Simpler Navigation for Servers and Operating Systems - Please Update Your Bookmarks
Completed: a much simpler Servers and Operating Systems section of the Community. We combined many of the older boards, so you won't have to click through so many levels to get at the information you need. Check the consolidated boards here as many sub-forums are now single boards.
If you have bookmarked forums or discussion boards in Servers and Operating Systems, we suggest you check and update them as needed.
Operating System - Microsoft
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Delay on Startup...

Alex Kassiteridis
Occasional Contributor

Delay on Startup...

i got an issue with VISTA. when my computer boot up after the welcome screen, every thing load up real fast then the hard drive just stop running. 20 sec later it starts to run again. during that 20 sec delay i cant open some programs. EX: diskeeper. it says the service is not started. but after that 20 sec the screen blinks and the hard drive start running again. and i can open any program now. help me with this, i hate this problem.

the same thing happens with the wifi network. during the 20sec delay the HP wireless Assistant does not appear and the network system icon has the red x. but i cannot access the network center (nor the control panel).
then the screen blinks and the HP WA appears, connects to my works network and everything goes to normal.

in the event viewer (performance log) i noticed this message:

Windows has started up:
Boot Duration : 61354ms
IsDegradation : false
Incident Time (UTC) : 02/03/2007 20:13:26
and

BootTsVersion 2
BootStartTime 2007-03-02T20:13:26.718Z
BootEndTime 2007-03-02T20:16:16.398Z
SystemBootInstance 92
UserBootInstance 79
BootTime 61354
MainPathBootTime 30854
BootKernelInitTime 28
BootDriverInitTime 838
BootDevicesInitTime 11761
BootPrefetchInitTime 93412
BootPrefetchBytes 464822272
BootAutoChkTime 0
BootSmssInitTime 6301
BootCriticalServicesInitTime 1259
BootUserProfileProcessingTime 614
BootMachineProfileProcessingTime 541
BootExplorerInitTime 1834
BootNumStartupApps 34
BootPostBootTime 30500
BootIsRebootAfterInstall false
BootRootCauseStepImprovementBits 0
BootRootCauseGradualImprovementBits 0
BootRootCauseStepDegradationBits 0
BootRootCauseGradualDegradationBits 0
BootIsDegradation false
BootIsStepDegradation false
BootIsGradualDegradation false
BootImprovementDelta 0
BootDegradationDelta 0
BootIsRootCauseIdentified false

P.S. my laptop is: tc4400 (tablet pc), core duo 1.83, 1.5GB ram, NTFS 80GB HDD. it came with windows xp tablet pc 2005 preinstalled and i bought vista ultimate x86 (32bit) and did an upgrade. i installed all the hp compatible version from the hp support site.

P.S.2) i made a complete pc backup and tried the "clean installation" method. the same thing. aftes installing all the drivers it has the same delay. (during the early reboots it didnt have the exact 20sec delay but it had a 10-12sec delay in the logon screen after typing the pass - welcome). i the upgrade installation i noticed only a 3-4sec delay in the logon screen and the full 20sec delay when the processes start.

P.S. 3) with windows xp the statup was a 10sec "job" with no delays and errors...

thank you in advance.
Alex