Networking
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

apa on rx2660 + procurve 2810

apa on rx2660 + procurve 2810

Hello all,

I'm experiencing a problem with the following APA configuration:

I have created a LACP channel on two different (iether, igelan) cards of a RX2660 server, IP addresses are given correctly:

#nwmgr -S apa
lan900 LACP_AUTO LB_MAC 2 Gbps Full Duplex 0,3

#ifconfig lan900
lan900: flags=1843
inet 192.1.35.5 netmask ffffff00 broadcast 192.1.35.255

The switch is configured so that the ports are in Active LACP mode:
COM2810-H# show lacp
18 Active Dyn1 Up Yes Success
20 Active Dyn1 Up Yes Success

(passive mode doesn't to it either)

Both NICs are active in the channel:
#nwmgr -v -I 900 -S apa
lan900 current values:
Speed = 2 Gbps Full Duplex
MTU = 1500
Virtual Maximum Transmission Unit = 0
MAC Address = 0x00226494089b
Network Management ID = 6
Features = Linkagg Interface
IPV4 Recv CKO
IPV4 Send CKO
VLAN Support
VLAN Tag Offload
64Bit MIB Support
Load Distribution Algorithm = LB_MAC
Mode = LACP_AUTO
Parent PPA = -
APA State = Up
Membership = 0,3
Active Port(s) = 0,3
Not Ready Port(s) = -
Key = 900
Operational Key = 900

Without the channel, both interfaces work and are able to connect the the network. If only one interface is in the channel, it works fine.

My APA config files have the following content:
- hp_apaportconf:
HP_APAPORT_INTERFACE_NAME[0]=lan0
HP_APAPORT_KEY[0]=900
HP_APAPORT_CONFIG_MODE[0]=LACP_AUTO
HP_APAPORT_INTERFACE_NAME[1]=lan3
HP_APAPORT_KEY[1]=900
HP_APAPORT_CONFIG_MODE[1]=LACP_AUTO

- hp_apaconf:
HP_APA_DEFAULT_PORT_MODE=MANUAL
HP_APA_MAX_LINKAGGS=5
HP_APA_USE_SYSLOG=1
HP_APA_INTERFACE_NAME[0]=lan900
HP_APA_LOAD_BALANCE_MODE[0]=LB_MAC
HP_APA_KEY[0]=900

What am i missing here? Hopefully something really stupid...
4 REPLIES
Steven E. Protter
Exalted Contributor

Re: apa on rx2660 + procurve 2810

Shalom,

If you want load balancing:


HP_APA_DEFAULT_PORT_MODE=MANUAL

Probably needs to go.

Also, usually switch configuration is required for true load balancing.

I'm just starting on this, and had an all manual configuration up yesterday and am struggling a bit to get the load balancing configuration working.

Good luck, report back.

Post the manual you are using. I found smh useless, hacked the files manually.

SEP
Steven E Protter
Owner of ISN Corporation
http://isnamerica.com
http://hpuxconsulting.com
Sponsor: http://hpux.ws
Twitter: http://twitter.com/hpuxlinux
Founder http://newdatacloud.com

Re: apa on rx2660 + procurve 2810

SEP, thanks for your answer but the default port mode should be manual i think, it's overwritten by the hp_apaportconf file on the interfaces that I want to be in the channel (HP_APAPORT_CONFIG_MODE[0]=LACP_AUTO). You can see in the comments of /etc/rc.config.d/hp_apaconf, section HP_APA_DEFAULT_PORT_MODE:
# A port's mode WILL be set to the value of
# HP_APA_DEFAULT_PORT_MODE
# UNLESS its mode IS specified in the hp_apaportconf
# file using variable HP_APAPORT_CONFIG_MODE
# For example,
# case 1:
# the configuration mode of port 1 is NOT set in
# hp_apaportconf,
# HP_APA_DEFAULT_PORT_MODE is NOT set in hp_apaconf,
# then port 1 will be set to MANUAL.
# case 2:
# the configuration mode of port 1 is NOT set in
# hp_apaportconf,
# HP_APA_DEFAULT_PORT_MODE IS set to FEC_AUTO,
# then port 1 will be set to FEC_AUTO.
# case 3:
# the configuration mode of port 1 IS set to
# LACP_AUTO in hp_apaportconf,
# HP_APA_DEFAULT_PORT_MODE IS set to MANUAL,
# then port 1 will be set to LACP_AUTO.

I've tried to set it to LACP_AUTO without any results. I think there might be something wrong with the way packets are returned.

Debugged a bit with tcpdump and even ARP packets are not coming through even though the linkloop command tells me that the other MAC address is reachable.

I used this doc (http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupport/CoreRedirect.jsp?redirectReason=DocIndexPDF&prodSeriesId=4248623&targetPage=http%3A%2F%2Fbizsupport1.austin.hp.com%2Fbc%2Fdocs%2Fsupport%2FSupportManual%2Fc02017724%2Fc02017724.pdf) to help me with the configuration.

For me, the strangest thing that happens is the fact the the channel works when I only put one interface in there. The switch sees that there is a channel set up, also the HP-UX host shows that the channel is operating... When I put the second interface in, nothing works anymore.

Stijn...
wayne_104
Regular Advisor

Re: apa on rx2660 + procurve 2810

did you get this working and how? i have the same problem

Re: apa on rx2660 + procurve 2810

Unfortunately no. I left the customer before this problem was fixed.