ProLiant Servers (ML,DL,SL)

iLO HTML5 console crippling performance in Microsoft Edge 93+

 
SOLVED
Go to solution
aireynol
Advisor

iLO HTML5 console crippling performance in Microsoft Edge 93+

I am seeing an issue where html5 console for ilo4 and ilo5 causes the client cpu to shoot to 100% and cause the webpage to hang. Issue is present in Edge 93 stable and newer and not present in Edge 92 and older.

I am seeing the issue within a Server 2019 vm but have also tried Win10 20H1 vm and it is also present there. Interestingly it is not present on my laptop with latest Edge. So I am thinking this may be related to GPU hardware acceleration.

Anyone seeing this issue?

6 REPLIES 6
aireynol
Advisor

Re: iLO HTML5 console crippling performance in Microsoft Edge 93+

Edit: confirmed disabling hardware acceleration in Edge on my laptop causes the issue to appear also.

UserName1
Occasional Advisor

Re: iLO HTML5 console crippling performance in Microsoft Edge 93+

We have the exact same problem but disabling hardware acceleration has made no difference.  Running Edge 95.

aireynol
Advisor

Re: iLO HTML5 console crippling performance in Microsoft Edge 93+

Thanks for the confirmation.

I narrowed down the version of Edge this was introduced in:

https://docs.microsoft.com/en-us/deployedge/microsoft-edge-relnote-stable-channel#version-93096138-september-2

It is also an issue in latest Google Chrome so this is a Chromium issue.

There is a bug here that seems very similar to this case but was closed as won't fix. There may have been some update to the webgl detection logic. So will proabably need an iLO update from HPE to fix.

https://bugs.chromium.org/p/chromium/issues/detail?id=1261406&q=gpu&can=1

UserName1
Occasional Advisor

Re: iLO HTML5 console crippling performance in Microsoft Edge 93+

Ok so the long and short is Chromium nor HPE will fix this so back to using Firefox as that doesn't display the issue (at the moment).

aireynol
Advisor

Re: iLO HTML5 console crippling performance in Microsoft Edge 93+

For now yes, I would hope for an updated ilo firmware from HPE though.

aireynol
Advisor
Solution

Re: iLO HTML5 console crippling performance in Microsoft Edge 93+

I tracked this down to a recent change in Chromium that changes the default renderer from legacy SwiftShader GL to SwANGLE. A workaround until HPE can provide an update is to use the flag --use-gl=swiftshader-webgl

Source:

https://groups[dot]google[dot]com/a/chromium.org/g/ozone-reviews/c/Q84FY6bZ4UA

(Note: for some reason the forum won't allow to post this link, hence the [dot])