ProLiant Servers (ML,DL,SL)
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

ML330G3 and SmartArray 642 - can't use F8 to config array

SOLVED
Go to solution
Jonathan Ng
Advisor

ML330G3 and SmartArray 642 - can't use F8 to config array

Hi,
I added a SA642 and a 36.4GB Non Hot Pluggable disk to a new ML330G3 (with 1 cpu, 1x36GB HDD).

Unfortunately during bootup, i saw the following error in POST and wasn't able to press F8 to configure the array.

"1775-Slot3 Proliant Storage Enclosure Not Recognized" plus something about checking power and cable.

My questions are:
1. Do i need to put the SA642 to Slot 1 (which the integrated U3 SCSI adapter is current in)?

2. Do i need to use the jumper switch on the HDD to specify ID 0 & 1?

3. I re-sit all connection but still the error occurs. Why can't i press F8 to go to ACU?

Hope someone out there can help.

Many thanks,
Jon
13 REPLIES
Gus Kwong
Respected Contributor

Re: ML330G3 and SmartArray 642 - can't use F8 to config array

Hi Jonathan,

Sorry, I do not personally have such machine, but by the look of the spec for the SA642, it needs a separate SCSI cable (code 273463-B21 SCSI Cable Option Kit).

Is this the cable linking between the SA642 and hard disks (but not other devices)?

Gus
Learning never ends
Prashant (I am Back)
Honored Contributor

Re: ML330G3 and SmartArray 642 - can't use F8 to config array

hi,

try the following option
1) Update the Bios with the latest version.
2) Update the firmware of the Smart Controller.
3) Update the SCU.
4) Run an Erase with the SmartStart CD-Rom.
5) If these steps aren't effective, replace smart controller.
6) remove yellow SCSI cable with terminator from port 2 of raid controller


If still having the same problem replace scsi cabling and/or replace drive backplane.
Nothing is impossible
Jonathan Ng
Advisor

Re: ML330G3 and SmartArray 642 - can't use F8 to config array

Hi Gus & Prashant,

Thank you for your very prompt reply. Appreciate your help.

Gus,
Yes, i am using the option cable for the SA642 and its connecting to the 2 HDD only. The integrated U3 SCSI controller is connected to the tape drive.

Prashant,
Will try to run the erase utilty and the firmware upgrade. Hope there is nothing wrong with the SA card.

Anyone else had this problem before? Would love to hear from you.

Rgds,
Jon
Gus Kwong
Respected Contributor

Re: ML330G3 and SmartArray 642 - can't use F8 to config array

Hi Jon,

>"1775-Slot3 Proliant Storage Enclosure Not Recognized"

Just want to check if the SA642 is brand new, or if it ever had an external StorageWorks enclosures configuration? Does it also have a battery-backup module installed with it?

Gus
Learning never ends
Jonathan Ng
Advisor

Re: ML330G3 and SmartArray 642 - can't use F8 to config array

Hi Gus,

Thank you for your kind assistance.

Yes, the SA642 is new. I think there is a battery backup for it.

Any ideas?

Rgds,
Jon
Jonathan Ng
Advisor

Re: ML330G3 and SmartArray 642 - can't use F8 to config array

Hi Gus,

I checked with our Procurement and found that the cable option they order is :
Internal U3 Cable Option (Non Hot Plug) for tape drives (166389 - B21) instead of 273463-B21.

and other parts they ordered are
a. SA642 (291967-B21)
b. 36.4GB NHP Ultra320 SCSI 10K (1") Hard Drive (271832 - B21)

Does these cause any problem?

Rgds,
Jon
Prashant (I am Back)
Honored Contributor

Re: ML330G3 and SmartArray 642 - can't use F8 to config array

hi Jonathan

If we try to work out other way around on sa642. Do not connect any device with sa any error information coming. Any error led status on sa with blue or amber colour.

Q) 1. Do i need to put the SA642 to Slot 1 (which the integrated U3 SCSI adapter is current in)?
A) NO

Q) 2. Do i need to use the jumper switch on the HDD to specify ID 0 & 1?
A) This can be done

Q)3. I re-sit all connection but still the error occurs. Why can't i press F8 to go to ACU?
A) Check with only SA installedon server with no connection to any device.

Regards,
Prashant S.

regards,
Prashant S.
Nothing is impossible
Gus Kwong
Respected Contributor
Solution

Re: ML330G3 and SmartArray 642 - can't use F8 to config array

Hi Jon,

If it is used only for the connection between the tape drive and non-RAID SCSI controller, then I would suspect it will work just fine (partcode 166389-B21 is designed for Ultra3 SCSI connections with terminator, 1.2m long, supports up to four drives, and has been around since Proliant 1600R).


What about the SCSI ribbon that connects between the SA642 and the Ultra320 drives? What is the part code for it? Let us know...

I believe the SCSI ribbon that came with the server would not work with the SA642 controller.

Gus
Learning never ends
Jonathan Ng
Advisor

Re: ML330G3 and SmartArray 642 - can't use F8 to config array

Hi Gus,

Thanks again for the reply.

Actually the option cable: Internal U3 Cable Option (Non Hot Plug) for tape drives (166389 - B21) - is used to connect the SA642 to the U320 HDDs.

Would this be a problem?

Rgds,
Jon
Gus Kwong
Respected Contributor

Re: ML330G3 and SmartArray 642 - can't use F8 to config array

Hi Jon,

Yep, I would expect problems if the cable (part# 166389-B21) is used to connect the SA642 and U320 drives... You may probably be able to carry on using it as non-RAID (can you confirm if you are able to carry-on using the machine, Jon?)...

I deeply believe that you would need the part code 273463-B21 for the SA642. This could explain why the error message about non-recognised enclosure appeared at bootup... You certainly will need it for RAID configuration.

It is very annonying that HP did not specify this extra accessory in the HP website for the SA642 spec/q&a...

Hope this helps!

Gus
Learning never ends
Jonathan Ng
Advisor

Re: ML330G3 and SmartArray 642 - can't use F8 to config array

Hi Gus & Prashant,

Thank you so very much for your kind assistance.

I found out what was the problem - its the keyboard! Boy, was my face red!. After changing the keyboard, i was able to use the F8 key.

Again, appreciate you taking the time out to help me out.

Cheers,
Jon
Prashant (I am Back)
Honored Contributor

Re: ML330G3 and SmartArray 642 - can't use F8 to config array

Hi Jonathan Ng

It was never expected, well we never know what happen.

Cheers.

Regards,
Prashant S.
Nothing is impossible
Gus Kwong
Respected Contributor

Re: ML330G3 and SmartArray 642 - can't use F8 to config array

Arh, well done Sir! Just realised how far away i was with the original question... And now I know this could happens to ProLiant as well (this happens to Dell servers all the time though! I should have thought about this!).

Cheers from now!
Gus
Learning never ends