ProLiant Servers (ML,DL,SL)
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

ML350 G5 with an Smart Array E200 fails

Sergio Fajardo Angel
Occasional Contributor

ML350 G5 with an Smart Array E200 fails

Hi,

I have an ML350 G5 with an Smart Array E200i, I´m trying to install a set of four 300Gb 10K SAS 6G disks, but when I do so the system hangs and when is rebootes I get the following error: " 1783 Slot 0 Drive Array Controller Failure" I had already updated the system ROM and the Smart Array Firmware. Please Help!!!

11 REPLIES
BSeklecki
Advisor

Re: ML350 G5 with an Smart Array E200 fails

Are you able to access the RAID TUI menu and see the individual physical volumes, as well as the Logical volume that you defined? 

 

The error [appears to] indicate a failed SCSI/AHCI request to a physical voluime.

 

 

Also, where did you find a G5 that still boots?  On loan from the Smithsonian Institute?  The drives may not be backward compatible to 3GBPs:

 

http://h18000.www1.hp.com/products/quickspecs/DS_00055/DS_00055.PDF

 

Circa 2005, Redhat 4, Coldplay, Dubya's 2nd term, etc.

 

  ~BAS

Dastari
Occasional Visitor

Re: ML350 G5 with an Smart Array E200 fails

Having the same issues here.

 

We have a HP DL380G5 with an E200 controller.

 

The system previously had 4x 72GB 10G SAS drives  in it and we wanted to upgrade the capacity. Checking on the drive compatibility for both the DL380G5 and the E200 they both say they support the following part number:

 

507127-B21: 300G 10K SAS 2.5" DP 6.0Gbps

 

We ordered 4 of the drives however when we install them into the system the contoller reports:

 

1783-Slot 3 Drive Array Controller Failure!

             [Command failure (cmd=11h, err=020h, dlu=01AC:0h)]

 

The HP ACU then no longer shows a controller.

 

We put the original drives back in and there are no issues. Was anyone able to find a solution to this?

 

Regards,

 

Toby Martin

 

 

LANdata_WMM
Occasional Visitor

Re: ML350 G5 with an Smart Array E200 fails

Dear Toby Martin,

 

we habe excatly the same issue here (we added two new drives with 600 GB). After powering down the server and unplug the power cords the server starts with the new drives (the most times). The server then runs without any issues to the next (soft) reboot. On the next restart the error is back.

 

Did you find a solution?

 

Regards

 

Wilhelm Meth

FZS
Occasional Visitor

Re: ML350 G5 with an Smart Array E200 fails

I had same problem.

HDD firmware update solved this problem!!!

We have 2x72 GB SAS and 2x146GB SAS and bought a new 1x300GB SAS (507127-TV1).

If I plug in the new hdd the controller started with error message " 1783 Slot 0 Drive Array Controller Failure ...." 

I unplugged and started the server when the windows was started logged in and plug in the new hdd and configured with ACU.

Restarted the system and received a message from the array controller "disk drive firmware update recommended .... model DG146ABAB4 minimum version =HPDA "

I had to upgrade the 146Gb hdd's firmware.

Now working..

 

Sorry for my English

I hope you understand me

BR

 

Zsolt Farkas

 

berka
Occasional Visitor

Re: ML350 G5 with an Smart Array E200 fails

I have exact same problem I tried e200i firmware update , bios update, hdd firmware updates bt stil the same eror and

raid 5 or raid 0 is the same problem

ArnisRaido
Occasional Visitor

Re: ML350 G5 with an Smart Array E200 fails

I have the same problem. Server: ML350 G5 with E200i SAS controller.

With 2 old drives: 2x72GB (DG072BB975)

 

We bought 2 new drivers 300GB SAS (model 507127-TV1): EG300FBVFL

 

Now, when new drives ar added, server hangs on bios boot screen with error (see print screen).

 

As we have not extended server warranty subscription, we cannot require support from HP to fix this. But I have received answer from HP support assistant, that it is firmware problem. And "most probably" will be updated un the future.

 

I have, of course, upgraded every possible firmware on this server. Do not know - if the downgrade could help...

 

I have manage (only with some voodoo ....) to boot server with new drives 1 time, and even configure mirror from Windows GUI, but then it hanged with BSOD.

 

This is quite critical for me and for others as well - server is not so bad and old, to have such upgrade problems. 

 

I have working system on this, should it help, to change ports, - put the new ones in 0,1 port, and old ones in 2-3? Any ideas?

 

Or someone have active extended warranty from HP to request fix for firmware?

Torsten.
Acclaimed Contributor

Re: ML350 G5 with an Smart Array E200 fails

What version is on the disks?

HPD8 or HPD9?

http://h20566.www2.hp.com/portal/site/hpsc/template.PAGE/public/psi/swdDetails/?sp4ts.oid=5174862&spf_p.tpst=swdMain&spf_p.prp_swdMain=wsrp-navigationalState%3Didx%253D%257CswItem%253DMTX_9afcb96001f14645b7e6e43216%257CswEnvOID%253D4103%257CitemLocale%253D%257CswLang%253D%257Cmode%253D5%257Caction%253DdriverDocument&javax.portlet.begCacheTok=com.vignette.cachetoken&javax.portlet.endCacheTok=com.vi...

Hope this helps!
Regards
Torsten.

__________________________________________________
There are only 10 types of people in the world -
those who understand binary, and those who don't.

__________________________________________________
No support by private messages. Please ask the forum!

If you feel this was helpful please click the KUDOS! thumb below!   
ArnisRaido
Occasional Visitor

Re: ML350 G5 with an Smart Array E200 fails

Double checked - latest HPD9 version

Jaybert
Occasional Visitor

Re: ML350 G5 with an Smart Array E200 fails

Hi - Were you ever able to resolve this?  over 1500 views and no solution...

Torsten.
Acclaimed Contributor

Re: ML350 G5 with an Smart Array E200 fails

This may apply:

http://h20566.www2.hp.com/portal/site/hpsc/template.PAGE/public/psi/mostViewedDisplay?javax.portlet.begCacheTok=com.vignette.cachetoken&javax.portlet.endCacheTok=com.vignette.cachetoken&javax.portlet.prp_efb5c0793523e51970c8fa22b053ce01=wsrp-navigationalState%3DdocId%253Dmmr_kc-0110675-12%257CdocLocale%253Den_US&javax.portlet.tpst=efb5c0793523e51970c8fa22b053ce01&sp4ts.oid=3182562&ac.admitted=1397...

Hope this helps!
Regards
Torsten.

__________________________________________________
There are only 10 types of people in the world -
those who understand binary, and those who don't.

__________________________________________________
No support by private messages. Please ask the forum!

If you feel this was helpful please click the KUDOS! thumb below!   
PeterBod
Occasional Visitor

Re: ML350 G5 with an Smart Array E200 fails

Hi,

Old post but like to share my solution:

 

I had tihis issue for a long time. Symptoms:

On restart of server 9 out of 10 times the server repported Controller error for E200i on Boot screen.

Updated all SAS drives:

 

Slot    Drive                              Installed FW

1          EH0146FAWJB           HPDJ

2          EH0146FAWJB           HPDJ

3           

4          EG0300FBDBR           HPDA

5          EG0300FAWHV          HPDF

6          EG0300FBVFL            HPDC

 

Also updated Controller FW to 1.86

 

What exactly of these steps that solved the issue is not known for me, but my recommendation would be to upgrade accordingly to the table above.

 

Good luck guys!