ProLiant Servers (ML,DL,SL)
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

SAS discs not working

 
Highlighted
Advisor

SAS discs not working

hello

i have a proliant ml350p g8 with 6 LFF sas disks and raid card p430 working normally but yesterday i started having issues

1- the raid card p430 did not work properly ( but after reseating it worked correctly )

2-more than 5 HP sas disks are not being detected by the system in only 2 slots ( slot 1 and 2 )

if i remove the disks labeled as bad or not working in slot 1 and 2 and install the in any of the other slots they work normally.

i even got new disk from HP , installed it in slot 1 and 2 with same result 

 

in all , i tried more than 5 disks that i'm sure are working , but they keep failing in slot 1 and 2 .. i verified the backplane cables are well installed

when i install the disk it shows yellow led

what can i verify ?! can individual ports in the backplane die ? and would my data be lost if i change the backplane?

11 REPLIES 11
Highlighted
Acclaimed Contributor

Re: SAS discs not working

In which slot the smart array is installed?


Hope this helps!
Regards
Torsten.

__________________________________________________
There are only 10 types of people in the world -
those who understand binary, and those who don't.

__________________________________________________
No support by private messages. Please ask the forum!

If you feel this was helpful please click the KUDOS! thumb below!   
Highlighted
Advisor

Re: SAS discs not working

hello Torsten 

what do you mean the smart array ? 

if by raid card , it is in a pcie Slot 1 PCIe3 x16

if you mean the raid disks , slot 3,4,5 and 6 ( 1 and 2 are not working with my disks )

Highlighted
Acclaimed Contributor

Re: SAS discs not working

OK, because the HP Smart Array P430 controller is not supported in Slots 3 and 4.

Is firmware 5.02 running?

https://support.hpe.com/hpsc/swd/public/detail?swItemId=MTX_330456640bee4a069f7317cab0#tab-history


Hope this helps!
Regards
Torsten.

__________________________________________________
There are only 10 types of people in the world -
those who understand binary, and those who don't.

__________________________________________________
No support by private messages. Please ask the forum!

If you feel this was helpful please click the KUDOS! thumb below!   
Highlighted
Advisor

Re: SAS discs not working

yes the latest firmware

the raid card is working normally : 5.02 , battery fully charged and ok , raid 10 with speeds up to 700 MBps read speed 

it is only the slot 1 and 2 i am facing problem with .. 

maybe some dust got in there ?!

Highlighted
Acclaimed Contributor

Re: SAS discs not working

If the issues stays with the slot, it could be an issue with the backplane or even with the cable.


Hope this helps!
Regards
Torsten.

__________________________________________________
There are only 10 types of people in the world -
those who understand binary, and those who don't.

__________________________________________________
No support by private messages. Please ask the forum!

If you feel this was helpful please click the KUDOS! thumb below!   
Highlighted
Advisor

Re: SAS discs not working

i added a 3.5 inch non hp sas drive , it has a yellow led but it not showing in the SSA app ( the drive was working in a dell server )

how can i verify what is the problem ?

Highlighted
Acclaimed Contributor

Re: SAS discs not working

First I would swap the 2 cables.
Does the issue remains on the slot?
Then you can also swap the cable ports.
What result do you get?

Hope this helps!
Regards
Torsten.

__________________________________________________
There are only 10 types of people in the world -
those who understand binary, and those who don't.

__________________________________________________
No support by private messages. Please ask the forum!

If you feel this was helpful please click the KUDOS! thumb below!   
Highlighted
Advisor

Re: SAS discs not working

hello my friend

what do you mean "cable ports."

is this data safe ? 

Highlighted
Acclaimed Contributor

Re: SAS discs not working

Sorry, I forgot you are using the P430. This controller has different cables.

Do you still have the cables for the built-in P420i?

For testing, you may consider to connect the disk backplane to the P420i.

If this works, the backplane is OK.


Hope this helps!
Regards
Torsten.

__________________________________________________
There are only 10 types of people in the world -
those who understand binary, and those who don't.

__________________________________________________
No support by private messages. Please ask the forum!

If you feel this was helpful please click the KUDOS! thumb below!