ProLiant Servers (ML,DL,SL)
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Issues with cqmgserv.exe after PSP 7.4 upgrade

Andrew_346
Regular Advisor

Issues with cqmgserv.exe after PSP 7.4 upgrade

DL760G2 with 4 procs.

Having issues with cqmgserv.exe (Insight Manager Agent) running up one processor (and switching processors) to the max. This keeps a baseline of Total CPU time at 14%.

Anyone else seeing this issue in 7.4?
46 REPLIES
Andrew_346
Regular Advisor

Re: Issues with cqmgserv.exe after PSP 7.4 upgrade

Bump.

Anyone else seeing issues with 7.4 agents on Win2K3?
Mike Keller_3
Occasional Visitor

Re: Issues with cqmgserv.exe after PSP 7.4 upgrade

I installed PSP 7.4 on Win2k3 sp1 today, and after the install, the HP Insight Server Agents (and dependent services) wont start. I have removed / reinstalled, and even went back to PSP 7.3. It still wont start.
Bill Gushue
Frequent Advisor

Re: Issues with cqmgserv.exe after PSP 7.4 upgrade

We applied the following (not the full PSP) to quite a few servers over the weekend that had old versions:

HP Systems Management Homepage for Windows
Version Control Agent for Windows
HP Insight Management Agents for Windows 2000/Windows Server 2003

We had the same issue on three servers to date. Reinstalling the software has fixed the issue on two servers, but the third is still experiencing the issue and we've stopped the cqmgserv.exe process for now.

I'm new to this issue, and will try to gather more information, but I'd like to know if anyone came up with a reason/solution in the meantime. Thanks.
Bill Gushue
Frequent Advisor

Re: Issues with cqmgserv.exe after PSP 7.4 upgrade

I've seen this in other forums and apparently it's a known issue and some have opened a case with HP. My issue seems to have occurred on three W2K SP4 servers - one DL380, one ML570 and one DL360. From what I've read, people are currently sticking with 7.30. I have one server (the DL380) that is still having the problem, so I will be trying to back it to 7.30 to see if that fixes it. Thanks.
Mike Keller_3
Occasional Visitor

Re: Issues with cqmgserv.exe after PSP 7.4 upgrade

I ended up going through the Management Agents one by one, and was able to get it working by disabling "Server Remote Alerter". Obviously not the ideal solution, but it does return partial functionality. Hopefully someone from HP sees this and it gives them a direction to go on.
Bill Gushue
Frequent Advisor

Re: Issues with cqmgserv.exe after PSP 7.4 upgrade

Thanks, Mike. I'm gonna try disabling that agent once I speak with the admin of one of the servers. I submitted a case and have it escalated so if this works, I'll add that info to the case.

Do you think this has something to do with this error I've been getting:

Category SNMP Agent
Event 1804

Debug: The Foundation SNMP Agent was unable to forward an SNMP trap to the Remote Insight Board trap due to a processing error. The data contains the error code.

Andrew_346
Regular Advisor

Re: Issues with cqmgserv.exe after PSP 7.4 upgrade

Where did you turn off this agent? I can't find in in the SNMP settings of the systems mgmt homepage...
Mike Keller_3
Occasional Visitor

Re: Issues with cqmgserv.exe after PSP 7.4 upgrade

Hi, yes, that is the error that I get. You can disable the agent by going to control panel --> HP Management Agents, then remove "Server Remote Alerter" from the active agents tab. You can then start the service.
Andrew_346
Regular Advisor

Re: Issues with cqmgserv.exe after PSP 7.4 upgrade

That didn't change anything for me... I even removed a few others (iSCSI, SAS) still running the process @ 11-12% CPU.
Mike Keller_3
Occasional Visitor

Re: Issues with cqmgserv.exe after PSP 7.4 upgrade

I would try removing them all, and add them back in one by one.
Andrew_346
Regular Advisor

Re: Issues with cqmgserv.exe after PSP 7.4 upgrade

Eh, HP has an image of my OS and have it running it their lab... I'm going to let the good folks who wrote the SW do the troubleshooting. As of right now, Engineering, 3rd level support and soon to have the software developers involved. Since this is my core SQL server, I don't like to test things out on it...
Bill Gushue
Frequent Advisor

Re: Issues with cqmgserv.exe after PSP 7.4 upgrade

To keep you updated: A member of the escalation team asked me to try making the System Information sub-agent inactive. I did this and once the agents were restarted, the CPU usage returned to normal. They're still debugging, but it looks like they're narrowing it down.
Andrew_346
Regular Advisor

Re: Issues with cqmgserv.exe after PSP 7.4 upgrade

I got an email from the engineer I've been working with. They are very close to a driver fix. They are going to apply it to the environment they've reproduced it on in 3rd level support then try it on a replica of my DL760 that the engineer has built up.

I'll post up how it goes.
Brian Daugherty_2
Occasional Visitor

Re: Issues with cqmgserv.exe after PSP 7.4 upgrade

disabling the System Information sub-agent and restarting the services brought the CPU usage down to normal for me. thanks for the tip! will be waiting for the official fix.
Daniel Mosmeyer_1
Occasional Advisor

Re: Issues with cqmgserv.exe after PSP 7.4 upgrade

Has there been any new news lately?
Andrew_346
Regular Advisor

Re: Issues with cqmgserv.exe after PSP 7.4 upgrade

The engineer I've been working with has sent me a new cpqhlth.dll that they are not ready to release to the public yet. It has resolved my issue with CPU usage, but it has brought back some error messages that I used to receive about PS redundancy being lost (then immediately resolved)...

I'll be in touch with them today and see where we go from here. I really wish I could give this DLL out so others could test it, but I have been asked to honor their request to keep it under wraps right now.

Hopefully we will have a fix out to the masses ASAP. I know everyone on this thread wants a permanent resolution and fast.

-Andrew
Terry Hutchings
Honored Contributor

Re: Issues with cqmgserv.exe after PSP 7.4 upgrade

Andrew, the errrors you're getting again may be normal in your situation. Are you running the server on high or low voltage?
The truth is out there, but I forgot the URL..
Andrew_346
Regular Advisor

Re: Issues with cqmgserv.exe after PSP 7.4 upgrade

120V. Unfortunately both PS are on the same circuit. I'm working to get these servers moved into my direct control in a colocation datacenter that meets my specs. The current configuration is something I've inherited and am working to resolve.
Daniel Mosmeyer_1
Occasional Advisor

Re: Issues with cqmgserv.exe after PSP 7.4 upgrade

Still no word? I've been out a week with family matters.....
Bill Gushue
Frequent Advisor

Re: Issues with cqmgserv.exe after PSP 7.4 upgrade

Nothing new here - I just left a request for an engineer to call me regarding my case. I'll keep you posted if I hear anything new.
Andrew_346
Regular Advisor

Re: Issues with cqmgserv.exe after PSP 7.4 upgrade

The new DLL has been working fine on CPU usage. Still have the PS errors though. Tried putting one PS on another circuit and it still has issues.

Engineers are trying to strike that fine balance in between CPU usage and timing of health polling.

-Andrew
Jason_416
Occasional Contributor

Re: Issues with cqmgserv.exe after PSP 7.4 upgrade

We've noticed this as well on all of our DL760G2's. It holds CPU usage @ 13% and since we've implemented it last Sunday one machine has had cqmgserv.exe make over 65 billion other I/O's in task manager. I guess I'll be opening a service call as well.
Don Reese_3
Occasional Advisor

Re: Issues with cqmgserv.exe after PSP 7.4 upgrade

I also have this issue on one server, a DL3680G2 dual proc running MS Exchange 2K.
Jason_416
Occasional Contributor

Re: Issues with cqmgserv.exe after PSP 7.4 upgrade

What the phone tech advised me to do is to roll back to the 7.3 version. I ran cp005194.exe from the 7.3 support pack and the CPU usage and I/O went back to normal. No reboot required in Win2K advanced.