StoreEver Tape Storage
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

HP Ultrium 960 and Backup Exec 9.2 - problems with full backup

cechapman
Occasional Visitor

HP Ultrium 960 and Backup Exec 9.2 - problems with full backup

Backup Exec - Job Server Version 9.20.1391
Netware 6.5
scsi driver lsimptnw.ham v3.99.05
This same error is occurring on three different servers, all with the same configuration. It ONLY happens when doing a full backup or restore, incrementals are fine, which makes me suspect a speed mismatch of some kind when a large amount of data is being transferred.

We have tried moving the card to a faster slot, no difference, changing the block size transfer within Backup Exec, no difference. We must resolve this problem asap. If anyone has any suggestions, we would be grateful to hear them. Thank you.

Log results pasted below:

##ERR##Error on HP ULTRIUM960 ID:3 HU10539H3G.
##ERR##A hardware error has been detected during this operation. This
##ERR##media should not be used for any additional backup operations.
##ERR##Data written to this media prior to the error may still be
##ERR##restored.
##ERR##Possible corrective actions for this error are:
##ERR##1.) Use a different media
##ERR##2.) Check the SCSI cabling.
##ERR##Vendor: HP
##ERR##Product: ULTRIUM960 DRV
##ERR##ID:
##ERR##Firmware: G2AD
##ERR##Function: Write(5)
##ERR##Error: A hardware failure has occurred on drive HP ULTRIUM960
##ERR##ID:3 HU10539H3G. Please consult the job log for details.(10)
##ERR##Sense Data:
##ERR##70 00 04 00 - 00 00 00 00 - 00 00 00 00 - be 08 00 00
##ERR##00 00 00 00 - 00 00 00 00 - 00 00 00 00 - 00 00 00 00
10 REPLIES
David Ruska
Honored Contributor

Re: HP Ultrium 960 and Backup Exec 9.2 - problems with full backup

The Sense data indicates a "hardware error" sense key (the "4" in byte 2), but the ASC/ASCQ (additional sense) data of BE 08 (bytes 12 & 13) is not one that the drive should return.

Can you install and run HP library & tape tools (www.hp.com/support/tapetools) and collect a support ticket from a drive? We can then look to see what errors the drive may have logged.

Is this scsi attached, or a fibre attached drive?
The journey IS the reward.
cechapman
Occasional Visitor

Re: HP Ultrium 960 and Backup Exec 9.2 - problems with full backup

It is scsi connected. We have tried to run the HP library & tape tools but it abends our servers.
David Ruska
Honored Contributor

Re: HP Ultrium 960 and Backup Exec 9.2 - problems with full backup

> We have tried to run the HP library & tape tools but it abends our servers.

Since you mention this on multiple servers, it would be good to email the ltt_team@hp.com, and they can look at the abend issue. The cause might shed some light on your backup problem as well.
The journey IS the reward.
Erik Withaar
Occasional Advisor

Re: HP Ultrium 960 and Backup Exec 9.2 - problems with full backup

Hi,

I get exactly the same errors, using Backup Exec 9.0 (with newest drivers) and running NetWare 6.5 SP5. Is this problem yet resolved? and if so, what's the solution?
Regards,
Erik Withaar
Imtech Projects Zuid B.V.
The Netherlands
David Lincheck
Occasional Visitor

Re: HP Ultrium 960 and Backup Exec 9.2 - problems with full backup

Hello,

I am also seeing the exact same problem on a new server/new tape drive that I am installing.

Ultrium 960 attached to a HP/LSI scsi card in a HP ML370 running Netware 6.5 SP5 with Backup Exec 9.1.
David Lincheck
Occasional Visitor

Re: HP Ultrium 960 and Backup Exec 9.2 - problems with full backup

Unloading the CPQSCSA.NLM file seems to have fixed the problem. Two successful full backups and a third test in progress. I'm not sure what functionality this nlm provides, but it appears to be in conflict.

Dave
Erik Withaar
Occasional Advisor

Re: HP Ultrium 960 and Backup Exec 9.2 - problems with full backup

The resulotion of Dave works for me also:
at 22:55 I unload CPQSCSA.NLM
at 23:00 the backup starts
at approx. 01:45 the backup stops (succesfully)
at 07:00 I load CPQSCSA.NLM

unloading & loading is managed by cron.nlm
Entries in sys:etc\crontab:

#Unload & load cpqscsa (backup ULTRIUM960 drive)
55 22 * * * unload cpqscsa
0 7 * * * load cpqscsa

Thanks,
Erik
mikalp
Occasional Visitor

Re: HP Ultrium 960 and Backup Exec 9.2 - problems with full backup

We did have same error. We have HP 360G4p server with autoloader 1/8 960. CPQSCSA.NLM when unloaded backup is working fine.

What is CPQSCSA.NLM? is it important? do we need to load this?
Marino Meloni_1
Honored Contributor

Re: HP Ultrium 960 and Backup Exec 9.2 - problems with full backup

Russell C. Smith
Valued Contributor

Re: HP Ultrium 960 and Backup Exec 9.2 - problems with full backup

Hi,

This is a known issue, specifically between Netware 6.x and the LSI NetWare SCSI HBA driver. Over the past few months HP and LSI have worked on creating a fix for this issue and recently HP released a new driver for HP supported LSI U320 controllers which fixes this issue. You can download this driver from HP's support website at:

http://h18000.www1.hp.com/support/files/server/us/download/24694.html

References to this driver are also available via HP's tape compatibility website (http://www.hp.com/go/connect) if you click any tick on the HP ProLiant server compatibility matrix to go to a combination's detail support information page.

Finally, from the information you've provided I see that you are using firmware revision G2AD for the Ultrium 960. A later release of firmware (G54D) is available, which I advise you to update to. The link to the download page is:

http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupport/SoftwareIndex.jsp?lang=en&cc=us&prodNameId=443366&prodTypeId=12169&prodSeriesId=443365&swLang=13&taskId=135&swEnvOID=1064

Hope this helps,
Russell