ProLiant Servers (ML,DL,SL)
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

DL 380 Gen 10 fan noise issue

 
raza1
Occasional Visitor

DL 380 Gen 10 fan noise issue

Dear all, i have installed DL 380 Gen 10 server at customer site and after 48 hours server start noise contineously and when i power drain the server issue is resolved . the same issue accours an other site on the same model . and again i follow the same way and power drain the server  and the issue was resolved. Please any one suggest what was the Issue ?

13 REPLIES 13
Suman_1978
HPE Pro

Re: DL 380 Gen 10 fan noise issue

Hi,

I would suggest to update BIOS and iLO 5 firmwares to the latest.
https://support.hpe.com/hpsc/doc/public/display?docId=emr_na-a00038451en_us

Thank You!

I am a HPE employee
_________________________________________
Was the post useful? Click on the white KUDOS! Thumb below.  Kudos is a way of saying thank you to a post.
// Useful Links for ProLiant Servers / Community FAQ / Rules of Participation / Servers Blog //

Accept or Kudo

JBCunanan
Occasional Visitor

Re: DL 380 Gen 10 fan noise issue

Hi There, I have the same issue, just got a new DL380 from out of the I have updated the firmware to version 1.20 fan speed as shown on ILO

Fan 1     25%  Fan 2    34%  Fan 3    43%  Fan 4 43%  Fan 5 34% and Fan 6 25%

Where as our DL980 Gen 9 has the following speed.

Fan 1     9%  Fan 2   11%  Fan 3  11%  Fan 4  14%  Fan 5  14% and Fan 6 14%

Is this normal on the Gen 10?

 

Jimmy Vance
HPE Pro

Re: DL 380 Gen 10 fan noise issue


@JBCunanan wrote:

Hi There, I have the same issue, just got a new DL380 from out of the I have updated the firmware to version 1.20 fan speed as shown on ILO

Fan 1     25%  Fan 2    34%  Fan 3    43%  Fan 4 43%  Fan 5 34% and Fan 6 25%

Where as our DL980 Gen 9 has the following speed.

Fan 1     9%  Fan 2   11%  Fan 3  11%  Fan 4  14%  Fan 5  14% and Fan 6 14%

Is this normal on the Gen 10?

 


Veriify the system is set for optimal cooling in RBSU.  Has any additional hardware been added into the system?

 

No support by private messages. Please ask the forum! Accept or KudoI work for HPE
AlexB21
Occasional Visitor

Re: DL 380 Gen 10 fan noise issue

We aha similar issue with an HP DL 380 Gen 10.

It has two high end(3.6 GHz) XEON processors and I wonder if that's part of the reason.

Every few minutes the fans kick on and go full speed and are super loud. Tech support has me playing with RBSU power and thermal setting and nothing has worked so far.

If I set the power regulator settings to STATIC LOW POWER MODE then the server quiets down and everything seems good. Except as I undertand it, this decreases the server performace.  Any one have any ideas?

William_Gilroy
Occasional Visitor

Re: DL 380 Gen 10 fan noise issue

I Recommend setting the “Thermal Configuration” to “Optimal Cooling” From RBSU, chose “Advanced Options” and “Fan and Thermal Options”

Lica
Occasional Visitor

Re: DL 380 Gen 10 fan noise issue

Hi, 

We have the same situation. (DL380 G10)
We already updated and configured firmware by HP case, but the fan still be loudly.

Please help the issue. Thank you!

(OS: RHEL7.4, SSD 240GB*2)

jmedinaj
Occasional Visitor

Re: DL 380 Gen 10 fan noise issue

same issues dl380g10 high fan usage anyone get any updated info on this ?

kenbassett
Occasional Visitor

Re: DL 380 Gen 10 fan noise issue

I have a similar issue and would appreciate any updates on this thread. I have a DL380 Gen 10, single Xeon gold processor, and I installed the P816i-a Storage Controller. Fans rev up periodically. Temperatures are all way below and warning threshholds. 

Re: DL 380 Gen 10 fan noise issue

did u get a solution? im still troubleshooting this with hp, but havent got a solution yet.

DL380 gen10 dual Gold processors, and fan speed increase every minute or less.
Optimal cooling, max performance setting

updating to late1st bios (u30 1.50) as advised by hp support, did not solve anything.
Ilo 5 version 1.39
Innovation Engine Firmware 0.1.6.1

normal fan speed +- 17-23%, rev up every minute or less to 30-50%

all temperatures well within range.

SUr1
Occasional Visitor

Re: DL 380 Gen 10 fan noise issue

Same problem on Proliant ML110 Gen 10, all fans 1-4 at minimum 25%. All latest firmware installed BIOS U33 and iLO5 1.40. Thermal management set to optimal cooling. Any solutions?

benfica88
Occasional Visitor

Re: DL 380 Gen 10 fan noise issue

Winsock
Occasional Visitor

Re: DL 380 Gen 10 fan noise issue

It's an old thread, but I don't see much of the solution except updating to the latest BIOS and ILO firmware. This is my kludge for what it's worth.

The client complained on the fan noise of ML350 Gen10 that I installed. Indeed intolerable, reverberated from the server room throughout the whole building. 6 fans at 69%. The server is only days old, rust and dust not in the picture.

In ILO Power and Thermal I noticed HD controller temperature growth from 20C to 50C corresponded to the fan speed going from 13% at startup to 69% in 10 minutes and stayed there. The HD controller is located on the side of the motherboard in front of the PCI bus, empty in this case. I removed all 4 PCI blanks and bingo, the fans stayed at reasonably quiet 24% although the controller heated up to 45C. Apparently it takes a lot less speed to keep the HD controller in check when PCI blanks don't obstruct the air stream.

IT_PingGe
Occasional Visitor

Re: DL 380 Gen 10 fan noise issue

You are awesome, this way you can think of it, the ability to do it is super strong. In China, we call this: Sao operation!