Network Simulator
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

NEW version of Comware Simulator released - HCL_Setup_V2.0.0

JayFlora
Occasional Visitor

NEW version of Comware Simulator released - HCL_Setup_V2.0.0

Hello Everyone,

A NEW version of HCL (H3C Cloud Lab or HPE Comware Lab) is out. 

DOWNLOAD - http://www.h3c.com.cn/Service/Software_Download/Other_Product/H3C_Cloud_Lab/Catalog/HCL/201410/842486_30005_0.htm

This version supports EVPN. 

I'm working with the web team to add the new HCL file under Direct download link on the HPE download page.

Thanks,

Jay

14 REPLIES
Mechanicalthink
Occasional Advisor

Re: NEW version of Comware Simulator released - HCL_Setup_V2.0.0

Thanks, great news! Downloading now.

Hope this finally works properly with VirtualBox 5 as I came here to make an angry post about HPE not getting their act together regarding this. Cisco is so much ahead of HPE when it comes to training and HPE still drags its feet.

CCTobias
Member

Re: NEW version of Comware Simulator released - HCL_Setup_V2.0.0

EVPN is working fine so far, but I have difficulties configuring the ac. I reduced it to that simple config:

 l2vpn enable
#
interface Vsi-interface1
 ip address 192.168.1.1 255.255.255.0
#
vsi vlan1
 gateway vsi-interface 1
#
interface GigabitEthernet1/0/1
 port link-mode bridge
 combo enable fiber
 service-instance 1001
  encapsulation default
  xconnect vsi vlan1 access-mode ethernet

On Gig1/0/1 is a virtual PC connected that can ping 192.168.1.1 when it is configured on interface Vlan 1 instead of vsi-interface 1. Is something wrong with the service instance configuration?

Regards

Tobias

 

IanTomkins
Advisor

Re: NEW version of Comware Simulator released - HCL_Setup_V2.0.0

I have tried to build a simple VPLS lab and found the same issue. Seems that it was present in the previous version too based on the post here.

 

IngoH
Occasional Advisor

Re: NEW version of Comware Simulator released - HCL_Setup_V2.0.0

Hello,

To my experience MPLS L2VPN as well as VXLAN/EVPN do not work with bridged-ports in the simulator; can be configured but traffic is not flowing. However they work perfectly using a routed port towards the end-node.

Try for having traffic untagged / access port:
interface GigabitEthernet1/0/1
port link-mode route
xconnect vsi <VSI-Name>

Example adding a tagged VLAN; use a sub interface:
interface GigabitEthernet1/0/1.10
vlan-type dot1q vid 10
xconnect vsi <VSI-Name>

Best use a router manual for reference on the setup, i.e. VSR1000 manuals.

Regards,
Ingo

IanTomkins
Advisor

Re: NEW version of Comware Simulator released - HCL_Setup_V2.0.0

OK, that is interesting information. I will give it a go in my test LAB and see how it goes.

Do you think it is device dependant as well - i.e. router vs switch?

737Captain
Occasional Contributor

Re: NEW version of Comware Simulator released - HCL_Setup_V2.0.0

Will you guys ever make it available for the MAC?

vladi0782
Regular Visitor

Re: NEW version of Comware Simulator released - HCL_Setup_V2.0.0

I have this problem

Capture.PNG


could you help me?

BDeeds
Occasional Visitor

Re: NEW version of Comware Simulator released - HCL_Setup_V2.0.0

A fix to this problem is found at post #8 on H3C's forum: http://forum.h3c.com/forum.php?mod=viewthread&tid=196736&extra=&page=1

Solution: Use VirtualBox version 5.0.20 or 5.0.31

Link: https://www.virtualbox.org/wiki/Download_Old_Builds_5_0

--------------------------------------------------

Steps I took:

  1. Download and installed VirtualBox 5.1.18
  2. Installed HCL 2.0.2.1
  3. Started HCL 2.0.2.1
  4. Tried to start the MSR and received the error Vladi posted
  5. Uninstalled VirtualBox 5.1.18
  6. Download and installed VirtualBox 5.0.20
  7. Start HCL 2.0.2.1
  8. Drag&Drop MSR
  9. Successfully started the MSR along with multiple other MSRs and S5820s
davidfabry
Occasional Visitor

Re: NEW version of Comware Simulator released - HCL_Setup_V2.0.0

It is very frustrating to bring the HCL up and running, information is so scarce, instructions are missing.

Last version available at https://community.hpe.com/t5/Network-Simulator/NEW-version-of-Comware-Simulator-released-HCL-Setup-V2-0-0/td-p/6931645 that redirects you to http://www.h3c.com.cn/Service/Software_Download/Other_Product/H3C_Cloud_Lab/Catalog/HCL/201410/842486_30005_0.htm has a new version HCL V2.1.0  but the Release Notes file is illegible !!  (see picture attached)

I tried under W7 64 bit, VBox versions suggested in the previous entries with no success at all. There´s no HCL log to see at ...not even a clue.

HCL could be a fantastic sales and support tool, it would be really nice to have a more "partner friendly" tool from HPE.

Any other help will be really appreciated !!!

David Fabry
+569-79567298
Highlighted
Mechanicalthink
Occasional Advisor

Re: NEW version of Comware Simulator released - HCL_Setup_V2.0.0

It's surprising that HPE still has not it's act together when it comes to training materials. Cisco is now so far ahead that I doubt HPE will ever catch up. Even Juniper is doing better when it comes to training materials. Theres plenty of Cisco books, video courses from respectable training companies like CBT Nuggets and of course Packet Tracer 7 for simulation. HPE is still dragging its feet and seems to have abondoned any effort to improve training materials altogehter.

The HP Press book series is a start but many of those books are not much better than the hardware manuals and they seems to be written in a rush (plenty of mistakes there).

Latest version of Comware Lab should work ok though. I got it running on 64bit Win 10 and latest version of VirtualBox wihtout much problem. Didn't have to do anything special. Only problem I had was that download from China was extremely slow and took almost a full day, and of course no release notes.

davidfabry
Occasional Visitor

Re: NEW version of Comware Simulator released - HCL_Setup_V2.0.0

I just tested under W10 and Vbox Version 5.1.26, no success , the only message is "Start server Failed". 

Maybe it could be a problem with the Windows languaje ? I have mine in Spanish ....at this point it could be any silly setting !!! I will try in English during the weekend.

David Fabry
+569-79567298
davidfabry
Occasional Visitor

Re: NEW version of Comware Simulator released - HCL_Setup_V2.0.0

Maybe it would be better to HPE to switch on GNS3 

David Fabry
+569-79567298
PattyMcP
Occasional Visitor

Re: NEW version of Comware Simulator released - HCL_Setup_V2.0.0

I am unable to download this the file.  It starts to download, gets to about 5mb and then fails.   This has happened multiple times.    Is there an alternate site where I can try to down this software?

 

软件名称:HCL_Setup_V2.1.0 

发布日期:2017/5/24 0:00:00


下载:

PattyMcP
Occasional Visitor

Re: NEW version of Comware Simulator released - HCL_Setup_V2.0.0

Hi David,

   Can you provide the link to the latest HCL Simulation software?

 Thanks,

    Patty