ProLiant Servers (ML,DL,SL)
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

raid 1 IN WIN2003 ON SERVER ML150 G3

 
SOLVED
Go to solution
DINARAS
Occasional Advisor

raid 1 IN WIN2003 ON SERVER ML150 G3

Hello,

I have recently purchased a ml150 g3 server. Idid a raid 1 from the bios with 2 hard disks 146 gb each. Then i installed windows, pressed f6 and added the driver in order for the sata raid to be identified. Everything installed fine, and in the beggining i was seing only 1 logical drive.

After trying to install chipset drivers and other drivers i realised that the 1 logical drive i was seing now became 2 drives. They contain the same files inside but i believe this is not raid 1. Also if i create a file in disk 1 this file is not copiedin disk 2, hence raid 1 isnt working.

I also tried the software that came with the server for raid 1 through windows but could not do anything. While booting i see 2 physical hard drives and 1 logical device.

Also i installed matrox vga driver, but my screen sersolution and color depth are very low and cant go higher.

Finally i see a device (ACPI something) that i cannot find a driver for it.

Can you help me resolve these problems please.
16 REPLIES
James ~ Happy Dude
Honored Contributor

Re: raid 1 IN WIN2003 ON SERVER ML150 G3

Hello,
If Go to the Array Configuration Utility, Do you see the RAID being SETUP ?

Regards,
James.
James ~ Happy Dude
Honored Contributor
Solution

Re: raid 1 IN WIN2003 ON SERVER ML150 G3

Hi,

For the Yellow Bang on Device Manager, you need IPMI Controller Driver;

http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupport/Document.jsp?objectID=c00751525

Regards,
James.
DINARAS
Occasional Advisor

Re: raid 1 IN WIN2003 ON SERVER ML150 G3

Hello James and thank you for your quick reply,

I did sort out the unkown device with the IPMI driver you told me.

As far as raid is concerned, i have tried everything. In the bios sata setup utility i can see my array and one logical drive is seen.

The array configuration utility doesnt see the controller at all. this is what the report shows:

Array Diagnostic Utility Version 7.85.16.0
Array Diagnostic Utility Inspection Report Version 7.85.16.0

Date/Time: Friday, October 19, 2007 2:15:17PM
Computer Model: HP Server


SLOT SUMMARY:
Slot Num Slot Type Array Controllers and Host Adapters Detected
-------- --------- --------------------------------------------

Thank you very much for helping me resolve this problem
James ~ Happy Dude
Honored Contributor

Re: raid 1 IN WIN2003 ON SERVER ML150 G3

Hello,

What type of HDD are you using ? controller?

James.
DINARAS
Occasional Advisor

Re: raid 1 IN WIN2003 ON SERVER ML150 G3

From the device manager in SCSI and Raid Controllers i read the following:

Intel(R) 631xESB/632xESB SATA RAID Controller.

I am using 2X146 GB sata hard Disks

Thanks again
James ~ Happy Dude
Honored Contributor

Re: raid 1 IN WIN2003 ON SERVER ML150 G3

Oh I see;

ACU will not detect the integrated SATA controller; R you seeing 2 Drives in "my computer" ?? Is the SATA RAID enabled in BIOS ?

Regards,
James.
DINARAS
Occasional Advisor

Re: raid 1 IN WIN2003 ON SERVER ML150 G3

Yes, i am seeing 2 drives through windows explorer although when the machine boots i see 2 physicall drives and 1 array as a logical drive.

This is why i am stuck and dont know how to tackle this problem.

When i first installed the server with win 2003 i was able to see only on drive and i thought that raid was working.

After i started installing drivers, then at some point i realised i was seing 2 drives instead of one.

In a previews installation in same machine (i though if i format it would fix the problem) i used the matrox array utility (or something like that) in order to make raid 1 again, but it couldnt fix it either
James ~ Happy Dude
Honored Contributor

Re: raid 1 IN WIN2003 ON SERVER ML150 G3

If SATA/RAID is enabled in BIOS; & you have the SATA drivers...try reinstalling it using the nLITE software;
www.nliteos.com

This software will help INTEGRATE the SATA drivers on the OS files; & end result will be an ISO image; burn it on a CD/DVD & boot from it;

Regards,
James.
DINARAS
Occasional Advisor

Re: raid 1 IN WIN2003 ON SERVER ML150 G3

It is a bit hard to believe that i should reinstall everything in order to include a sata driver in my win2003 install cd (if i have understood well)

Shouldnt there be a proper driver for the sata raid controller for windows??????

You think this is the only way to go?

Thank you very much for your time
James ~ Happy Dude
Honored Contributor

Re: raid 1 IN WIN2003 ON SERVER ML150 G3

There is ONE other way, but very complicated;
Wrong step will result in REPEATED blue screens, leaving no other option but to reinstall completely;

Refer my posts at:
http://forums1.itrc.hp.com/service/forums/questionanswer.do?threadId=1128699

Regards,
James.
RufusG
Frequent Advisor

Re: raid 1 IN WIN2003 ON SERVER ML150 G3

I installed a hardware RAID Controller and added 2 extra SATA disks to create a RAID-1 store that is fail-safe. ( Today I would use the Promise TX2300 at about $70 ).

I only put the Operating System on to the original single disk.

I only put Data on to the RAID drive.

There are 4 advantages to this:

1. The hardware RAID drive starts the moment the power is on and is virtually independent of the rest of the computer. It has excellent RAID Array Manager software.

2. You could move the RAID disks and Controller card to another computer in minutes

3. The Windows Swap File and the Data are on 2 separate drives, so the overall system performance is improved.

4. You can rebuild and upgrade the Operating System or re-format the original single disk without disturbing your Data.

I keep working Data on my workstation and I have a backup utility to copy complete files and folders over to the RAID-1 drive on the server as they change.

- Belt & Braces
- LOCKS ( Lots of Copies Keep Safe )

This way I am storing personal Data and family photographs going back to 1984.

Not a very expensive solution and it is very very effective.

Hope that this helps you

.
James ~ Happy Dude
Honored Contributor

Re: raid 1 IN WIN2003 ON SERVER ML150 G3

Any updates yet ?

Regards,
James.
DINARAS
Occasional Advisor

Re: raid 1 IN WIN2003 ON SERVER ML150 G3

Hello James,

I think i will try the solution with the blue screens, if this doesnt work and will have to reformat then i will install win2003, will set up raid from dos and i will not installa any drivers. I believe its the chipset drivers that ruin everything.

I will only install drivers for the devices that dont have any. All the rest i will leave with win2003 default driver.

What do you think?
James ~ Happy Dude
Honored Contributor

Re: raid 1 IN WIN2003 ON SERVER ML150 G3

Sounds good to me !

:)
DINARAS
Occasional Advisor

Re: raid 1 IN WIN2003 ON SERVER ML150 G3

Finally i got it solved.

This is what i did:

I installed windows and pressed f6 in the beggining and i add the adaptec sriver

I finish installation
I install IPMI driver and vga driver (vga driver is awfull 1024X768 at 16 bit depth)

And DO NOT INSTALL ANY OTHER DRIVER. It is the sata friver i doenloaded in previews setup that spoiled everything

Now i see only 1 hard disk drive in Windows explorer

Thank you James for your help

BEST REGARDS
James ~ Happy Dude
Honored Contributor

Re: raid 1 IN WIN2003 ON SERVER ML150 G3

Hey! Thats great to know !

Could you please post the Adaptec driver's link here, so that it may be useful for others as well !!

KUDOS !