail 35 Jan 28 19:19 /etc/mail/sendmail.pid

sendmail is running. I've stopped and restarted it as well.

Everyone is logging in okay. The home directory change didn't change paths. I simply moved the lvs to a different vg.

Actually, on the development server, I vgexported 2 test vgs, used SDR to remove the EMC luns from that box, then rebooted to verify all was well.

Darrell
"What, Me Worry?" - Alfred E. Neuman (Mad Magazine)
Darrell Allen
Honored Contributor

Re: mail stopped working

Yes, sendmail is running and accepts connections on port 25 (verified with telnet).

Darrell
"What, Me Worry?" - Alfred E. Neuman (Mad Magazine)
Joseph C. Denman
Honored Contributor

Re: mail stopped working

Darrell,

Have you checked your mail.log and syslog to see if anything strange is going on?

...jcd...
If I had only read the instructions first??
Uday_S_Ankolekar
Honored Contributor

Re: mail stopped working

Hi,
Strange..! I would like to know what is there on /var/adm/syslog/mail.log file once you send test mail.

-USA..
Good Luck..
Darrell Allen
Honored Contributor

Re: mail stopped working

Messages from /var/adm/syslog/mail.log generated by test message:

Jan 29 09:45:00 fasqad sendmail[11141]: NOQUEUE: SYSERR(darrella): NIS map mail.aliases specified, but NIS not running
Jan 29 09:45:00 fasqad sendmail[11141]: JAA11141: from=darrella, size=9, class=0, pri=30009, nrcpts=1, msgid=<200201291445.JAA11141@fasqad.>, relay=darrella@localhost
Jan 29 09:45:00 fasqad sendmail[11141]: JAA11141: to=root, delay=00:00:00, mailer=local, stat=queued

Darrell
"What, Me Worry?" - Alfred E. Neuman (Mad Magazine)
Darrell Allen
Honored Contributor

Re: mail stopped working

Okay, I was wrong. I had installed some software before the problem started. I downloaded zlib, openssl, and openssh from the software porting center and installed those packages. Seems suspicious.

Darrell
"What, Me Worry?" - Alfred E. Neuman (Mad Magazine)
harry d brown jr
Honored Contributor

Re: mail stopped working

What's that NIS error/warning message?

live free or die
harry
Live Free or Die
Darrell Allen
Honored Contributor

Re: mail stopped working

The NIS map message was generated along with the "from" and "to" sendmail messages. Going back in the mail.log, I've been getting that for quite some time. It's in the log well before the problem started. I'm sure I have rebooted (not including this weekend's boot) after the earliest time the NIS message appeared.

Guess it's obvious I've never worked with sendmail configs nor troubleshooting.

Darrell
"What, Me Worry?" - Alfred E. Neuman (Mad Magazine)
Darrell Allen
Honored Contributor

Re: mail stopped working

I swremoved openssh, openssl, and zlib on the development server. Then I rebooted. I'm still have the same problem with mail.

Darrell
"What, Me Worry?" - Alfred E. Neuman (Mad Magazine)
Uday_S_Ankolekar
Honored Contributor
Solution

Re: mail stopped working

Two things You can check now is /etc/resolv.conf and nsswitch.conf.

Check if resolv.conf has proper search order and Domain name.

And in nsswitch.conf is anywhere refering NIS for resolutions.

-USA..

Good Luck..
someone_4
Honored Contributor

Re: mail stopped working

Hello
Here is my 2 cents ..
the
#mail user
command does not have any kind of verbose out put.
what happends if you do
#sendmail -v user

Richard
Darrell Allen
Honored Contributor

Re: mail stopped working

Good call, Uday! I had screwed up /etc/nsswitch.conf. Guess sendmail didn't look at it until being restarted by the reboot. I took out references to nis, restarted sendmail, and boom! Messages that I'd tried to send over the past 2 days showed up!

Thanks!
Darrell
"What, Me Worry?" - Alfred E. Neuman (Mad Magazine)