Server Management - Systems Insight Manager
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Can't see any SAN in Insight?

Daniel Leblanc
Honored Contributor

Can't see any SAN in Insight?

I have 2 EVA8000,there attche to DL 380 G4 Storage server,what am i missing?

Thanks!!
29 REPLIES
Albert Austin
Esteemed Contributor

Re: Can't see any SAN in Insight?

SMI-S agent installed and running?
Daniel Leblanc
Honored Contributor

Re: Can't see any SAN in Insight?

How can i see this,if it running?

On the HP SIM server?
Albert Austin
Esteemed Contributor

Re: Can't see any SAN in Insight?

SMI-S is installed on SAN server. It is an option you can install when installing management software for EVA such as OPenview. Depending on the version of Management software you have installed on your SAN server, follow it from the link below.

http://h18006.www1.hp.com/storage/smisproviders.html#a

You can then use the document from this link to test the SMI-S installation.

ftp://ftp.compaq.com/pub/products/storageworks/smisproviders/smis_troubleshooting.pdf

Albert
Daniel Leblanc
Honored Contributor

Re: Can't see any SAN in Insight?

Ok finaly a message that make sense:
CIM_ERR_ACCESS_DENIED

D:\Program Files\HP\Systems Insight Manager>wbemdisco XXXXXva01 5989 root admi
nistrator ********;
HOST = XXXXXeva01
PORT = 5989
NAMESP = root
USER = administrator
PASSWD = *****
Connect to paiprdeva01 in namespace root with SSL=true

Enumerating instances of CIM_RegisteredProfile...

Profile.RegisteredName=Array
Profile.RegisteredVersion=1.0.3
ProviderVersion=4.1.1
Profile.HPVersion=EVA4.1.1-Dev6
SubProfile.RegisteredName=SNIA:Software
SubProfile.RegisteredName=SNIA:Pool Manipulation Capabilities and Settings
SubProfile.RegisteredName=SNIA:Backend Ports
SubProfile.RegisteredName=SNIA:LUN Mapping and Masking
SubProfile.RegisteredName=SNIA:LUN Creation
SubProfile.RegisteredName=SNIA:Copy Services
SubProfile.RegisteredName=SNIA:Access Point
SubProfile.RegisteredName=SNIA:Location
SubProfile.RegisteredName=SNIA:Cluster
HPEVA_StorageSystem.CreationClassName="HPEVA_StorageSystem",Name="50001FE15007
08B0"
NameSpace = root/eva
*** Error following .. --CIM_ComputerSystemPackage-> [PhysicalPackage] - (CIM_E
RR_ACCESS_DENIED) ***
CIM_ERR_ACCESS_DENIED()
at org.snia.wbemcmd.xml.HTTPOutputSimple.sendRequest(HTTPOutputSimple.ja
va:488)
at org.snia.wbemcmd.xml.HTTPOutputSimple.sendRequest(HTTPOutputSimple.ja
va:395)
at org.snia.wbemcmd.xml.XMLOperationGeneric.intrinsicMethod(XMLOperation
Generic.java:188)
at org.snia.wbemcmd.xml.XMLAssociatorNames.getNames(XMLAssociatorNames.j
ava:211)
at org.snia.wbemcmd.cimom.CIMOMHandleXML.associatorNames(CIMOMHandleXML.
java:671)
at org.snia.wbem.client.CIMClient.associatorNames(CIMClient.java:1320)
at com.hp.wbemutil.CIMUtil.associatorNames(CIMUtil.java:1113)
at WbemDisco.findProduct(WbemDisco.java:390)
at WbemDisco.findDevices(WbemDisco.java:214)
at WbemDisco.main(WbemDisco.java:555)
HPEVA_StorageSystem.CreationClassName="HPEVA_StorageSystem",Name="50001FE15007
0880"
NameSpace = root/eva
*** Error following .. --CIM_ComputerSystemPackage-> [PhysicalPackage] - (CIM_ERR_ACCESS_DENIED) ***
CIM_ERR_ACCESS_DENIED()
at org.snia.wbemcmd.xml.HTTPOutputSimple.sendRequest(HTTPOutputSimple.java:488)
at org.snia.wbemcmd.xml.HTTPOutputSimple.sendRequest(HTTPOutputSimple.java:395)
at org.snia.wbemcmd.xml.XMLOperationGeneric.intrinsicMethod(XMLOperationGeneric.java:188)
at org.snia.wbemcmd.xml.XMLAssociatorNames.getNames(XMLAssociatorNames.java:211)
at org.snia.wbemcmd.cimom.CIMOMHandleXML.associatorNames(CIMOMHandleXML.java:671)
at org.snia.wbem.client.CIMClient.associatorNames(CIMClient.java:1320)
at com.hp.wbemutil.CIMUtil.associatorNames(CIMUtil.java:1113)
at WbemDisco.findProduct(WbemDisco.java:390)
at WbemDisco.findDevices(WbemDisco.java:214)
at WbemDisco.main(WbemDisco.java:555)
Profile.RegisteredName=Server
Profile.RegisteredVersion=1.0.2
ProviderVersion=
Profile.HPVersion=
Press any key to continue . . .

D:\Program Files\HP\Systems Insight Manager>

The server are in a workgroupe,each independant to the other one, not attache to the domaine
Daniel Leblanc
Honored Contributor

Re: Can't see any SAN in Insight?

*** Error connecting with SSL=true - (CIM_ERR_ACCESS_DENIED) ***
CIM_ERR_ACCESS_DENIED()
at org.snia.wbemcmd.xml.HTTPOutputSimple.sendRequest(HTTPOutputSimple.java:488)
at org.snia.wbemcmd.xml.HTTPOutputSimple.sendRequest(HTTPOutputSimple.java:395)
at org.snia.wbemcmd.xml.XMLOperationGeneric.intrinsicMethod(XMLOperationGeneric.java:188)
at org.snia.wbemcmd.xml.XMLOperationGeneric.intrinsicMethod(XMLOperationGeneric.java:198)
at org.snia.wbemcmd.xml.XMLEnumerateClassNames.enumerateClassNames(XMLEnumerateClassNames.java:152)
at org.snia.wbemcmd.cimom.CIMOMHandleXML.enumerateClassNames(CIMOMHandleXML.java:418)
at org.snia.wbem.client.CIMClient.enumerateClassNames(CIMClient.java:959)
at WbemDisco.connect(WbemDisco.java:123)
at WbemDisco.connect(WbemDisco.java:90)
at WbemDisco.main(WbemDisco.java:554)
Connect to XXXXXXeva01 in namespace administrator with SSL=false
*** Error connecting with SSL=false - (CIM_ERR_ACCESS_DENIED) ***
CIM_ERR_ACCESS_DENIED()
at org.snia.wbemcmd.xml.HTTPOutputSimple.sendRequest(HTTPOutputSimple.java:488)
at org.snia.wbemcmd.xml.HTTPOutputSimple.sendRequest(HTTPOutputSimple.java:395)
at org.snia.wbemcmd.xml.XMLOperationGeneric.intrinsicMethod(XMLOperationGeneric.java:188)
at org.snia.wbemcmd.xml.XMLOperationGeneric.intrinsicMethod(XMLOperationGeneric.java:198)
at org.snia.wbemcmd.xml.XMLEnumerateClassNames.enumerateClassNames(XMLEnumerateClassNames.java:152)
at org.snia.wbemcmd.cimom.CIMOMHandleXML.enumerateClassNames(CIMOMHandleXML.java:418)
at org.snia.wbem.client.CIMClient.enumerateClassNames(CIMClient.java:959)
at WbemDisco.connect(WbemDisco.java:123)
at WbemDisco.connect(WbemDisco.java:90)
at WbemDisco.main(WbemDisco.java:554)

Enumerating instances of CIM_RegisteredProfile...

*** Error enumerating RegisteredProfile - HTTPException=java.net.SocketException: Software caused connection abort: socket write error, response=
500 (CIMCLIENT_ERR_HTTP_ERROR) ***
CIMCLIENT_ERR_HTTP_ERROR(HTTPException=java.net.SocketException: Software caused connection abort: socket write error, response=500)
at org.snia.wbemcmd.xml.HTTPOutputSimple.sendRequest(HTTPOutputSimple.java:442)
at org.snia.wbemcmd.xml.HTTPOutputSimple.sendRequest(HTTPOutputSimple.java:395)
at org.snia.wbemcmd.xml.XMLOperationGeneric.intrinsicMethod(XMLOperationGeneric.java:188)
at org.snia.wbemcmd.xml.XMLOperationGeneric.intrinsicMethod(XMLOperationGeneric.java:198)
at org.snia.wbemcmd.xml.XMLEnumerateInstanceNames.enumerateInstanceNames(XMLEnumerateInstanceNames.java:142)
at org.snia.wbemcmd.cimom.CIMOMHandleXML.enumerateInstanceNames(CIMOMHandleXML.java:464)
at org.snia.wbem.client.CIMClient.enumerateInstanceNames(CIMClient.java:1106)
at WbemDisco.getRegisteredProfiles(WbemDisco.java:232)
at WbemDisco.findDevices(WbemDisco.java:140)
at WbemDisco.main(WbemDisco.java:555)
Press any key to continue . . .

D:\Program Files\HP\Systems Insight Manager>

Re: Can't see any SAN in Insight?

Hi

I have the exact same problem. Has anyone found a solution to this?

I've posted my findings in another thread.

https://forums1.itrc.hp.com/service/forums/questionanswer.do?threadId=1051897&admit=-682735245+1156262908520+28353475

Daniel Leblanc
Honored Contributor

Re: Can't see any SAN in Insight?

Nope not yet!!!

Sniffffffffffffff
Rob Buxton
Honored Contributor

Re: Can't see any SAN in Insight?

I've had this working and but now it has stopped.

As noted, I'm not too sure you'll succeed with CV EVA 4, I believe you'll need CV EVA 5.

The way I got some progress was;
Ensure WBEM is enabled globally. You do not need any credentials here if you don't want to use WBEM elsewhere.

For the CV EVA Server, set system specific wbem properties, these must contain the port number and wbem/pass combo that was entered as part of the SMI-S install on the CV EVA Server.

Note, SMI-S is installed as part of CV EVA 5, I think it's a separate install in CV EVA 4.
It should be listed, along with Pegasus CIMOM in the Add/remove Programs screen.

If installing SMI-S, follow the instructions to enable SLP at install time.

You'll need to run a data collection task to populate teh data in HPSIM.

Now why mine has stopped working is another mystery....
Rob Buxton
Honored Contributor

Re: Can't see any SAN in Insight?

A couple of corrections, it's a Discovery task you need to run.
Also, in CV EVA 5 you need to specify root/pg_interop as the target.

But, here that's still failing with a CIM_ERR_Failed (connection reset) error.
I've even tried setting up a new CIMOM user and giving it authority using the CIMUser and CIMAuth utilities, but I'm just getting the same results.

Re: Can't see any SAN in Insight?

We'll i found something disturbing but i still can't get it to work.

If i install SMI-S 5.0 and run the "WBEMAUTHCHECK host post namespace user password v 5" and "WBEMDISCO host post namespace user password" i actually get the following showing the correct return.

C:\Program Files\HP\Systems Insight Manager>WbemAuthCheck.cmd mgmt01 5989 root/p
g_interop administrator administrator v 5

C:\Program Files\HP\Systems Insight Manager>j2re\bin\java.exe -Dorg.snia.wbem.ci
mom.properties=./WbemTools.properties -classpath .;./lib/dc.jar;./lib/mx.jar;./l
ib/cimclient.jar;./lib/xerces.jar;./lib/wbemutil.jar -mx400m -ms400m WbemAutho
rizationCheck mgmt01 5989 root/pg_interop administrator administrator v 5

TESTING CREDENTINALS VIA MxWBEMConnect::checkAuthorization() ....


Testing with
host: mgmt01
port: 5989
protocol: https
namespce: root/pg_interop
verbosity: 5
user: administrator
password: *******

Checking authorization in device namespaces for mgmt01 under ns=root/pg_inter
op for user=administrator
Trying to connect to CIMOM at: mgmt01 under ns=root/pg_interop for user=administ
rator
SUCCESS


Found the following device namespaces:
root/PG_Internal
root/cimv2
root/eva



Checking Authorization in namespace: CIMNameSpace=root/PG_Internal [host mgmt01]

CIMException retrieving instance of CIM_ComputerSystem.

Checking Authorization in namespace: CIMNameSpace=root/cimv2 [host mgmt01]
SUCCESS

Checking Authorization in namespace: CIMNameSpace=root/eva [host mgmt01]
CIMException retrieving instance of CIM_ComputerSystem.
Authorization Check Succeeded for: mgmt01 under ns=root/pg_interop for user=adm
inistrator

AUTHORIZATION CHECK PASSED


C:\Program Files\HP\Systems Insight Manager>pause
Press any key to continue . . .

C:\Program Files\HP\Systems Insight Manager>popd

C:\Program Files\HP\Systems Insight Manager>endlocal

C:\Program Files\HP\Systems Insight Manager>WbemDisco.cmd mgmt01 5989 root/pg_in
terop administrator administrator
HOST = mgmt01
PORT = 5989
NAMESP = root/pg_interop
USER = administrator
PASSWD = *****
Connect to mgmt01 in namespace root/pg_interop with SSL=true

Enumerating instances of CIM_RegisteredProfile...

Profile.RegisteredName=Array
Profile.RegisteredVersion=1.1.0
ProviderVersion=5.0
Profile.HPVersion=EVA5.0-Dev28
SubProfile.RegisteredName=SNIA:Software
SubProfile.RegisteredName=SNIA:Pool Manipulation Capabilities and Settings
SubProfile.RegisteredName=SNIA:Job control
SubProfile.RegisteredName=SNIA:Physical Package Package
SubProfile.RegisteredName=SNIA:Backend Ports
SubProfile.RegisteredName=SNIA:Masking and Mapping
SubProfile.RegisteredName=SNIA:Disk Drive Lite
SubProfile.RegisteredName=SNIA:FC Target Port
SubProfile.RegisteredName=SNIA:Fibre Channel Initiator Port
SubProfile.RegisteredName=SNIA:LUN Creation
SubProfile.RegisteredName=SNIA:Copy Services
SubProfile.RegisteredName=SNIA:Access Point
SubProfile.RegisteredName=SNIA:Location
SubProfile.RegisteredName=SNIA:Multiple Computer System
SubProfile.RegisteredName=SNIA:Block Server Performance
HPEVA_StorageSystem.CreationClassName="HPEVA_StorageSystem",Name="50001FE15008
E190"
NameSpace = root/EVA
Vendor=HP
Name=EVA
IdentifyingNumber=50001FE15008E190
HPEVA_StorageSystem.CreationClassName="HPEVA_StorageSystem",Name="50001FE15008
E180"
NameSpace = root/EVA
Vendor=HP
Name=EVA
IdentifyingNumber=50001FE15008E180
Profile.RegisteredName=Server
Profile.RegisteredVersion=1.1.0
ProviderVersion=
Profile.HPVersion=
Press any key to continue . . .


But it doesn't come in to HP SIM anyway. Then when i try to update to SMI-S 5.01 it stops working with the error in WBEMDISCO again.
If you do this you might note the update from 5.0 to 5.01 has to be run like 4-5 times to completely update the SMI-s and PEgasus components.
Allso when i use 5.0 it doesn't allways start the Pegasus service after a server restart.
I really think theres software bugs here i can't explaine it in any other way, but i hope one of you guys might get further with this newfound info.

I'm gonna try not using SSL even though it's not supported by HP.

Re: Can't see any SAN in Insight?

Nope running with no SSL gives the exact same outcome. So thats not the problem.
Daniel Leblanc
Honored Contributor

Re: Can't see any SAN in Insight?

Still no one got anything!!!

Re: Can't see any SAN in Insight?

No :(

I'm running a case with HP, but they haven't come up with anything usefull yet.
I just installed a brand new server and tried the it - same problem (completely new customer).
I have ask the HP guy to elevate the problem to the Pegasus programming guys.

Info: Command View EVA 6.0 and XCS6.0 will be coming soon (10. september). It might solve the problem. But i don't know if the SMI-S component gets upgraded or not.
Daniel Leblanc
Honored Contributor

Re: Can't see any SAN in Insight?

TY!!
Rob Buxton
Honored Contributor

Re: Can't see any SAN in Insight?

You're getting further than me with the WBEMDisco, it fails with the following in the first section.

SubProfile.RegisteredName=SNIA:Block Services
*** Error following [RegisteredProfile] --ElementConformsToProfile-> [ComputerSy
stem] - Connection reset (CIM_ERR_FAILED) ***

I've confirmed the account / password using webAuthCheck.

Not sure if it's relevent, the version as recorded by my connect is;
Profile.HPVersion=EVA5.0.1-RC5

If you're getting that level of connectivity HPSIM should be able to see and pick up the data. You'd need the WBEM credentials that you've used in the wbemauthcheck entered as teh Server Specific WBEM settings for the CV EVA Server. A Discovery should then be enough.

Re: Can't see any SAN in Insight?

just to follow up. I just found this from the Command View EVA 6.0 product bulletin.

HP StorageWorks Command View EVA v6.0 Media Kit includes four CDs with on-line documentation and software executables; and installation Instructions. 1 CD for Command View EVA software (includes SMI-S EVA 6.0 provider) and HP SSSU, 1 CD for documentation, 1 CD for Command View EVAPerf software V6.0 and 1 CD for the HP System Tool CD ISEE and WEBES.
NOTE: Please refer to HP.com for the latest HP Command View EVAPerf software updates.

So it seems there will be a new provider component soon. I guess i'll stop for now until this arrives, which should be VERY soon.
Kevin Everts_1
Regular Advisor

Re: Can't see any SAN in Insight?

Rob,

I'm trying to set this up on my EVA 3000 with CommandView 5.0 installed.

I have a question about your post on Aug 22, 2006 23:35:52 GMT.

Where do you specify root/pg_interop in CV EVA 5?

Re: Can't see any SAN in Insight?

Last week HP told me to try an older version of the HP SIM. So i tried the HP SIM5.0 with the integrated SP3. I did it with the SMI-S5.0, and this actually seems to work. I got my 2 EVA systems back into HP SIM and i could do a succesfull data collection.

I just have one problem remaining, the status keeps saying "unknown" even though i can see and gather data from them. I haven't tried finding a solution since the customer kindof fucked up the machine and removed my test environment.
I'll try to see if CV EVA and SMI-S 6.0 works with HP SIM 5.0 SP3 when it gets out.

So it does seems like there's problems with both the SMI-S 5.01 and HP SIM5.0 SP5 code.
Rob Buxton
Honored Contributor

Re: Can't see any SAN in Insight?

Keith,
Sorry missed the question, the pg_interop is set up as part of CV EVA, you just use this in the wbemdisco call described above. This changed with SMI-S 5 I believe, I think it was just root with SMI-S,

Claus,
Interesting, but I did have SMI-S working with HPSIM 5.0, and I believe it was using SMI-S 5.0.1 although it may have been just 5.0.
The issue we have at the moment is that the SMI-S connection crashes the Pegasus CIMOM service on the CV EVA server. The service is set to restart but you can see events and the restart in the PegasusStandard log file.

Soon I'll be building a brand new CV EVA server, so that will be interesting to see what happens.
Dan Nichols1
Occasional Advisor

Re: Can't see any SAN in Insight?

For everyones benefit I have this working with the following configuration;

Platform - Windows 2000 SP4
Command View EVA - Version 5.0.2.4
EVA SMI-S - Version 5.0.1
HP SIM - Version 5 SP5

I have the EVA SMI-S listening on port 49589 as I also have the Emulex and Brocade SMI-S providers installed, all of which default to port 5989.

What I had to do to get this to work was;

1. Enable WBEM in HP SIM and specify the auth credentials, verified with WBEMDisco.
2. Modify the wbemportlist.xml file to reflect the ports I am using.
3. Run a discovery in HP SIM and then perform a data collection.
4. The EVA appears in SIM, and the Command View EVA server SIM properties are updated to display the WBEM devices managed through that system.

One thing WRT the SMI-S installation. When I first installed version 5.0.1 it was an upgrade from version 5. The installer removed version 5 and did not install version 5.0.1, I had to run the installer again to get it to install properly.

Re: Can't see any SAN in Insight?

I got it to work too now, but with the new software versions 6.0. Both CV EVA and SMI-S 6.0.
I'm still using HP SIM5.0 SP5, and with the SMI-S 6.0 i can do a succesfull WBEMDISCO.

I was at the HP Technology center in Houston where i talked to HP guy who's working alongside the HP SIM and HP Storage Essentiels programmers. He said that he had seen the same problem and added that sometimes it just worked and sometimes it did not. And when it didn't work he couldn't see anything wrong with the installation. He also kindof said that the programmers was focusing on the version 6.0 and it wasn't sure that version 5.* was ever going to be stable. they had a lot of problems having to restart the pegasus and sim services.

In version 6.0 of SMI-S you have to remember to add a local machine user to the pegasus db with the "cimuser.exe -a -u "

And another thing, now HP says that running HP SIM on the same server as the Storage provider is not supported. Before it was just not recommended.

HP told me you might still see some problems on this but they are working to have them solved in the 6.01 version which may come in late october - MAY ;-)

Re: Can't see any SAN in Insight?

forgot.

when i did the discovery on version 6.0 i saw my EVA's straight away. So they've improved the performance too.
Rob Buxton
Honored Contributor

Re: Can't see any SAN in Insight?

Claus,
Thanks for the update. I'm trying to get hold of CV 6, there doesn't seem to be a download available.
This will make me try harder as I don't really want to keep fighting CV 5.

Re: Can't see any SAN in Insight?

Hi

Yes i got it from HP on request.

ftp://ftp.hp.com/pub/softlib/software7/COL16255/co-43018-1/

It should contain the CV EVA 6.0 version.