Operating System - OpenVMS
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

openvms 8.3 , upgrade firmware 5.9 to 7.3 now dont boot

mattosbr
Occasional Advisor

openvms 8.3 , upgrade firmware 5.9 to 7.3 now dont boot

hi, i have installed openvms 8.3 on a ds10 with 5.9 firmware, just fine. then i update the firmaware to 7.3 and now wont boot. it stops on "jumping to bootstrap code". i reinstalled the opemvms but still on "jumping to bootstrap code". boot_osflags on 10000
15 REPLIES
Hein van den Heuvel
Honored Contributor

Re: openvms 8.3 , upgrade firmware 5.9 to 7.3 now dont boot

>> i update the firmaware to 7.3 and now wont boot.

Don't you hate when that happens...

fwiw, I'm running 8.3 with 7.2-1 firmware on a DS10, but there are 7.3 firmware release notes for the DS10, and it looks like that should work. ftp://ftp.hp.com/pub/alphaserver/firmware/current_platforms/v7.3_release/DOC/ds10_v73_fw_relnote.pdf


>> it stops on "jumping to bootstrap code".

So that is after it found and read the bootstrap code huh?

What device are you trying to boot from?
Fiber Channel? IDE? Scsi?
May we assume you did a full, cold, restart after the upgrade?

>> i reinstalled the opemvms but still on "jumping to bootstrap code".

Re-installed from CD?
So you can boot OpenVMS. Good sign.


>> boot_osflags on 10000

Hmm, isn't 0,0 more typical for OpenVMS ?!

If you continue to have problems, then you may want to reply here and attach a .TXT file with >>> SHOW CONFIG and >>> SHOW * output.
Maybe someone spots something odd.

Good luck,
Hein.

"If a fibre cable is moved from one fibre channel port to another, the console will need to be initialized before
devices can be accessed via the new switch."

marsh_1
Honored Contributor

Re: openvms 8.3 , upgrade firmware 5.9 to 7.3 now dont boot

hi,

you could also attach the output from the verbose boot, was the system disk shadowed ?
Volker Halle
Honored Contributor

Re: openvms 8.3 , upgrade firmware 5.9 to 7.3 now dont boot

mattosbr,

what's the environment variable CONSOLE set to ? SERIAL or GRAPHICS ? Which console are you using ?

Try to boot with >>> B -fl 0,30000 and capture the output.

Volker.
mattosbr
Occasional Advisor

Re: openvms 8.3 , upgrade firmware 5.9 to 7.3 now dont boot

hi all, booting from cdrom, installed on ide hd. yes i can boot with the opemvms cdrom without problem. boot with vga set

>>boot -flags 0,30000
block 0 of dqb1.1.1.13.0 is a valid block
reading 1226 blocks from dqb1.1.1.13.0
bootstrap code read in
base = 200000, image_start = 0 image+bytes = 99400(627712)
initializing HWRPB at 2000
initializing page table at 3ff2a000
initializing machine state
setting affinity to the primary CPU
jumping to bootstrap code
%APB-I-APBVER, Alpha Primary Bootstrap, Version XBC4
initializing XDELTA
initial breakpoint not taken
Creating APBs memory pool
initializing TIMEDWAIT constants
%APB-I-BOOTDEV, Determining boot device type
initializing the system root specification
%APB-I-BOOTDRIV, Selecting boot driver
%APB-I-BOOTFILE, Selecting boot file
%APB-I-BOOTVOL, Mounting boot volume
Boot QIO: VA = 200e2000 LEN = 00000200 LBN = 00000001 FUNC = 00000021
Boot QIO: VA = 200e2000 LEN = 00000200 LBN = 0000040A FUNC = 00000021
Boot QIO: VA = 200e2000 LEN = 00000200 LBN = 00000813 FUNC = 00000021

and son on....

i tried to update to 5.9 firmware but the problem still....

Hein van den Heuvel
Honored Contributor

Re: openvms 8.3 , upgrade firmware 5.9 to 7.3 now dont boot


The QIO list shows a 'normal' disk read order. There should be a good few of those before the system is operational.

I've been fortunate never to need otehr flags and 0, or 1 for conversational. That 30000 is :
10000 Displays extensive, detailed debug messages during the boot process.
+
20000 Displays selected user-oriented messages during the boot process.

http://h71000.www7.hp.com/doc/83final/ba322_90045/apas02.html

anyway...

>> block 0 of dqb1.1.1.13.0 is a valid block

Ah, so you are booting from a local IDE drive, connect as slave?!

That would not be my first choice.
I realize it worked before... or was that re-wired for this exercise?

Try with the disk connected at the end of the cable, and set to 'master'?

Perhpas share (in .TXT attachement) :
- SHOW CONFIG and/or
- SHOW DEVICE and/or
- SHOW BOOT* and/or
- SHOW *

hth,
Hein.

mattosbr
Occasional Advisor

Re: openvms 8.3 , upgrade firmware 5.9 to 7.3 now dont boot

now i tried hd as master and cd as slave.
dont boot cd rom with opemvms 8.3
same prb. stop at jumping to bootstrap code

i dont have floppy in notebook.
but ds10 has usb. can i mount the pen drive and copy the txt?
Hein van den Heuvel
Honored Contributor

Re: openvms 8.3 , upgrade firmware 5.9 to 7.3 now dont boot

>> now i tried hd as master and cd as slave.

I was more thinking to make both CD and Harddrive masters on their own bus.

For example, on my DS10 I have:
>>>show dev
dqa0.0.0.13.0 DQA0 FUJITSU MPD3108AT DD-25-04
dqb0.0.1.13.0 DQB0 COMPAQ CDR-8435 0013
d

>> dont boot cd rom with opemvms 8.3
same prb. stop at jumping to bootstrap code

You don't need the CD anymore do you?

>> i dont have floppy in notebook.

My neither, does that matter?
Why do you mention a notebook>

>> but ds10 has usb. can i mount the pen drive and copy the txt?

I don't think so.

Of and be sure to report the console settings. It migth be working, but talking to a black hole. I had something like that, (on a VAX) last week, with no console/screen. Just blindly typed in 'boot' and eventually it appeared on the network.

fwiw,
Hein.

Hoff
Honored Contributor

Re: openvms 8.3 , upgrade firmware 5.9 to 7.3 now dont boot

Various of these boxes want to boot (only) from the primary DQA0: or DQB0: device. Not from the secondary. And don't try big IDE ATA disks (137 GB or bigger, IIRC), they won't work here. And IDE is slow specifically on Alpha. Alpha SCSI is substantially faster.
mattosdf
Occasional Visitor

Re: openvms 8.3 , upgrade firmware 5.9 to 7.3 now dont boot

still nothing. hd 20gb was fine with 8.3 and firmware 5.9, and i coul boot from cd. now, dont boot from cd, dont boot from hd, cant find the 5.9 firmware to restore and when try to restore to 5.7 or 6.1 or even to 7.3 cant boot the cd. i fromat the hd, tryed to install again, but nothing. still the same from the begining of the post. help???
Jur van der Burg
Respected Contributor

Re: openvms 8.3 , upgrade firmware 5.9 to 7.3 now dont boot

Lets try this again.

Do a >>> boot -fl 0,30000 and post the COMPLETE output. The previous entries have too little info to take a guess.

Jur.

mattosbr
Occasional Advisor

Re: openvms 8.3 , upgrade firmware 5.9 to 7.3 now dont boot

thanks all. i just update the firmware to the old 5.78 and it works just fine. i installed the openvms 8.3 with no problen, i now can boot with cd rom again. but i still want it working on firmware 7.3
Robert Gezelter
Honored Contributor

Re: openvms 8.3 , upgrade firmware 5.9 to 7.3 now dont boot

mattosbr,

Note, it is unlikely that a firmware problem will affect the contents of the disk.

On the next iteration, it will save a lot of effort if the working presumption is that the disk contents are ok (at least until there is hard evidence to the contrary).

- Bob Gezelter, http://www.rlgsc.com
edward wang_1
Frequent Advisor

Re: openvms 8.3 , upgrade firmware 5.9 to 7.3 now dont boot

Does DS10 have DE602 network adapter? if have you plug out for testing.
mattosbr
Occasional Advisor

Re: openvms 8.3 , upgrade firmware 5.9 to 7.3 now dont boot

i download the 5.7 iso, burn on cd but lfu wont read. it says it dont have any firmware.i use the same cd, pick just the files, saved on a floppy and use lfu again. nothing, same problem.i use alphabios update in the same floppy and it reads, uptadeted to 5.7 and works fine.
mattosbr
Occasional Advisor

Re: openvms 8.3 , upgrade firmware 5.9 to 7.3 now dont boot

no extra network adapter. just the inboard.