ProLiant Servers (ML,DL,SL)
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

DL380p G8 fan control problems

Highlighted
BenceDeminger
Occasional Advisor

DL380p G8 fan control problems

Helo,

I am new here and my english is not too good so sorry for it. And I am not an expert so sorry for my stupid questions too.

I have a dl380p gen8 server and it is running for 4 mounths without any problems but yesturday the fans started run on max speed. I didn't do anything with it, i mean i didn't install any other hard drives or pci card or anything so i don't know the reason for the fan problem.

I made a lot of diagnostic and test (with ilo and Intelligent Provisoning) but all of the results are ok. I have no idea what cause the max fan speed so can somebody help me or do somebody has an idea howe to solve it?

 

12 REPLIES
Torsten.
Acclaimed Contributor

Re: DL380p G8 fan control problems

go to the ILO diagnostics page, any issues there?

Hope this helps!
Regards
Torsten.

__________________________________________________
There are only 10 types of people in the world -
those who understand binary, and those who don't.

__________________________________________________
No support by private messages. Please ask the forum!

If you feel this was helpful please click the KUDOS! thumb below!   
BenceDeminger
Occasional Advisor

Re: DL380p G8 fan control problems

I don’t see any problem but here is the screenshot
FabioC1
HPE Pro

Re: DL380p G8 fan control problems

Hi  BenceDeminger 

 

Try to do ILO RESET to reset all sensors.

ILO4 - > diagnostic -> reset

After, look the fans runs normaly

ILO-> System information -> FAN

 

FabioC1 - HPE Pro

If this helps you with your issue, please click the thumb to register a Kudo.
If it resolves the issue, please consider marking it as an Accepted Solution.
BenceDeminger
Occasional Advisor

Re: DL380p G8 fan control problems

I did it and it makes an interresting effect.

after the reset the funs run normally at first.

1,2 and 3 runs on 11%   4 runs on 34%   5and6 runs on 42%

the first 3 starts rise 1% by 1% and when they reached the limit of the 4th (34%) the 4th starts rise with the first 3 slowly

and when they reached the level of the 5th and 6th thely did the same, Slowly go faster and faster till they reach the 100%

and i reset the ilo again and it did the same. Any idea about this?

(I hope that you can understand the situation because my english)

Jimmy Vance
HPE Pro

Re: DL380p G8 fan control problems

What information is shown in the server IML and the iLO log?  What is shown on the iLO page that shows the sensor temperatures?




__________________________________________________
No support by private messages. Please ask the forum!      I work for HPE

If you feel this was helpful please click the KUDOS! thumb below!   
BenceDeminger
Occasional Advisor

Re: DL380p G8 fan control problems

The IML contains only this lines multiple times
FabioC1
HPE Pro

Re: DL380p G8 fan control problems

 BenceDeminger, the HDs are genuine of HPE ?

When the hd is not genuine the ILO can't manage the sensor of HD, so runs faster to protect the systemboard.

When you access the Intelligent Provisioning are fans runs faster ?

Can you  do the diagnostic test by intelligent provisioning in  Insight the diagnostic ? (nedd acces by F10 in boot)

 

FabioC1 - HPE Pro

If this helps you with your issue, please click the thumb to register a Kudo.
If it resolves the issue, please consider marking it as an Accepted Solution.
Jimmy Vance
HPE Pro

Re: DL380p G8 fan control problems


@FabioC1wrote:

 BenceDeminger, the HDs are genuine of HPE ?

When the hd is not genuine the ILO can't manage the sensor of HD, so runs faster to protect the systemboard.

When you access the Intelligent Provisioning are fans runs faster ?

Can you  do the diagnostic test by intelligent provisioning in  Insight the diagnostic ? (nedd acces by F10 in boot)

 


Not always. Generally when this comes into play the sensor called 'HD Max' is missing which is not the case here.  If the ROM or iLO or in an odd state the fans will spin up to max.  Try resetting ROM with SW6 on the system board and set iLO to factory defaults

 




__________________________________________________
No support by private messages. Please ask the forum!      I work for HPE

If you feel this was helpful please click the KUDOS! thumb below!   
BenceDeminger
Occasional Advisor

Re: DL380p G8 fan control problems

I read about the harddisks but i think this is not the problem because the server runs with this hd-s since i bought it and till yesturday i never met with this problem

I will try to reset the rom a few hours later and i will Tell you the results
BenceDeminger
Occasional Advisor

Re: DL380p G8 fan control problems

So
I did the resets and some othet things.
I figured out that one of the hdds gives constant 50C value to the ilo HD-MAX “sensor” and this is why the fans run on high speed. When i remove this hdd the othets give a 35C value witch is low enough to the fans to run on normal speed but when i put back that hdd it gave the 50C value again so the fans run on max.
How can i reset the hdd’s max temperature value? Because i think that the hdd gives it’s maximum vaule, not the actual and this is the problem. Is there any sollution for this problem?
Jimmy Vance
HPE Pro

Re: DL380p G8 fan control problems

You cannot modify the disk temp values




__________________________________________________
No support by private messages. Please ask the forum!      I work for HPE

If you feel this was helpful please click the KUDOS! thumb below!   
BenceDeminger
Occasional Advisor

Re: DL380p G8 fan control problems

It’s ok but can i reset the max temp of the hdd?