Operating System - OpenVMS
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Monitor cluster problem!

 
SOLVED
Go to solution
Domen Setar
Advisor

Monitor cluster problem!

Hi!

I'm running OpenVMS V8.2 on my cluster servers. When using MONITOR CLUSTER command I get response from all servers but one. I found out that VPM$SERVER is not running on it and it is also not present in user database (UAF). I'm using DECnet Phase IV and. I'm using LAN interconnet.

Where I did make a mistake? Why VPM$SERVER is not present?

Best regards

Domen Setar
7 REPLIES
Volker Halle
Honored Contributor

Re: Monitor cluster problem!

Domen,

the VPM$SERVER account should have been created by @NETCONFIG when configuring the DECnet Phase IV object database.

...
Do you want a default account for the VPM object? [YES]:
...

You do not need to have the VPM_SERVER process running, if you're using DECnet in your cluster. It's only required, if the nodes are running TCPIP only.

Volker.
Domen Setar
Advisor

Re: Monitor cluster problem!

Volker

I tried this many times, but I never did get a question about VPM. I don't know why.

Domen
Volker Halle
Honored Contributor

Re: Monitor cluster problem!

Domen,

do you have a MIRRO$SERVER account ? That one is being created in the SAME way as the VPM$SERVER account (actually immediately preceeding it). Have a look at NETCONFIG.COM or run it with SET VERIFY.

Volker.
Domen Setar
Advisor

Re: Monitor cluster problem!

Volker,

I didn't have mirro$server accunt. I tried with netconfig again and have solved the VPM$SERVER mistery. The problem was that I used the option to create defalut DECNET account, which causes procedure to skip creation of VPM$SERVER and MIRRO$SERVER accounts.
Now I have both accounts. But still I get a message "Unable to connect to remote node" when I use MONITOR CLUSTER command. Any idea what I need to do now?

Domen
Volker Halle
Honored Contributor
Solution

Re: Monitor cluster problem!

Domen,

do a REPLY/ENABLE and MONITOR SYSTEM/NODE=xxx (xxx=your node missing in MONITOR CLUSTER). Does it work ? Any OPCOM messages ?

On the node, where you issue the MONITOR CLUSTER command, can you do a SET HOST xxx ?

Volker.
Domen Setar
Advisor

Re: Monitor cluster problem!

Hi!

By some mistake DECNET was not running on the server. Everything works fine now.
Thank you for helping me.

Domen
Domen Setar
Advisor

Re: Monitor cluster problem!

Problem solved. DECnet must be configured so that we don't create default DECNET account.