HPE EVA Storage

MSA2012fc not presenting LUNS on both ports?

 
NickBrown
Occasional Advisor

MSA2012fc not presenting LUNS on both ports?

I'm setting up a simple test lab with a couple ESXi servers - DL360s with a single port FC HBA each - with storage from a single controller MSA2012fc. I've connected port0 on the MSA to the first server HBA and port1 to the second server HBA - no FC switch. As far as I can tell by swapping cables connections around my LUN (volume) is being presented on port0 only. I expected it to be presented on both ports simultaneously - am I missing something obvious?

Cheers, Nick.
14 REPLIES 14

Re: MSA2012fc not presenting LUNS on both ports?

Have you checked the HBA of the server where the port1 of the MSA is mapped?

Can you please share the store.logs file ?

I work for HPE
Accept or Kudo
Håkan Persson_1
Frequent Advisor

Re: MSA2012fc not presenting LUNS on both ports?

Thats how it works, so you can't do it like you try to.
A volume that is "owned" by Controller 1 is presented on Port 1. The other port is for the volumes that failovers from controller 2 (if you have one)
Håkan Persson_1
Frequent Advisor

Re: MSA2012fc not presenting LUNS on both ports?

I meant Port 0, to make it more understandable.

Re: MSA2012fc not presenting LUNS on both ports?

Hi Hakan,

I agree with the explanation but that one is applicable when two controllers are present and that is a MSA feature called host port interconnect.

In an FC storage system, the host port interconnects act as an internal switch to provide data-path redundancy.

When the host port interconnects are enabled, port 0 on each controller is crossconnected to port 1 on the other controller. This provides redundancy in the event of failover by making volumes owned by either controller accessible from either controller.

When the host port interconnects are disabled, volumes owned by a controller are accessible from its host ports only. This is the default.

For a single-controller FC system, host port interconnects are always disabled.

But here as per the issue Nick explained I guess issue could be related to HBA or the mapping....I mean need to check port WWN based mapping. Hence requested for the log.

I am sorry if I understand wrongly. May be you can explain better.

I work for HPE
Accept or Kudo
NickBrown
Occasional Advisor

Re: MSA2012fc not presenting LUNS on both ports?

Subhajit, I've checked the HBA in so far as I know that it works fine when I connect into port0 of the MSA, but not when I connect into port1. How do I get hold of store.logs?
Johan Guldmyr
Honored Contributor
Torsten.
Acclaimed Contributor

Re: MSA2012fc not presenting LUNS on both ports?

Did you already check the mapping? If not mapped to that port, you cannot see anything there.

Hope this helps!
Regards
Torsten.

__________________________________________________
There are only 10 types of people in the world -
those who understand binary, and those who don't.

__________________________________________________
No support by private messages. Please ask the forum!

If you feel this was helpful please click the KUDOS! thumb below!   
NickBrown
Occasional Advisor

Re: MSA2012fc not presenting LUNS on both ports?

@Torsten - yes I have checked the mapping. I've attached store.logs file (had to zip it).
Torsten.
Acclaimed Contributor

Re: MSA2012fc not presenting LUNS on both ports?

What I would do first is this:

Connect to the CLI and run

# show volume-maps

Hope this helps!
Regards
Torsten.

__________________________________________________
There are only 10 types of people in the world -
those who understand binary, and those who don't.

__________________________________________________
No support by private messages. Please ask the forum!

If you feel this was helpful please click the KUDOS! thumb below!