ProLiant Servers (ML,DL,SL)
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Videodriver DL320 G2

Jeroen_D
Regular Advisor

Videodriver DL320 G2

Hi,

we have a DL320 which has been running for some months. Recently however the display is set to VGA mode. In device manager there is an exclamation mark next to the videodriver.

We don't know what happened...

I have tried uninstalling the driver and reinstalling its driver. I've reinstalled the complete SmartPack 6.4 but to no avail.

I've cleaned the registry (looked for rage and ati), I've moved the files in the c:\winnt\inf directory so Windows could not take its previous driver but still the driver does not want to work.

This is Windows 2000 SP3 and the error is "This device is not working properly because Windows cannot load the drivers required for this device. (Code 31)".

I've checked the HP site and it says "Rage IIC PCI" driver, but in other operational DL320's I see a Rage XL PCI. This server and the other one are G2 revisions. I tried manually installing the IIC driver but Windows says it does not have compatible video hardware. When I use the Rage XL driver, Windows happily installs it.
I tried the alternative videodriver on the ATI site but still it does not work.

Is it possible that a hardware malfunction causes a videodriver to fail ? Is it possible that a malfunctioning videodriver only works in VGA mode ?
Can anyone give me info about the videocard itself ? Is it a IIC or a XL ?

Thanks in advance,
best regards,
Jeroen.
14 REPLIES
Sunil Jerath
Honored Contributor

Re: Videodriver DL320 G2

Hello Jeroen,
Do you have any Remote Access Software installed on the server i.e. PCANYWHERE software etc?? If you do then uninstall it and then reapply the Video drivers from the following link. You can reinstall the Remote access software thereafter.

http://h18007.www1.hp.com/support/files/server/us/download/17769.html

Please let me know as you how you make out.

Regards,
kamal_9
Super Advisor

Re: Videodriver DL320 G2

Hi Jeroen
Can you try installing the driver from the CD which came along with the Server
Jeroen_D
Regular Advisor

Re: Videodriver DL320 G2

Hi,

there is no PCAnywhere but Terminal Services is active.
I don't know if that might conflict...

The driver at your URL has been tried already. I'll try to uninstall Terminal Services and reinstall that driver.

I'll let you know.

Kind regards,
Jeroen.
Jeroen_D
Regular Advisor

Re: Videodriver DL320 G2

Hi,

we uninstalled Terminal Services and disabled Symantec AV when uninstalling the current driver and reinstalling the new one.
After reboot, we still only have VGA mode.

I don't see anything special in the eventlog.

The CD that came with the server contains the SmartPack 6.4 which I already reinstalled in "forced mode". I mean it installed drivers even if they were already installed and same version.

I am really out of clues here....I wonder if this could be a hardware problem...
Sunil Jerath
Honored Contributor

Re: Videodriver DL320 G2

Hello Jeroen,
Have you tried using an older driver?? If not then try the following:

http://h18007.www1.hp.com/support/files/server/us/download/10098.html

Also please let me know as to what was done that the video driver got messed up??

Regards,
Jeroen_D
Regular Advisor

Re: Videodriver DL320 G2

Hi,

this is a screenshot of the driver on a working DL320. This is a Rage XL instead of a Rage IIC ???

The customer will try to upgrade the driver, starting from an unknown PCI device. He will move the inf-files containing ATI Rage info so Windows won't be able to take any other driver than the one you gave us.

I will let you know.
The customer does not know what happened, they don't log in much on that server (DMZ mail relay and ftp server). One day he saw it was in VGA mode...it's attached to an UPS just like their other servers.

Kind regards,
Jeroen_D
Regular Advisor

Re: Videodriver DL320 G2

Hi,

please look at the screenshots.
We moved inf files, so you see "Other devices, Video Controller (VGA Compatible)".

The HP driver gives :
"The software is currenlty installed, but does not need to be installed on this system.

The only thing that can be selected is "Close".

De ATI driver (van site ATI voor Rage XL) installeert wel probleemloos maar werkt enkel in VGA.

I hope anyone can help here...
Jeroen_D
Regular Advisor

Re: Videodriver DL320 G2

Oops, a sentence in Dutch was typed.
Translated : The ATI Driver can be installed without any problem (ATI Rage XL) but works only in VGA mode.
Michael Schulte zur Sur
Honored Contributor

Re: Videodriver DL320 G2

Hi,

have you tried to delete the vga item in other devices and run a hardware detect and then install a new driver?
There is a nice programme to read your hardware config.
http://www.belarc.com/free_download.html

You also can start debug in the cmd box and do a d c000:000 to read the graphics copyright notice.

Michael
Jeroen_D
Regular Advisor

Re: Videodriver DL320 G2

We tried using the drivers on the Win2k CD but he does not find a good driver. Windows then suggested to disable the device.

I've asked the customer to delete the VGA device and run the hardware scan again.

Is it possible that this is a hardware failure ?

I'll keep you informed...
Michael Schulte zur Sur
Honored Contributor

Re: Videodriver DL320 G2

Hi,

please try the debug command and see, what you have as graphics card.

Michael
Jeroen_D
Regular Advisor

Re: Videodriver DL320 G2

Hi Michael,

I've tried the debug command on a DL320 to which I currently have access. I cannot try it on the DL320 which currently has problems as it is remote.

Check the attachment for the output.

I've tried the same command on my own PC but I don't see the videodriver.

I did something wrong ?
Kind regards,
Jeroen.
Michael Schulte zur Sur
Honored Contributor

Re: Videodriver DL320 G2

Hi,

this is, what I get from my PC:
-d c000:0000
C000:0000 55 AA 54 E9 EB 9B 30 30-30 30 30 30 30 30 30 30 U.T...0000000000
C000:0010 30 30 5B 14 E9 41 14 FB-40 00 70 0B 30 30 49 42 00[..A..@.p.00IB
C000:0020 4D 20 56 47 41 20 43 6F-6D 70 61 74 69 62 6C 65 M VGA Compatible
C000:0030 20 42 49 4F 53 2E 20 03-5B 00 6B 00 79 00 8B C0 BIOS. .[.k.y...
C000:0040 50 43 49 52 86 80 72 25-00 00 18 00 00 00 00 03 PCIR..r%........
C000:0050 60 00 00 00 00 80 00 00-00 24 04 00 C0 00 00 00 `........$......
C000:0060 00 00 00 00 00 00 00 00-00 75 00 00 C0 00 00 00 .........u......
C000:0070 00 00 00 00 00 1A 00 ED-03 00 C0 00 00 00 00 00 ................

did you try the belarc programme?
Can't you see a bios message from the graphics card when switching on?

Michael
Jeroen_D
Regular Advisor

Re: Videodriver DL320 G2

An update to this case :

HP has passed by and replaced the motherboard but this did not help. They also tried out several drivers but nothing helped.

We will upgrade this Win2000 server to Windows 2003 Server in some months and we'll see if this solves it. In the meantime the customer will login using Terminal Services which is still capable of running at higher resolutions.

A weird registry corruption ?