cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

DL380 G4 DAT72

Harry Meijerink
Occasional Contributor

DL380 G4 DAT72

Confiuration DL380 G4 5x32Gb raid5 + int.DAT72.
Installed SLES9, linux can't find the DAT.
During the boot the DAT is recognized.
Anybody any tips, installing a driver?
Or installing a second SCSI controller.
If a second controller is needed wich type.
Thansk in advance.

Harry
14 REPLIES
Yaniv Klinger
Occasional Advisor

Re: DL380 G4 DAT72

I have a similar problem

Do you have an answer by now ?

Re: DL380 G4 DAT72

Hi Harry,

Which version of Linux is installed on this server? Which SA controller are you using? If the Dat is getting detected while post then it could be the driver issue. http://h10018.www1.hp.com/wwsolutions/linux/products/storage/dat72-drivers-cert.html

Check the link above.

thanks
Yaniv Klinger
Occasional Advisor

Re: DL380 G4 DAT72

Hello Harry,

I'm sorry I got confused... I have windows
2000 server installed and not linux.
(maybe you can still help ??!!)
I'm running Smart Array 6i and trying to connect to the DAT72 to make an image
on a tape drive.
on the boot sequence I can see a detection of the tape but not while loading SCSI dos drivers?.
what do you think, is there a BIOS update I should run for the Array or maybe it is just a driver problem ?

Thanks
Yaniv
Kevin Hand
Occasional Advisor

Re: DL380 G4 DAT72

I have the exact same problem. Tape drive is seen during boot up but Linux can not see it. I want to use Red Hat Enterprise Linux ES Version 4 but have tried other versions to no avail.

I have placed calls with both HP and Red Hat and neither have come up with an answer as yet so any help would be appreciated.

Thanks
ALee_2
Occasional Advisor

Re: DL380 G4 DAT72

I have the same problem too. Have called HP support for over a week, still got no reply.

I added an Adaptec SCSI controller, connect the tape drive to it. It just works very naturally.
Yaniv Klinger
Occasional Advisor

Re: DL380 G4 DAT72

Alee,
Do you mean to add another SCSI controller in addition to the Smart Array ?

Tv_3
Respected Contributor

Re: DL380 G4 DAT72

Have anyone already installed Libarary and Tape tools?

http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupport/DriverDownload.jsp?pnameOID=406731&locale=en_US&taskId=135&prodSeriesId=406729&prodTypeId=12169

Can you update the firmware of the tape streamer?

You find the latest drivers on:
http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupport/DriverDownload.jsp?pnameOID=316236&locale=en_US&taskId=135&prodSeriesId=316234&prodTypeId=12169

On with scsi channel and scsi ID the Tape Streamer is installed?

Chaos, Panic or Disaster??? Always Stay Calm, I will fix it.
Yaniv Klinger
Occasional Advisor

Re: DL380 G4 DAT72

The Tape is on: Port 1, ID 5
according to the boot messages.
Maybe it is related to the different port the Smart Array 6i has for the tape?
ALee_2
Occasional Advisor

Re: DL380 G4 DAT72

Yes, we added a PCI/X SCSI controller (Adaptec) in addition to the smart array.

I cannot make the tape work with smart array with Linux. Have not tried Windows. Any one has better experience in Linux?

May be I try Port 1 channel 5 later.

Thanks.
Yaniv Klinger
Occasional Advisor

Re: DL380 G4 DAT72

Another question...
I saw in the bios that all the PCI devices are working on IRQ5. Is it normal?? the smart array 6i is also on IRQ5 as all the rest.
Thanks again
Kevin Hand
Occasional Advisor

Re: DL380 G4 DAT72

This definately seems to be a software problem, you can get the tape drive working if you install Enterprise Linux 3 (You will need a driver disk for the embedded 6i Smart Array controller) Once the OS is loaded you can enter the following commands and then the drive will work on /dev/st0

for x in /proc/driver/cciss/cciss0
do
echo "engage scsi" > $x
done

Now this works fine until you install the Proliant Support Pack 7.3 From then on you are back to square one and when you enter the above command all you get is SCSI subsystem already engaged.

If anyone could help with this I would very much appreciate it
ALee_2
Occasional Advisor

Re: DL380 G4 DAT72

It works after I do this:

for x in /proc/driver/cciss/cciss0
do
echo "engage scsi" > $x
done

Kevin, thanks a lot

Harry Meijerink
Occasional Contributor

Re: DL380 G4 DAT72

It's working, thanks to you all.
After booting the SLES9 I run the
echo "engage scsi" /proc/driver/cciss/cciss0
command.
After that Tapeware can use the DAT for backup.
I wait now for the SLES9 suported version of Tapeware, promissed and of 2004??
Kevin Hand
Occasional Advisor

Re: DL380 G4 DAT72

Glad that has helped you guys, unofrtunately still doesn't completely solve my issue.

The commands work on both Red Hat Enterprise Linux 3 and 4 by the way but after installing the HP Proliant Support pack to get all the health drivers etc working the system no longer sees the tape drive and if I try to enter the commands I previously used all I get is "SCSI Subsystem already engaged"

If anyone can get past this I would appreciate the help

Thanks