Simpler Navigation for Servers and Operating Systems - Please Update Your Bookmarks
Completed: a much simpler Servers and Operating Systems section of the Community. We combined many of the older boards, so you won't have to click through so many levels to get at the information you need. Check the consolidated boards here as many sub-forums are now single boards.
If you have bookmarked forums or discussion boards in Servers and Operating Systems, we suggest you check and update them as needed.
ProLiant Servers - Netservers
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Microserver Gen8 ILO constantly shows CPU temperature 40 °C

ArnisR
Advisor

Microserver Gen8 ILO constantly shows CPU temperature 40 °C

Just subj. Whatever CPU do, ILO reports 40 °C

Microserver Gen8 1610T, RAID enabled

5 REPLIES
Oscar A. Perez
Honored Contributor

Re: Microserver Gen8 ILO constantly shows CPU temperature 40 °C

The CPU temperature sensor isn't very accurate below 40 Celcuis so, in order to prevent customers from asking "why my Proc is showing weird values?",  iLO is hardcoded to show a minimum temp of 40 C.

 

If you stress your processor using a tool like prime95, you will see the CPU temperature going up.

 

 




__________________________________________________
If you feel this was helpful please click the KUDOS! thumb below!
ArnisR
Advisor

Re: Microserver Gen8 ILO constantly shows CPU temperature 40 °C

Thanks for explanation.

However a little bit strange.
I tortured Microserver with Prime95 more than hour. Every component (except inlet air) goes over 40°, but not CPU. Fan goes up to 50 %.

Oscar A. Perez
Honored Contributor

Re: Microserver Gen8 ILO constantly shows CPU temperature 40 °C

I just tortured my Microserver Gen8 using Prime95 and got the CPU temperature to increase to 42 ºC

 

I'm using iLO4 v2.10, by the way.

 

 

 




__________________________________________________
If you feel this was helpful please click the KUDOS! thumb below!
FCM1
Occasional Visitor

Re: Microserver Gen8 ILO constantly shows CPU temperature 40 °C

Hi Oscar,

 

Could you please share your config, what CPU are you using.

 

Could you also confirm the temp readout in iLO is 100% correct via read-outs from the OS?

 

Thank you very much,

AM7
Occasional Visitor

Re: Microserver Gen8 ILO constantly shows CPU temperature 40 °C

Hello,

I am facing the same issue and I addressed it to HPE Support and I am not ok with the provided resolution. I tested the temperatures in idle / full load with a thermometer and also with the LM-sensors tool under Debian Linux and there was clearly an increase of over 10degC but ILO showed the same steady value of 40degC.

There were people on the forums that installed the 80W TDP Xeon CPUs using the original heat sink and the temperature was 40degC which is not possible. I replicated the behavior on more then 4 Microservers but HPE Support doesn't want to understand the issue and wants to close the ticket with an unacceptable resolution.

I strongly believe that there is a firmware issue affecting these Proliant Microserver Gen8 and ILO doesn't report the correct CPU temperature risking overheating and CPU damage.

Later Edit: As a refference, you could check CASE:5315991863

Thanks,

Alexandru