ProLiant Servers (ML,DL,SL)
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

missing memory in a DL580 G1 with Win2000 Advanced server

SOLVED
Go to solution
Tryon Chesnutt
Occasional Contributor

missing memory in a DL580 G1 with Win2000 Advanced server

I have a DL580 G1 with 8GB of ram. During the boot process all 8GB initialize, but when the operating system boots up it only shows 7.5 GB available. I have found an article on Technet that show where the os will use about 500MB if the system has the 8-way symmetric multiple-processing chipset, but this server has a 4-way ServerWorks Enterprise ServerSet III-HE chipset.

Anyone else seen this problem and what did you do about it?
2 REPLIES
Janine Bertolo
Honored Contributor
Solution

Re: missing memory in a DL580 G1 with Win2000 Advanced server

Hello;

More than likely the memory-count difference you are seeing from the OS is because of the amount of memory reserved at the BIOS level for hot-plug PCI support.

If you are not using the hot-plug feature on any PCI slots, you can disable it in the server BIOS and reclaim the memory for use in the OS.

Cheers,

Janine
To get results you've never had before, try something you've never tried before.
Tryon Chesnutt
Occasional Contributor

Re: missing memory in a DL580 G1 with Win2000 Advanced server

Thanks for the help, that was fixed my problem. Of course after I got the reply back I found the following:
http://wwss1pro.compaq.com/support/reference_library/viewdocument.asp?source=EL010820_CW01.xml&dt=3

Thanks for the help.