ProLiant Servers (ML,DL,SL)
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Help with DL20 Gen10 ilo5 AHCI - Fans at 43%

 
SOLVED
Go to solution
ANobbe
Occasional Visitor

Help with DL20 Gen10 ilo5 AHCI - Fans at 43%

Hi there,

currently we´ve a problem with our new DL20 Gen10 Servers. As usual we switched the onboard controller from HP Raid to AHCI (done with all DL20 Gen9 before), but the Gen10 run their fans always at around 43 percent which isn´t very helpful. As OS ist currently openSuSE Leap 15.1 installed (tried Centos7, Tumbleweed 15.1, Ubuntu 18.04LTS), but none of them helped in our case.

At further investigation of the problem i saw that ipmitool shows the the sensor readings of HD Max and AHCI HD Max show "N/A", which seems happing when you switch from Raid to AHCI (in Raid-Mode the fans are nearly silent).As far as i currently discovered it seems the ilo doesn´t report the values to the system in AHCI mode. Why this happens, i don´t know.

We also updated the ilo firmware to the newest version (former hint to get maybe rid of the problem) but didn´t help either.

---edit---

The fans ot the "old" Gen9 run at aprox. 18% which is recognizable quieter. So keep them running at 43% isn´t an option.

---edit---

 

Maybe someone here knows what else we could do ?

Thanks in advance,

Alexander

2 REPLIES 2
Jimmy Vance
HPE Pro
Solution

Re: Help with DL20 Gen10 ilo5 AHCI - Fans at 43%

If you will load 'amsd' the fans should spin back down to normal as iLO 5 can get HD temp from the ams daemon instead of the Smart Array controller 

You want amsd for iLO 5, not hp-ams for previous generations of iLO

https://support.hpe.com/hpesc/public/km/search#q=agentless%20management%20service&t=All&sort=relevancy

 

No support by private messages. Please ask the forum! Accept or KudoI work for HPE
ANobbe
Occasional Visitor

Re: Help with DL20 Gen10 ilo5 AHCI - Fans at 43%

Hello,

thanks for the answer. This fixed our issue, after installing the rpm (in our case the SLES15 version) and restarting the

amsd service the fans start to slow down (6.27% instead of 43.2%) which is quite noticeable.

 

So, that fixed the problem, thank you for the fast and competently support.

Bye,

Alexander