Networking
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

After IP address change my server cannot work correctly

SOLVED
Go to solution
AntonioMariaV
Occasional Advisor

After IP address change my server cannot work correctly

Yesterday I changed server IP address. I set wrong IP interface a Volker helped me to solve.

But today server run just in local network and cannot connect host outside LAN.

 

 

See this:

 

$ tcpip sh inter
                                                           Packets
Interface   IP_Addr         Network mask          Receive          Send     MTU

 IE0        192.168.13.61   255.255.255.0            5793          1003    1500
 LO0        127.0.0.1       255.0.0.0                 147           147    4096
 WE0        192.168.13.62   255.255.255.0            1760          2923    1500

 

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

$ tcpip sh rout

                             DYNAMIC

Type           Destination                           Gateway

AH    127.0.0.1                             127.0.0.1
AH    192.168.13.0                          192.168.13.1
AN    192.168.13.0/24                       192.168.13.61
AN    192.168.13.0/24                       192.168.13.62
AH    192.168.13.61                         192.168.13.61
AH    192.168.13.62                         192.168.13.62

 

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

$ ping 192.168.13.1
PING 192.168.13.1 (192.168.13.1): 56 data bytes
64 bytes from 192.168.13.1: icmp_seq=0 ttl=64 time=1 ms
64 bytes from 192.168.13.1: icmp_seq=1 ttl=64 time=1 ms
64 bytes from 192.168.13.1: icmp_seq=2 ttl=64 time=1 ms
64 bytes from 192.168.13.1: icmp_seq=3 ttl=64 time=0 ms


----192.168.13.1 PING Statistics----
4 packets transmitted, 4 packets received, 0% packet loss
round-trip (ms)  min/avg/max = 0/1/1 ms

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

$ ping 4.2.2.1
PING 4.2.2.1 (4.2.2.1): 56 data bytes
ping: sendto: no route to host
ping: wrote 4.2.2.1 64 chars, ret=-1
ping: sendto: no route to host
ping: wrote 4.2.2.1 64 chars, ret=-1
ping: sendto: no route to host
ping: wrote 4.2.2.1 64 chars, ret=-1
ping: sendto: no route to host
ping: wrote 4.2.2.1 64 chars, ret=-1


----4.2.2.1 PING Statistics----
4 packets transmitted, 0 packets received, 100% packet loss
%SYSTEM-F-TIMEOUT, device timeout

 

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

Same ping from PC in same network

C:\>ping 4.2.2.1

Esecuzione di Ping 4.2.2.1 con 32 byte di dati:

Risposta da 4.2.2.1: byte=32 durata=49ms TTL=53
Risposta da 4.2.2.1: byte=32 durata=48ms TTL=53
Risposta da 4.2.2.1: byte=32 durata=48ms TTL=53
Risposta da 4.2.2.1: byte=32 durata=49ms TTL=53

Statistiche Ping per 4.2.2.1:
    Pacchetti: Trasmessi = 4, Ricevuti = 4, Persi = 0 (0% persi),
Tempo approssimativo percorsi andata/ritorno in millisecondi:
    Minimo = 48ms, Massimo =  49ms, Medio =  48ms

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

I am confused. What I wrong ?

 

TIA

 

Antonio M. Vigliotti

 

Antonio M. Vigliotti
5 REPLIES
Volker Halle
Honored Contributor

Re: After IP address change my server cannot work correctly

Antonio,

 

you don't have a default gateway defined, where packets should be sent to, whose destination is outside your local IP network 192.168.13.0.

 

TCPIP SET ROUTE /DEFAULT/GATE=192.168.13.1 [/PERMANENT]       ! if that is your local routers IP address

 

That route will then show up as destination 0.0.0.0 in TCPIP SHOW ROUTE

 

Volker.

Maurizio De Tommaso_
Frequent Advisor

Re: After IP address change my server cannot work correctly

Antonio,

 

is your default gateway defined ?

 

$ TCPIP show route /def

 

If it isn't defined, then :

 

$ tcpip set route /def/gat=xx.xx.xx.xx/perm

 

where xx.xx.xx.xx is your default gateway ip address.

 

/Maurizio

AntonioMariaV
Occasional Advisor

Re: After IP address change my server cannot work correctly

Gateway is defined in permanet DB but there is no trace in current configuration.

 

$  sh hos dns1

     LOCAL database

Host address    Host name

192.168.13.1    DNS1, gw

 

 

 

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
$ sh rout /perm

                             PERMANENT

Type           Destination                           Gateway

PH    192.168.13.0                          DNS1

 

 

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

$set rout 192.168.13.0 /gate=dns1
%TCPIP-E-ROUTEERROR, error accessing routes database (TCPIP$ROUTE)
-SYSTEM-F-FILALRACC, file already accessed on channel

 

 

 

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

$ set rout 192.168.13.0 /gate=192.168.13.1
%TCPIP-E-ROUTEERROR, error accessing routes database (TCPIP$ROUTE)
-SYSTEM-F-FILALRACC, file already accessed on channel

 

Antonio M. Vigliotti
Volker Halle
Honored Contributor
Solution

Re: After IP address change my server cannot work correctly

Antonio,

 

you need to use the /DEFAULT qualifier when specifying a default gateway:

 

$ TCPIP SET ROUTE/DEFAULT/GATE=dns1 [/PERM]

 

Volker.

AntonioMariaV
Occasional Advisor

Re: After IP address change my server cannot work correctly

With /def works!

 

Thanks

 

Antonio M. Vigliotti