ProLiant Servers (ML,DL,SL)
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

ML150 G3 shutdown itself every 10 min?

 
david Feng
Occasional Advisor

ML150 G3 shutdown itself every 10 min?

hi,

I just purchased my ML150 G3 server. But for some reason , it reboot every 10 minute. I try to change watchdog timing to 100 min, but still no difference. The action when time up is 'do nothing'.

I don't know what could have cause it, but the other appliance on the same 'power board' has no problem. This tells me the problem is from the server itself rather then power supply from the wall.

Can anyone suggest sth? I haven't able to install anything as i can't even get pass the raid 1 building phase (take alot more then 10 minute).

Thanks in advance.
david


16 REPLIES
Prashant (I am Back)
Honored Contributor

Re: ML150 G3 shutdown itself every 10 min?

Hi,

Go to bios and check for the error report there. there you can check for h/w error.

Prashant S.
Nothing is impossible
Prashant (I am Back)
Honored Contributor

Re: ML150 G3 shutdown itself every 10 min?

try running the server witr minimum memory set and no HDD. keep it up in bios screen to check if it reboot within time limit.

Prashant S.
Nothing is impossible
david Feng
Occasional Advisor

Re: ML150 G3 shutdown itself every 10 min?

the log from bios has event description as 'Hard Reset'. The only things i have done to this brand new server are :
*put in another single stick 512Ram;
*connect hard disk up using single port raid cable. (2 of them where one to each hard disk)
*Attempt to build raid but fail coz the machine restart in 10 min windows , even you in bios screen.

Does this suggest some power supply problem or ram issue? i will try to restart machine using min. RAM and post back (which will be single stick512RAM)

ps: all my part are from HP.

Prashant (I am Back)
Honored Contributor

Re: ML150 G3 shutdown itself every 10 min?

check with the minium configuration without hdd to rule out any issues of failure with hdd/ram.

Prashant S.
Nothing is impossible
david Feng
Occasional Advisor

Re: ML150 G3 shutdown itself every 10 min?

i tried to disconnect hard disk and just let system hang at 'no os found' & ' cable error please check connection'.

It's been about an hour no problem. I am not sure if the problem is caused by hard disk.\

***

I was told that without back plane (electronic board connected to back of hard disks), i can still use the hotplug drive where i just use the single port SATA cable to connect to sata port (in one-to-one manner). Not sure if that cause the problem? Maybe i should only use non-hotplug drive?? But i thought if it's wrong, the system won't even allow to build the raid 1 volume , not like building half way and reboot...
david Feng
Occasional Advisor

Re: ML150 G3 shutdown itself every 10 min?

ok, I got little progress now.

I tried to connect to one hard disk a time (before was setting up as raid1) and just do simple sata single disk. I can get to the screen of rhel4 till setting up root password (which mean i can get pass hard drive detection section.

This work for both disk. But when i boot up and try to put 2 disk into raid 1 , it just fail (via F8 at boot up). Not only that, if i do F8 and do disk verify , it just reboot at 10 min windows.

I think it's an embedded controller problem. I just brought the machine right before Xmas. Will a firmware upgrade save me from this mess? I have tried to install RHEL for 2 days and the next biz support not even get back to me :(

Appreciated any suggestions!

dav
david Feng
Occasional Advisor

Re: ML150 G3 shutdown itself every 10 min?

anyone has anymore idea?
Iwan van Steinvoorn
Occasional Visitor

Re: ML150 G3 shutdown itself every 10 min?

When building a mirror using the HP embedded SATA Raid controler the system restarts when
it reaches 15-20% during the build.

We have had the same problem with our four ML150 G3 servers.
With the folowing BIOS version and BIOS settings we solved the problem:

Bios ProLiant BIOS O07
Build Date 06/23/2006

F10 -> PhoenixBios Setup -> Advanced -> IPMI ->:

BIOS POST Watchdog: Disabled
OS boot Watchdog: Disabled

Timer for loading OS (min) 100

Have a nice day!

Re: ML150 G3 shutdown itself every 10 min?

First, update the BIOS.

Then, look here for a workaround:

http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupport/Document.jsp?lang=en&cc=us&objectID=c00842293&jumpid=reg_R1002_USEN

I was having this problem, but am also having other problems with a new ML150 G3. I'll never buy another one - maybe not another HP at all! I have wasted about 20 hours now with this piece of junk, and HP is just giving me the runaround...
david Feng
Occasional Advisor

Re: ML150 G3 shutdown itself every 10 min?

ML150 G3 server isn't pleasant experience compare to dell. But after i upgrade the Bios and disable the watchdog, the abnormal shutdown is resolved.

Not sure if i will encounter any more problem but at least i got my redhat running now.

ps: thanks for all the help. You guys are alot more helpful then the paid support :)

Re: ML150 G3 shutdown itself every 10 min?

The BIOS Post Watchdog needs to be disabled to prevent spontaneous restarting for the server while working ion the RAID setup utility.

However, the other watchdog (OS Boot) must ALSO be disabled, this to prevent the server from shutting down after the OS is loaded. The document convering this bug is "Internal" only - in other words, HP is aware of the problem but is keeping the solution from their customers. I spent 3 hours on the phone with Microsoft (because HP said it wasn't their hardware's fault) and the Microsoft support guy helped me prove it was an HP BIOS issue.

I have always had a positive experience with HP support, but this time was different. I probably wasted about 20 hours investigating and resolving several problems with this ML 150 G3.
Stephen I Gultig
Occasional Visitor

Re: ML150 G3 shutdown itself every 10 min?

Hi

Was this problem resolved? I am having the same trouble but have noticed in the IPMI event logs that the RS Diode is exceeding its Upper Limit of just 50C. the event log looks like this:

SEL Entry Number = 259
SEL Record ID = 143C
SEL Record Type = 02 - System Event Record
Timestamp = 04/11/2007 15:35:54
Generator Id = 20 00
SEL Message Rev = 04
Sensor Type = 01 - Temperature
Sensor Number = 4D - RS Diode
SEL Event Type = 81 - Threshold
Event Description = Upper Critical Going High, Deassertation
SEL Event Data = 59 25 36

I am reluctant to turn off warnings for overheating if that's the solution you are using..? I am running 4 x 250 Gb HDDS in RAID 10 (embedded).

Would be nice to know whether your event log is also reporting temperature problems.

Thanks
Stephen

Re: ML150 G3 shutdown itself every 10 min?

I disabled both watchdog settings and never had the problem again.

However, I must caution you: make sure you flash the BIOS to the latest version (Aug2007). There are other problems besides this one to beware of...

I left all the warning functions enabled, and the problem has never returend.
manhhung
Occasional Visitor

Re: ML150 G3 shutdown itself every 10 min?

Hi,

I have the same problem. My ML150 G3 reboots at ramdom interval from 10min to some 3 hours.

After read in the forum, I changed Post watchdog to Disable but forot to change loading OS to 100 min. I think the default value is (10s?).

Now, my server reboots after 10 seconds and I have no time to active the BIOS setup again.

Could someone help me how to get in to the BIOS setup?

Your helps are very appreciated. Thanks in advance.

Sergio Fiumara
Occasional Visitor

Re: ML150 G3 shutdown itself every 10 min?

I am having exact same issue on our ML150 G3 server. Need help???
AMRIT RANJAN
Frequent Advisor

Re: ML150 G3 shutdown itself every 10 min?

Hi David/All
This is the known issue of 100 series server
not to worry , refer below link for public advisory
http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupport/Document.jsp?lang=en&cc=us&objectID=c00842293&jumpid=reg_R1002_USEN

........... AMRIT