Simpler Navigation for Servers and Operating Systems - Please Update Your Bookmarks
Completed: a much simpler Servers and Operating Systems section of the Community. We combined many of the older boards, so you won't have to click through so many levels to get at the information you need. Check the consolidated boards here as many sub-forums are now single boards.
If you have bookmarked forums or discussion boards in Servers and Operating Systems, we suggest you check and update them as needed.
ProLiant Servers - Netservers
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Microserver Gen8 FAN is running with 100 %

Marco84
Occasional Advisor

Microserver Gen8 FAN is running with 100 %

Hi Guys

 

not sure if this is the rigth community:

I get a Gen8 MicroServer for testing purposes and i installed Server 2012R2 on it.

It is up and running but the FAN is running with 100 % power..

CPU Load is about 5 %...

Any ideas ?

 

Thanks for your help from Germany

Marco

 

 

P.S. This thread has been moved from Servers > General to ProLiant Servers - Netservers. - Hp Forum Moderator

6 REPLIES
Renjiv
HPE Pro

Re: Microserver Gen8 FAN is running with 100 %

Greetings!

 

Marco,

There are multiple reasons for this.

 

1. What is the version of iLO installed. Please check if iLO is updated, if not try updating the iLO and check the status.

2. Also if the server is placed on top of table or any dust can cause the fan speed high

 

Regards,

Renji V

I am an HP employee.

Was this post useful? -
To say thanks click the "thumbs up" icon below!!! .....
Marco84
Occasional Advisor

Re: Microserver Gen8 FAN is running with 100 %

Hi Renji,

 

the server is "out of the box", it is just 6 weeks old, so no dust ore something else inside ;-) And during a reboot the system temperatur shows 22° Celsius.

The iLo version is 2.02 , from Sep 05 2014, and as i can see, its the latest version.

 

Regards

Marco

Marco84
Occasional Advisor

Re: Microserver Gen8 FAN is running with 100 %

Im sorry, just see the version 2.03..

Have installed it now, and the fan goes directly down...

Will have a look at this today and provide you feedback.

 

Thanks in advance!

 

Marco

Marco84
Occasional Advisor

Re: Microserver Gen8 FAN is running with 100 %

Its me again,

 

after a while the fan goes again to 100 %....

iLo-Update does not solve the issue ;-(

Renjiv
HPE Pro

Re: Microserver Gen8 FAN is running with 100 %

Hello Marco,

 

Another reason for Fan running at high speed for Gen8 Microserver is due to the Smart arry controller settings.

 

SCOPE


Any HP ProLiant Gen8 server listed under Platforms Affected configured with the HP Dynamic Smart Array B120i or B320i Controller.

 

RESOLUTION


To reduce the higher fan speeds and noise in these configurations, perform the following:

 

1. Configure the HP Dynamic Smart Array B120i Controller for Enable Dynamic HP Smart Array B120i RAID Support in the RBSU, and configure the HP Dynamic Smart Array B320i Controller for Enabled in the RBSU.

2. Download and install the HP B120i/B320i Dynamic Smart Array Controller driver.

 

Please refer the customer advisory below for detailed steps for fixing the issue:

 

http://h20564.www2.hp.com/hpsc/doc/public/display?docId=emr_na-c04054419

 

I hope the info will help you.

 

I am an HP employee.

Was this post useful? -
To say thanks click the "thumbs up" icon below!!! .....
Marco84
Occasional Advisor

Re: Microserver Gen8 FAN is running with 100 %

Good afternoon,

 

im using the internal storage controller and have installed the latest driver.

When im swichting back to "legacy driver" in the BIOS setting, the fan works normal..

 

Regards

Marco