MSA Storage

Devices are not seen after zoning (MSA1000-DL580-SAN2/8)

 
SOLVED
Go to solution
Karthik S S
Honored Contributor

Devices are not seen after zoning (MSA1000-DL580-SAN2/8)

Hi,

We have a single controller MSA with two switches (cascaded - 12 ports available to hosts) and 2 * DL580s with 4*FC HBA 2101 each. Pl. check the attached diagram for the connection details. I created a simple zone comprising only 2 FC HBAs from both servers mapping to port 1 and 2 of both the switches. After enabling the configuration I can't see the LUNs and also can't see MSA from ACU. What could be the problem? Pl. help.

Thanks,
Karthik S S

Zone:


-switch1:admin> cfgshow
Defined configuration:
cfg: bootcfg bootzone
zone: bootzone
bootalias; 2,1; 2,2
alias: bootalias
20:00:00:00:c9:39:7b:8a; 20:00:00:00:c9:39:d9:6b;
20:00:00:00:c9:39:81:22; 20:00:00:00:c9:39:d9:83

Effective configuration:
no configuration in effect

-switch1:admin>

-switch1:admin> cfgenable "bootcfg"
Starting the Commit operation...
cfgEnable successfully completed


For a list of all the ways technology has failed to improve the quality of life, please press three. - Alice Kahn
41 REPLIES 41
Uwe Zessin
Honored Contributor

Re: Devices are not seen after zoning (MSA1000-DL580-SAN2/8)

Karthik,
you are using WWNNs (world wide node names). I don't know if that works, I have always used WWPNs (port), which (for your adapters) start with '10:00'.

From your description it sounds like you are misunderstanding how zoning works. You do not 'map' WWNs to switch ports - a device 'logs-in' to the switch and then he knows what is connected.

You rather specify which ports/WWNs are allowed to talk to each other and you must include the MSA1000 controller port in the zone - do a 'switchShow' to find out the WWPN.

If that still does not work, I would try either port-based or entirely WWN-based zoning.
.
Karthik S S
Honored Contributor

Re: Devices are not seen after zoning (MSA1000-DL580-SAN2/8)

Hi Uwe,

Thanks for that. But even after using Port WWNs it doesn't work :-(

As you guessed it right I am not very familar with zoning.

Thanks,
Karthik S S

-switch1:admin> cfgshow
Defined configuration:
cfg: bootcfg bootzone
zone: bootzone
bootalias; 2,1; 2,2; 1,1; 1,2
alias: bootalias
10:00:00:00:c9:39:7b:8a; 10:00:00:00:c9:39:81:22;
10:00:00:00:c9:39:7f:75; 10:00:00:00:c9:39:9d:64

Effective configuration:
cfg: bootcfg
zone: bootzone
10:00:00:00:c9:39:7b:8a
10:00:00:00:c9:39:81:22
10:00:00:00:c9:39:7f:75
10:00:00:00:c9:39:9d:64
2,1
2,2
1,1
1,2


For a list of all the ways technology has failed to improve the quality of life, please press three. - Alice Kahn
Karthik S S
Honored Contributor

Re: Devices are not seen after zoning (MSA1000-DL580-SAN2/8)

I have also added MSAs controller's port WWN


-switch1:admin> cfgshow
Defined configuration:
cfg: bootcfg bootzone
zone: bootzone
bootalias; 2,1; 2,2; 1,1; 1,2
alias: bootalias
10:00:00:00:c9:39:7b:8a; 10:00:00:00:c9:39:81:22;
10:00:00:00:c9:39:7f:75; 10:00:00:00:c9:39:9d:64;
50:08:05:f3:00:0b:95:11

Effective configuration:
cfg: bootcfg
zone: bootzone
10:00:00:00:c9:39:7b:8a
10:00:00:00:c9:39:81:22
10:00:00:00:c9:39:7f:75
10:00:00:00:c9:39:9d:64
50:08:05:f3:00:0b:95:11
2,1
2,2
1,1
1,2

-switch1:admin>

-Karthik S S
For a list of all the ways technology has failed to improve the quality of life, please press three. - Alice Kahn
Karthik S S
Honored Contributor

Re: Devices are not seen after zoning (MSA1000-DL580-SAN2/8)

Uwe,

After adding the MSA controller's port wwn now the luns are visible only on the first dl580 ..!!

How do I make it visible on the seconf dl580?

-Karthik S S
For a list of all the ways technology has failed to improve the quality of life, please press three. - Alice Kahn
Uwe Zessin
Honored Contributor

Re: Devices are not seen after zoning (MSA1000-DL580-SAN2/8)

Karthik,
I assume you have both switches linked with an external cable and you see an 'E_port' when you do a 'switchShow' command:

port 15: sw Online E-Port 10:00:00:60:69:51:3a:91 "fcswa2" (downstream)

(don't bother if it says 'upstream' instead)

Can you see the MSA on the second server when you run the ACU there? Do you have SSP (selective storage presentation - also known as LUN masking) enabled on the MSA?
.
Karthik S S
Honored Contributor

Re: Devices are not seen after zoning (MSA1000-DL580-SAN2/8)

Something wrong ... Now I can't see the MSAs on both of the DL580s.

Switch1:
-switch1:admin> switchshow
switchName: -switch1
switchType: 18.2
switchState: Online
switchMode: Native
switchRole: Subordinate
switchDomain: 1
switchId: fffc01
switchWwn: 10:00:00:60:69:ca:2f:c2
switchBeacon: OFF
Zoning: ON (bootcfg)
port 0: cu N2 Online F-Port 50:08:05:f3:00:0b:95:11
port 1: id N2 Online F-Port 10:00:00:00:c9:39:7b:8a
port 2: id N2 Online F-Port 10:00:00:00:c9:39:81:22
port 3: id N2 Online F-Port 10:00:00:00:c9:39:7f:75
port 4: id N2 Online F-Port 10:00:00:00:c9:39:9d:64
port 5: id N2 No_Light
port 6: id N2 No_Light
port 7: id N2 Online E-Port 10:00:00:60:69:ca:2f:c1 "Switch" (upstream)

-switch1:admin>

Switch2:
Switch:admin> switchshow
switchName: Switch
switchType: 18.2
switchState: Online
switchMode: Native
switchRole: Principal
switchDomain: 2
switchId: fffc02
switchWwn: 10:00:00:60:69:ca:2f:c1
switchBeacon: OFF
Zoning: ON (bootcfg)
port 0: cu AN No_Sync
port 1: id N2 Online F-Port 10:00:00:00:c9:39:d9:6b
port 2: id N2 Online F-Port 10:00:00:00:c9:39:d9:83
port 3: id N2 Online F-Port 10:00:00:00:c9:39:d8:5f
port 4: id N2 No_Light
port 5: id N2 No_Light
port 6: id N2 No_Light
port 7: id N2 Online E-Port 10:00:00:60:69:ca:2f:c2 "-switch1" (downstr
eam)
Switch:admin>

----------------------------------
Also I have not enabled LUN Masking. If I do a cfgdisable bootcfg then everything will be visible back again. Sorry for bugging you :-(


-Karthik S S
For a list of all the ways technology has failed to improve the quality of life, please press three. - Alice Kahn
Karthik S S
Honored Contributor

Re: Devices are not seen after zoning (MSA1000-DL580-SAN2/8)

Also how do I rename these switches from "switch" and "switch2" to some relevant name??

-Karthik S S
For a list of all the ways technology has failed to improve the quality of life, please press three. - Alice Kahn
Karthik S S
Honored Contributor

Re: Devices are not seen after zoning (MSA1000-DL580-SAN2/8)

Do you mean to say that I need to include these E-Port WWNs also to the zone?

Also I just wanted to be sure that when I say

"1,1;1,2;2,1;2,2"

does it point to ports 1 and 2 of both the switches??

-Karthik S S
For a list of all the ways technology has failed to improve the quality of life, please press three. - Alice Kahn
Karthik S S
Honored Contributor

Re: Devices are not seen after zoning (MSA1000-DL580-SAN2/8)

I have also added port 0 of switch-1 (1,0) which is connected to the MSA controller to the zone. Sill no luck :-(

-switch1:admin> cfgshow
Defined configuration:
cfg: bootcfg bootzone
zone: bootzone
bootalias; 2,1; 2,2; 1,1; 1,2; 1,0
alias: bootalias
10:00:00:00:c9:39:7b:8a; 10:00:00:00:c9:39:81:22;
50:08:05:f3:00:0b:95:11; 10:00:00:00:c9:39:d9:6b;
10:00:00:00:c9:39:d9:83

Effective configuration:
cfg: bootcfg
zone: bootzone
10:00:00:00:c9:39:7b:8a
10:00:00:00:c9:39:81:22
50:08:05:f3:00:0b:95:11
10:00:00:00:c9:39:d9:6b
10:00:00:00:c9:39:d9:83
2,1
2,2
1,1
1,2
1,0

-switch1:admin>

-Karthik S S
For a list of all the ways technology has failed to improve the quality of life, please press three. - Alice Kahn