HPE Community read-only access December 15, 2018
This is a maintenance upgrade. You will be able to read articles and posts, but not post or reply.
Hours:
Dec 15, 4:00 am to 10:00 am UTC
Dec 14, 10:00 pm CST to Dec 15, 4:00 am CST
Dec 14, 8:00 pm PST to Dec 15, 2:00 am PST
Operating System - OpenVMS
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Error while running decforms image

 
Sheetal Shirke
Occasional Contributor

Error while running decforms image

The three following commands (that use the DECforms example in SYS$EXEAMPLES:) do not work the same way on Alpha and I64. On I64, no image is produced.

$ FORMS TRANSLATE FORMS$CHECKING_FORM.IFDL
$ FORMS EXTRACT OBJECT/FORMLOAD/REFERENCE=WEAK FORMS$CHECKING_FORM.FORM
$LINK/SHARE/MAP/FULL/CROSS FORMS$CHECKING_FORM.OBJ, FORMS$CHECKING_FORM.OPT/OPTION

After this command I got the error message as:
%ILINK-W-NUDFSYMS, 1 undefined symbol:
%ILINK-I-UDFSYM, FORMS_CHECKING_GETSYSINFO_
%ILINK-W-USEUNDEF, undefined symbol FORMS_CHECKING_GETSYSINFO_ referenced
section: $DATA

The image is created with warning message. But when I run the FORMS$CHECKING_FORM.EXE I got the error message as "%DCL-E-NOTFR, no transfer address"


Thanks,
Sheetal
5 REPLIES
Volker Halle
Honored Contributor

Re: Error while running decforms image

Sheetal,

you're creating a shareable image with your LINK/SHARE command. It does not have a transfer address, so you can't run this image. If you would be using the same commands on OpenVMS Alpha, the results should be the same.

Volker.
H.Becker
Honored Contributor

Re: Error while running decforms image

A shareable image can have a transfer vector, but it does not require to have one. Therefore link/share does not inform you about a "missing" transfer vector.

That said, if you can run a shareable image on Alpha and you generate a shareable image for I64 in a similar way, that can be run as well.

The warning you see may point to a missing module, which also provides a transfer vector. Otherwise such a warning has nothing to do with activating an image or not. If it works as expected is a different thing.
Hein van den Heuvel
Honored Contributor

Re: Error while running decforms image

Sheetal,

You are working with non-standard commands for the DECforms example.
I suspect you are mixing up some experiments .
Looks like you are tying to put the forms themselves in a shared executable and for the purpose of linking an runnable executable against those. In that case you should NOT try to run the result of the link /share.

Please first go back to the basics. Just build the example as instructed. Then tweak as need be.

Check out FORMS$DEMO_GUIDE.TXT and for example FORMS$CHECKING_FORTRAN.FOR
in
SYS$COMMON:[SYSHLP.EXAMPLES.FORMS]

The latter reads...

C $! Link the FORTRAN object, the forms vector and the shareable image
C $! containing FORTRAN Binding entry points:
C $ LINK FORMS$CHECKING_FORTRAN.OBJ,
C FORMS$CHECKING_FORM.OBJ, -
C SYS$INPUT/OPTIONS
C SYS$LIBRARY:FORMS$PORTABLE_API.EXE/SHARE


Good luck!
Hein
Sheetal Shirke
Occasional Contributor

Re: Error while running decforms image

Thanks for the quick reply. Now the image is created with the warning message. But while I run the image I am getting the error as "no transfer address". I am not getting which transfer address it needs.

Thanks
Sheetal
Hein van den Heuvel
Honored Contributor

Re: Error while running decforms image

>> I am not getting which transfer address it needs.

Apparently you are still not including a 'MAIN' program in the link command...

Using the FORMS EXAMPLE that would be a
FORMS$_CHECKING_xxx module where xxx is 1 from the list "ADA,BASIC,C,COBOL,FORTRAN,PASCAL,PLI"

What is the full link command now?
You dropped the /SHARE right
Why was the /SHARE introduced?

FORMS works just fine on the Itanium, except for a bunch of alignment faults with the original distribution. You do want to get the update for FORMS$MANAGER.EXE which was made available late 2009.

Good luck,
Hein