Operating System - OpenVMS
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

OpenVMS Itanium CMS upgrade...get ACCVIO after upgrade

OpenVMS Itanium CMS upgrade...get ACCVIO after upgrade

I have upgraded to CMS v4.5 on OpenVMS Itanium v8.31h1. Since the upgrade I get an "%SYSTEM-F-ACCVIO, access violation" when doing a show class/contents. All worked fine before the upgrade. Any thoughts?

Thanks
22 REPLIES
Hoff
Honored Contributor

Re: OpenVMS Itanium CMS upgrade...get ACCVIO after upgrade

Verify and repair the library with the CMS VERIFY command, then check for and load CMS ECO kits, and then contact HP support directly for assistance.

HP likely has tools available that can pull most everything that can be recovered out of the CMS library, should it have become corrupt.

Re: OpenVMS Itanium CMS upgrade...get ACCVIO after upgrade

Have run the verify/repair and lots of file headers repaired. Verify runs clean not but still get the ACCVIO...

Re: OpenVMS Itanium CMS upgrade...get ACCVIO after upgrade

I was able to find the previous kits, CMS T4.3-4 and re-installed and nothing else. All works fine again. So, looks like there is some kind of bug in the released CMS v4.5 kit unless I'm not aware of a patch or something special you have to do post-install. I've attached the error produced...
Hoff
Honored Contributor

Re: OpenVMS Itanium CMS upgrade...get ACCVIO after upgrade

HP doesn't always seem to release CMS ECO kits. You can have to call support and ask about ECO kits for those.

Re: OpenVMS Itanium CMS upgrade...get ACCVIO after upgrade

Thanks...will contact HP.
John McL
Trusted Contributor

Re: OpenVMS Itanium CMS upgrade...get ACCVIO after upgrade

Be warned that we've noticed a few differences between the Alpha and IA64 versions of CMS.

Here's a copy of a note from one of our people. Note that this was with CMS v4.5 on Itanium.

-----
After investigating crashes it was discovered that CMS was overrunning it's working storage in it's LDB structure (used by CMS to store internal working). After raising a ticket with HO it was confirmed that CMS v4.5 and greater do have a breaking a change that mean both the LDB and FDB structures need increasing. This information is in the release notes for CMS v4.5-2 but has not been updated in the CMS API documentation yet.

A second issue was also found that CMS v4.5 [on IA64] does not appear to be returning the revision date for items correctly. Using the transdate for now.
----

and a bit more on that LDB structure ...

---
This was tracked down to the CMS API calls overwriting memory they shouldn't. (The CMS libraries use a ldbstruct structure for working storage, the API documentation says this should be 50 double words in size, however on Itanium it appears to use at least 55 double words.) Adding some extra filler fixed this issue.
----
Robert Atkinson
Respected Contributor

Re: OpenVMS Itanium CMS upgrade...get ACCVIO after upgrade

Joseph, for what it's worth, I'm running CMS 4.5-2 on 8.3-1H1 bl860's without any problems.

Have you tried switching on all privs and giving it a go. Might help narrow down the problem.

I run this procedure at boot, which may be why I'm not seeing the problems :-

ALPHA_ROB$$ typ CMS$STARTUP_LOCAL.COM
$ ! "CMS$STARTUP_LOCAL.COM"
$!
$!------------------------------------------------------------------------------
$! AUTHOR: ROBERT_ATKINSON - December 2001
$!------------------------------------------------------------------------------
$! DESCRIPTION: Procedure to install CMS images privileges local to TBS, with
$! the correct privileges applied to the images.
$!------------------------------------------------------------------------------
$! RUN FREQUENCY : At system boot/As required
$! PRERUN REQUISITES : None
$! RERUN PROCEDURE : None
$! SPECIAL NOTE :
$!------------------------------------------------------------------------------
$! AMENDMENT LOG:
$! Date Oper Reason
$! 12-11-2002 RAA Added creation of CMS$WEB name table.
$!------------------------------------------------------------------------------
$!
$ SAVE_VERIFY = F$VERIFY(0)
$ !
$START:
$ INSTALL = "$INSTALL /COMMAND_MODE"
$ !
$ ! Add (or replace if it is already installed ("known")) the known images
$ !
$ INSTALL_VERB = "ADD"
$ IF F$FILE("SYS$SHARE:CMSPROSHR.EXE","KNOWN") THEN INSTALL_VERB = "REPLACE"
$ INSTALL 'INSTALL_VERB' SYS$SHARE:CMSPROSHR.EXE /SHARED/PROTECTED/OPEN/PRIV=SYSPRV
$ !
$ INSTALL_VERB = "ADD"
$ IF F$FILE("SYS$SHARE:CMSSHR.EXE","KNOWN") THEN INSTALL_VERB = "REPLACE"
$ INSTALL 'INSTALL_VERB' SYS$SHARE:CMSSHR.EXE /SHARED/OPEN/PRIV=SYSPRV
$ !
$ INSTALL_VERB = "ADD"
$ IF F$FILE("SYS$SYSTEM:CMS.EXE","KNOWN") THEN INSTALL_VERB = "REPLACE"
$ INSTALL 'INSTALL_VERB' SYS$SYSTEM:CMS.EXE /SHARED/OPEN/PRIV=SYSPRV
$ !
$ ! If the CMS$DW.EXE image is available, then it also needs to be installed
$ !
$ IF F$SEARCH("SYS$SYSTEM:CMS$DW.EXE") .EQS. ""
$ THEN
$ ELSE
$ INSTALL_VERB = "ADD"
$ IF F$FILE("SYS$SYSTEM:CMS$DW.EXE","KNOWN") THEN INSTALL_VERB = "REPLACE"
$ INSTALL 'INSTALL_VERB' SYS$SYSTEM:CMS$DW.EXE /SHARED/OPEN/PRIV=SYSPRV
$ ENDIF
$ !
$ INSTALL_VERB = "ADD"
$ IF F$FILE("SYS$SHARE:CMS$EVENT_ACTION.EXE","KNOWN") THEN INSTALL_VERB = "REPLACE"
$ INSTALL 'INSTALL_VERB' SYS$SHARE:CMS$EVENT_ACTION.EXE /SHARED/OPEN/PRIV=SYSPRV
$ !
$ INSTALL_VERB = "ADD"
$ IF F$FILE("SYS$MESSAGE:CMSMSG.EXE","KNOWN") THEN INSTALL_VERB = "REPLACE"
$ INSTALL 'INSTALL_VERB' SYS$MESSAGE:CMSMSG.EXE /SHARED/OPEN/PRIV=SYSPRV
$ !
$ CREATE /NAME_TABLE /PARENT=LNM$SYSTEM_DIRECTORY /PROT=(W:RW) CMS$WEB
$ !
$END:
$ IF SAVE_VERIFY .EQ. 1 THEN SET VERIFY
$ !
$ EXIT %X00001
$ !
$ !
$ !
ALPHA_ROB$$

Hoff
Honored Contributor

Re: OpenVMS Itanium CMS upgrade...get ACCVIO after upgrade

The callable API change here can certainly silently nuke applications, but that should not cause a CMS command SHOW CLASS /CONTENTS to tip over with an ACCVIO access violation. If anything, CMS is the one thing around that's going to be built against current the current CMS definitions and structures.
Brad McCusker
Respected Contributor

Re: OpenVMS Itanium CMS upgrade...get ACCVIO after upgrade

This is disappointing. I reported ACCVIO problems in CMS V4.5 on I64 back in October 2007 - yes, 2 years ago. HP advice at the time was to roll back to 4.4.

To Robert - you say you are not experiencing problems with 4.5-2. Were you previously experiencing ACCVIO problems with 4.5 and they have now gone away with 4.5-2?

Brad McCusker
Software Concepts International
www.sciinc.com
Brad McCusker
Software Concepts International

Re: OpenVMS Itanium CMS upgrade...get ACCVIO after upgrade

Rob, where did you get the v4.5-2 kit? That leads me to believe there is a patch kit available. I sent off a note to HP asking if there was a patch kit and the response was that the ACCVIO are fixed in the DECSET128 kit...which is where I got the v4.5 kit.
Robert Atkinson
Respected Contributor

Re: OpenVMS Itanium CMS upgrade...get ACCVIO after upgrade

Hi Brad.

No, as far as I can remember, we've never had ACCVIO problems. But we've always installed the images into memory with privs, so can't say the problem hasn't been lurking.

Unless Joseph tries my INSTALL script, I guess we won't know where the problem lies. It's more likely to be code based than privilege, but you never know.

Rob.
Robert Atkinson
Respected Contributor

Re: OpenVMS Itanium CMS upgrade...get ACCVIO after upgrade

I installed 'DECSETECO1128' in April, from the 8.3-1H1 distro HP sent me.

Happy to send over a copy if you can't find it.

You should be able to get the latest software from Software Update Manager (link on the left of this page) if you have a support agreement in place for CMS.

Rob.

Re: OpenVMS Itanium CMS upgrade...get ACCVIO after upgrade

Ah, got it...let me try that guys and I'll let you know...
Thanks!
Brad McCusker
Respected Contributor

Re: OpenVMS Itanium CMS upgrade...get ACCVIO after upgrade

Right - looking at DECSet 12.8 ECO1, it appears to include CMS 4.5-2. It's available from the patch site.

Please do let us know if it solves your problems. I have not had the opportunity or need to test 12.8 ECO1 and am curious to know.

Brad McCusker
Software Concepts International
www.sciinc.com
Brad McCusker
Software Concepts International
Robert Atkinson
Respected Contributor

Re: OpenVMS Itanium CMS upgrade...get ACCVIO after upgrade

Just dug out the release notes from my system, and there's a few references to ACCVIO (attached).

Rob.
Robert Atkinson
Respected Contributor

Re: OpenVMS Itanium CMS upgrade...get ACCVIO after upgrade

Perhaps they fixed something else along with this :-

ID:236 - Invoking the CMS$SHOW_ACL callable interface causes an ACCVIO.

Re: OpenVMS Itanium CMS upgrade...get ACCVIO after upgrade

That did the trick! Thanks guys...appreciate all you help!
Joe

Re: OpenVMS Itanium CMS upgrade...get ACCVIO after upgrade

Not that CMS is fixed, it broke MMS...now getting, "%MMS-F-BADTARG, Specified target (FOO) does not exist in the description file.
". Tried the "$ set process/parse=extended" and the MMS "xxxx" with no luck...I am at MMS v3.8-2.

Re: OpenVMS Itanium CMS upgrade...get ACCVIO after upgrade

That last note should say NOW that CMS is fixed...

Re: OpenVMS Itanium CMS upgrade...get ACCVIO after upgrade

Ok guys sorry...found the MMS issue. Took a while but found an embedded "CAPS" in a build procedure. Took out the quotes and made lower case and all works...

Thanks again!
Eric4242
Occasional Visitor

Re: OpenVMS Itanium CMS upgrade...get ACCVIO after upgrade

Has anyone upgraded to OpenVMS 8.4-1H1 and running CMS 4.5-2?