HPE Community read-only access December 15, 2018
This is a maintenance upgrade. You will be able to read articles and posts, but not post or reply.
Hours:
Dec 15, 4:00 am to 10:00 am UTC
Dec 14, 10:00 pm CST to Dec 15, 4:00 am CST
Dec 14, 8:00 pm PST to Dec 15, 2:00 am PST
ProLiant Servers (ML,DL,SL)
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Cannot see created RAID1 in Windows ML150 G6 (raid controller p410)

 
silbro
Advisor

Cannot see created RAID1 in Windows ML150 G6 (raid controller p410)

Hi

I have a ML150 G6 Server using a P410 SAS Controller. I've been using this server for about 2 years and wanted to expand the diskspace. I added 2*1TB SAS disks and created an RAID1. Which worked perfectly. I can't see the Harddisk in Windows though. Under Hardware Manager the Device is listed as HP LOGICAL VOLUME SCSI Disk Device with a question mark. I cannot find any drivers that work. All the drivers I've found were installed on the machine. What could the issue be? Strangely enough the other RAID1 is also marked as HP LOGICAL VOLUME SCSI Disk and works. When I try to go to that folder and add those drivers it doesn't work :(

 

thanks for answers! :)

20 REPLIES
Suman_1978
HPE Pro

Re: Cannot see created RAID1 in Windows ML150 G6 (raid controller p410)

Hi,

 

Is there a Cache like BBWC or FBWC installed?

Have you used Array Configuration Utility in Windows OS to check whats wrong?

 

Click here for HP ProLiant Array Configuration Utility for Windows.

 

Click here for P410 QuickSpecs.  According to the quick specs:

Online array expansion (with BBWC/FBWC upgrade)
Online logical drive extension (with BBWC/FBWC upgrade)
Online RAID level migration (with BBWC/FBWC upgrade)
Online strip size migration (with BBWC/FBWC upgrade)

 

 

Good Luck!

 

Thanks!

Johan Guldmyr
Honored Contributor

Re: Cannot see created RAID1 in Windows ML150 G6 (raid controller p410)

Hello silbro, 

 

as far as I understand you're not trying to expand the existing array, but you're adding more disk space by creating a new array.

 

Did you create a logical drive as well?

 

Sometimes you need to do a 'rescan' to be able to see the new disks.

silbro
Advisor

Re: Cannot see created RAID1 in Windows ML150 G6 (raid controller p410)

Hi Johan

 

Thanks for your reply. Yes I have created a new RAID 1 with 2 newly added 1TB harddrives. I created a logical drive in the raid utility before booting windows. I have already tried to rescan for new harddrives in windows. Is that the rescan you meant?

 

sincerely

silvio

silbro
Advisor

Re: Cannot see created RAID1 in Windows ML150 G6 (raid controller p410)

Hi Suman

 

Thanks for your reply. There is no cache installed as far as I know. I might have to check that again to be sure. I haven't used the array configuration utility in windows. I will try this utility now and give you more feedback.

 

thanks in advance :)

 

sincerely

silvio

Johan Guldmyr
Honored Contributor

Re: Cannot see created RAID1 in Windows ML150 G6 (raid controller p410)

Yes that's the one I meant.

 

And what if you in Windows go to Disk Management - can you not see the disk in there either?

silbro
Advisor

Re: Cannot see created RAID1 in Windows ML150 G6 (raid controller p410)

No I cannot see the disk in there. I added 3 printscreens if that helps. I also tried to scan for new disks after a reboot.

Jeffrey D Chard
Frequent Advisor

Re: Cannot see created RAID1 in Windows ML150 G6 (raid controller p410)

This might be a stupid question, but have you tried to reboot

silbro
Advisor

Re: Cannot see created RAID1 in Windows ML150 G6 (raid controller p410)

I don't think this is a stupid question ;) often it solves the problem. Sadly in my case this did not solve my problem. I have rebooted several times (3 times, once I even recreated the raid to see if that changes anything)

Johan Guldmyr
Honored Contributor

Re: Cannot see created RAID1 in Windows ML150 G6 (raid controller p410)

silbro
Advisor

Re: Cannot see created RAID1 in Windows ML150 G6 (raid controller p410)

Ok so the Firmware of the controller is old. The Drivers are up to date and so is the Windows OS.

 

The Firmware version is 3.00

Jeffrey D Chard
Frequent Advisor

Re: Cannot see created RAID1 in Windows ML150 G6 (raid controller p410)

If the HP logical drive we are seeing in the first screenshot, I do not see drive c.
silbro
Advisor

Re: Cannot see created RAID1 in Windows ML150 G6 (raid controller p410)

In this screenshot you can see that the new drive has a question mark and drive C: that is working doesnt have a question mark and is listed under harddisks. (I didn't expand harddrives in the other screenshot)

Jeffrey D Chard
Frequent Advisor

Re: Cannot see created RAID1 in Windows ML150 G6 (raid controller p410)

My second server is a ML110G7 (110i embedded Array Conroller).

 

I have 4 1TB drives in 2 arrays (A is Raid 1, B is a Raid 0).

 

I see the two logical drives in the "Drives" (Laufwerke) under device manager. 

 

I do not have "Andere Gerate" (other Applicances)  in Device Manager

 

This  might be another stupid question (given the screen image from the ACU Raid Untilty) but are you sure that the original drives are configured as a Raid, and that they are not booting as JBOD?

 

I originally had 2 x 250GB drives as JBOD.

 

To get the raid working. I had to:

 

1, Back up the old drive

2. chage the bios configuration to to recognise the embedded Raid Controller.

3 Boot from CDROM and recover from Backup, but only after downloading and installing the RAID driver (which had to be installed from a second USB CDrom

 

[The main reason that I decided to replace the 250GB drives, was to ensure that I had the original backup if the conversion failed. ]

 

Your raid controller is more capable than mine.

 

silbro
Advisor

Re: Cannot see created RAID1 in Windows ML150 G6 (raid controller p410)

Well I took a photo where I can see both raids which i created. I can also not explain why one of the logical disks is under other devices and has a question mark. I'm really lost here :(

 

If I try to search drivers for the logical drive listed under other devices it sais it can find drivers but then it sais it cannot find the files (but they do exist). If I try to point to the files it can't find a driver at all. When I try to reinstall the driver it sais it is already installed.

Jeffrey D Chard
Frequent Advisor

Re: Cannot see created RAID1 in Windows ML150 G6 (raid controller p410)

What does it show, when you expand the "Storage Contoller" in Device Manager?

Jeffrey D Chard
Frequent Advisor

Re: Cannot see created RAID1 in Windows ML150 G6 (raid controller p410)

Silbro

 

Were you able to resolve the problem?

silbro
Advisor

Re: Cannot see created RAID1 in Windows ML150 G6 (raid controller p410)

No I wasnt able to solve this problem yet. I was on vacation :-)

 

silbro
Advisor

Re: Cannot see created RAID1 in Windows ML150 G6 (raid controller p410)

Here is the StorageController expanded.

Jeffrey D Chard
Frequent Advisor

Re: Cannot see created RAID1 in Windows ML150 G6 (raid controller p410)

I see that you have an iSCSI controller installed (or atleast the driver).

Could that be causing the problem.

 

 

silbro
Advisor

Re: Cannot see created RAID1 in Windows ML150 G6 (raid controller p410)

Well I don't really know why it is installed. I guess I can try uninstalling it. I just hope it is not needed :)) I will report back once I get the chance to do this.

 

sincerely

Silvio