HPE Community read-only access December 15, 2018
This is a maintenance upgrade. You will be able to read articles and posts, but not post or reply.
Hours:
Dec 15, 4:00 am to 10:00 am UTC
Dec 14, 10:00 pm CST to Dec 15, 4:00 am CST
Dec 14, 8:00 pm PST to Dec 15, 2:00 am PST
ProLiant Servers (ML,DL,SL)
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Problem with compaq proliant 3000

 

Problem with compaq proliant 3000

Hello,
I was looking on to the various error logs that showed 'the device, \device\scsi\cpqarray1, did not respond within the timeout period'
I did a disk defragmentor on drive c: and after some time i did not see anything on the monitor.
Even after I restart the server the monitor seems to be blank even though it is connected.
Any ideas on how to proceed on this problem as i do not have much idea about this server??.
18 REPLIES
Leon Rosier
Respected Contributor

Re: Problem with compaq proliant 3000

Does yje on led go on?
Do you hear fan activity?

what appears on the management display panel?
Remove all pci cards and try again.

Leon

Re: Problem with compaq proliant 3000

I see the power led's at the rear glow.
The on led at front is also up.
I do not see any any led activity in the hard disks.
I see fan activity.But there is none on monitor.
any suggestions are most welcome.
Pedro Albuquerque
Frequent Advisor

Re: Problem with compaq proliant 3000

So it seems that the hard drives dont initialize. Do you have a Smart Array, what model?

Re: Problem with compaq proliant 3000

sorry because I am new i do not know about that. I think it has a smart array and is configured for raid 5 i think.
It is a compaq proliant 3000 with 450 MHz processors on it.
Pedro Albuquerque
Frequent Advisor

Re: Problem with compaq proliant 3000

So, try to disconect the flat cable that comes from the drive cage of the smart array and then conect into the internal controller, pull out the smart array and then power on (this his only a test).
See if the hard drives initialize, if they do, don't worry if the O/S say non system disk it's normal, shutdown the server and ask for a smart array with the same spare part number to replace it, your raid configuration is stored in the hard drives.

Re: Problem with compaq proliant 3000

hello,
Today when I start the machine the following msgs are in the display.

PCI autoconfiguration is ok.
Processors are ok.
'/' is blinking opp to video.
in errors:
Server, Admin and Service info not available.
caution post error code p0h 1615 power supplu failure in bay 1
it says post error code 5Eh
1794 drive array.array accelerator battery charge low.
lights are on for harddisks after some time.

Any thoughts about this???

Re: Problem with compaq proliant 3000

hello,
Today when I start the machine the following msgs are in the display.

PCI autoconfiguration is ok.
Processors are ok.
'/' is blinking opp to video.
in errors:
Server, Admin and Service info not available.
caution post error code p0h 1615 power supplu failure in bay 1
it says post error code 5Eh
1794 drive array.array accelerator battery charge low.
lights are on for harddisks after some time.

Any thoughts about this???

Re: Problem with compaq proliant 3000

hello,
Today when I start the machine the following msgs are in the display.

PCI autoconfiguration is ok.
Processors are ok.
'/' is blinking opp to video.
in errors:
Server, Admin and Service info not available.
caution post error code p0h 1615 power supplu failure in bay 1
it says post error code 5Eh
1794 drive array.array accelerator battery charge low.
lights are on for harddisks after some time.

Any thoughts about this???

Re: Problem with compaq proliant 3000

hello,
Today when I start the machine the following msgs are in the display.

PCI autoconfiguration is ok.
Processors are ok.
'/' is blinking opp to video.
in errors:
Server, Admin and Service info not available.
caution post error code p0h 1615 power supplu failure in bay 1
it says post error code 5Eh
1794 drive array.array accelerator battery charge low.
lights are on for harddisks after some time.

Any thoughts about this???
Pedro Albuquerque
Frequent Advisor

Re: Problem with compaq proliant 3000

It means you have a power supply disconected or damaged, and the other error means what it says in the message, cache battery low,m probably the machine was disconected for some time, what cause the cache battery to discharge.

Re: Problem with compaq proliant 3000

Hello,
you are right.
The machine was disconnected for a long time.
when I restart it now, it displays the following errors:
Post error code 5Eh 1794 drive array - array accelerator battery charge low.

48h 177 configuration not complete.
controller order not setup

post error code b4h processor 1 failed.

After that the computer jus hanged.
when I restart the computerthe monitor seems blank and it does not show any events in the display and shows jus the usual advice.

should i change the power supply??
thanks for your help in advance.

Regards,
Karthik

fred_69
Occasional Visitor

Re: Problem with compaq proliant 3000

Yes, swap out the PSU..it may be damaged or bad..Get everything up and running with a new PSU and then inspect the old one if you like.
FRED.
Dave_180
Valued Contributor

Re: Problem with compaq proliant 3000

Well, it also says there is a failed Proc - that could cause a lack of video.

A power supply will also show failed if it is unplugged.

If you have one PS and you are getting information on the LCD - I'd say power isn't an issue. Does it have 2 power supplies.

It could be something as simple as running the System Config to clear all the other errors.

It really seems as though there are quite a few issues with this server. It could be something very simple that is causing it.

Re: Problem with compaq proliant 3000

yes it has got tow power supplies.
I am new ot this place and I think this computer was off for about 5 months.
The errors that were documented are:

4/9: code 56h 1786 Drive array recovry needed.
4/9: code 57h 1787 Drive array operating in interim recovery mode.
4/9: code 59h drive is not responding

But I was able to onto the computer 2 weeks back and it showed hard disks as healthy and no errors about processors.

Anyways how could I make any configuration changes without anything showing on the monitor??
Start the computer with just one processor?

Thanks for your help.

Regards,
Karthik
Pedro Albuquerque
Frequent Advisor

Re: Problem with compaq proliant 3000

Yes you should try to start the server with only one processor, don't forget that you must use a processor terminator on the processor that you will not use.
Pedro Albuquerque
Frequent Advisor

Re: Problem with compaq proliant 3000

Yes you should try to start the server with only one processor, don't forget that you must use a processor terminator on the processor slot that you will not use.

Re: Problem with compaq proliant 3000

All,
I changed the battery but still no improvement.
The server starts after some period of time
In disk administrator, all disks are shown to be healthy.

After say 30 or 45 minutes a blue screen appears and says

stop: *00000050( 0*fffefff8,0*00000000, 0*8046bcce, 0*00000000) page_fault _in _nonpaged_area
**** address 8046BCCE base at 8040000 Date stamp 3ad 77869-ntoskrnl.exe
Beginning dump of physical memory to disk.

the event log has all the events mentioned above and
Post error code 5Eh 1794 drive array - array accelerator battery charge low.
48h 177 configuration not complete.
controller order not setup
post error code b4h processor 1 failed.


Thak you for all your help.

Regards,
Karthik
Doug Eaton_1
Advisor

Re: Problem with compaq proliant 3000

Karthik, You should not need to change the battery, the error message simply indicates that the rechargable batteries on the SmartArray controller need to charged before it will rely on them, that is to say the array accelerator will be disabled until the batteries have regained their full charge. This is a safety precaution, as the array accelerator will use it's random access memory to store data that needs to be written to the disk (the operating system is not aware of this fact), in the event of a power failure or crash, data would be lost if the batteries were dead, when this occurs and the system is restarted, you will see a message that says something like "valid data found in array accelerator cache..." at which time the data is commited to the array. Once the server has been left powered up for a day or so, you should notice the low battery condition message disappear on startup. If your event logs are showing a processor failing, that may account for your "blue screens", I'm not sure if processor 1 is the first or second processor, I thinks it's the first though, you could move processor 2 into that spot and replace processor 2 with a processor terminator module, if you don't have one, it might be cheaper to locate another processor module, just be sure they are identical. Note: Before replacing anything, it's always a good idea to simply reseat the processor(s), memory, pci cards, etc...

doug...