HPE Community read-only access December 15, 2018
This is a maintenance upgrade. You will be able to read articles and posts, but not post or reply.
Hours:
Dec 15, 4:00 am to 10:00 am UTC
Dec 14, 10:00 pm CST to Dec 15, 4:00 am CST
Dec 14, 8:00 pm PST to Dec 15, 2:00 am PST
Operating System - OpenVMS
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Set autoneg and speed on XFrame Ewa0

 
SOLVED
Go to solution

Set autoneg and speed on XFrame Ewa0

VMS 8.3 rx6600
I need to set the speed on an Xframe 10 Gbit fibre card to 1 G.

Lancp gives the error

%LANCP-W-SPNSUP, Setting speed not supported, device EWA0

or

%LANCP-W-SPNSUP, Setting auto-negotiation not supported, device EWA0

Any suggestions

Thanks
Ken
17 REPLIES
Volker Halle
Honored Contributor

Re: Set autoneg and speed on XFrame Ewa0

Ken,

is this LAN 10 Gbit adapter included in the OpenVMS I64 supported options list ? Or even in the rx6600 supported options ?

I can't find it in the rx6600 quickspecs:

http://h18000.www1.hp.com/products/quickspecs/12596_div/12596_div.PDF

Volker.

Re: Set autoneg and speed on XFrame Ewa0

Good question. We were sold the config by a retailer who is suppose to have checked the config would work. Back to them it looks...
Thanks

Re: Set autoneg and speed on XFrame Ewa0

Under rx6600 specifications...
It does say that there is a 10G card supported...

Single-port GigE-TX adapter card for HP-UX and OpenVMS AD331A
Quad-port GigE-TX adapter card for HP-UX and OpenVMS A7012A
Dual-port GigE-TX adapter card for Linux and Windows A9900A
Quad-port GigE-TX adapter card for HP-UX and OpenVMS AB545A
Single-port GigE-SX (optical) adapter card for HP-UX and OpenVMS AD332A
Dual-port GigE-SX (optical) adapter card for HP-UX and OpenVMS A7011A
Dual-port GigE-SX (optical) adapter card for Linux and Windows A9899A
10GbE SR Fibre Adapter for HP-UX and OVMS AB287A <=============
10GbE SR Fibre Adapter for Linux and Windows AD144A
PCI-E HP 2-port 1000Base-T Card AD337A
Volker Halle
Honored Contributor

Re: Set autoneg and speed on XFrame Ewa0

Ken,

sure, OpenVMS I64 V8.3 added support for 10 Gbit ethernet cards.

Do you have a supported (e.g. AB287A) ethernet card - supported by both the rx6600 and OpenVMS ?

Volker.

Re: Set autoneg and speed on XFrame Ewa0

Is there any way of finding out what type of card it is without physically taking it out of the machine? I'm now 120 miles away !!
Ken
Volker Halle
Honored Contributor

Re: Set autoneg and speed on XFrame Ewa0

Ken,

looks like the AB287A 10 Gbit LAN adapter may only be supported with V8.3+ (i.e. V8.3 with patches).

http://h71000.www7.hp.com/openvms/integrity/post_82_options_rollout_web.html

If you have a AB287A - are you current on patches (e.g. VMS83I_LAN-V0500) ?

Volker.
Volker Halle
Honored Contributor

Re: Set autoneg and speed on XFrame Ewa0

Ken,

$ ANAL/SYS
SDA> CLUE CONFIG

might give some more informaton. Or SHOW DEV/FULL EWA0

You should also be able to look at the CONFIG record in ERRLOG.SYS using WEBES. It might even show the module numbers.

Volker.

Re: Set autoneg and speed on XFrame Ewa0

Thanks
It is a AB287A ...
So now I need to get the patches on ... Without a network card...
Looks like burning CD time.
Thanks for the help

Re: Set autoneg and speed on XFrame Ewa0

Checked the patch level... It does have VMS83I_LAN V5.0. So I take it it should be working with that patch?
Ken
Volker Halle
Honored Contributor

Re: Set autoneg and speed on XFrame Ewa0

Ken,

could it be that those 10 Gbit devices only support auto-negotiation and do not support changing any speed settings ?

Volker.

Re: Set autoneg and speed on XFrame Ewa0

Thanks
Will see what HP come up with.

Ken
Volker Halle
Honored Contributor
Solution

Re: Set autoneg and speed on XFrame Ewa0

Ken,

I've found the following sentence in a LAN update presentation from HP discussing the AB287A LAN 10 Gigabit interface (XFRAME I/II)

. Auto-negotiation â not applicable, fiber only NIC

This may explain things...

Volker.
Richard Brodie_1
Honored Contributor

Re: Set autoneg and speed on XFrame Ewa0

As a general rule, the various fibre optical Ethernet standards are always fixed speed, and have no interoperability with other flavours.

I suppose one could theoretically make a dual-standard one but I'd be very surprised.
Volker Halle
Honored Contributor

Re: Set autoneg and speed on XFrame Ewa0

Ken,

here is the offical answer from OpenVMS LAN engineering:

LANCP returns the "Setting speed not supported" error because you have specified a speed that is not supported. The 10 gigabit Xframe device runs only at 10 gigabit/second. The hardware is not capable of running at any other speed. If you do wish to set the speed using LANCP to the speed it is currently running, you can issue the following command to set the speed: mc lancp set device/speed=10000.

Note that auto-negotiation is also not supported. The AB287A allows only a single mode of operation - 10 gigabit speed, full-duplex, no-auto-negotiation.

Volker (just the messenger).

Re: Set autoneg and speed on XFrame Ewa0

Thanks
Time to swap the cards.
Ken

Re: Set autoneg and speed on XFrame Ewa0

Just to let you know we have taken the 10 Gbit Fibre cards out of the server, which now boots from DVD without the card.
http://forums1.itrc.hp.com/service/forums/questionanswer.do?threadId=1163827&admit=-682735245+1191595494106+28353475

We will be using x BASE-T cards instead of fibre. Thanks for all the help

Re: Set autoneg and speed on XFrame Ewa0

Please see above