StoreEver Tape Storage
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

IBM TS3310 / HP-UX 11i v1 / Legato

Stuart Walker_1
Occasional Visitor

IBM TS3310 / HP-UX 11i v1 / Legato

I have an IBM TS3310 Library with (2) LTO-3 drives that are SCSI attached to a C8000 running HP-UX 11i v1. I've installed atdd.3.5.0.44.bin and tapeutil.hpux.4.2.7.0.bin IBM drivers. 'swlist' shows;
*atdd 3.5.0.44 GES IBM tape and changer device driver for TotalStorage

*tapeutil 4.2.7.0 IBM HP-UX Tape Utility Program

The devices show up as;

root@-->ioscan -fnC tape
Class I H/W Path Driver S/W State H/W Type Description
====================================================================
*tape 12 0/0/1/0.5.0 atdd CLAIMED DEVICE IBM ULT3580-TD3
/dev/rmt/12m /dev/rmt/12mn /dev/rmt/c4t5d0BEST /dev/rmt/c4t5d0BESTn
/dev/rmt/12mb /dev/rmt/12mnb /dev/rmt/c4t5d0BESTb /dev/rmt/c4t5d0BESTnb

*tape 11 0/0/1/1.4.0 atdd CLAIMED DEVICE IBM ULT3580-TD3
/dev/rmt/11m /dev/rmt/11mnb /dev/rmt/c12t4d0BESTn /dev/rmt/s4004mb
/dev/rmt/11mb /dev/rmt/c12t4d0BEST /dev/rmt/c12t4d0BESTnb /dev/rmt/s4004mn
/dev/rmt/11mn /dev/rmt/c12t4d0BESTb /dev/rmt/s4004m /dev/rmt/s4004mnb
---

root@-->ioscan -fnC autoch
Class I H/W Path Driver S/W State H/W Type Description
====================================================================
*autoch 6 0/0/1/1.4.1 acdd CLAIMED DEVICE IBM 3576-MTL
/dev/rac/c12t4d1 /dev/rmt/3chng
----

To me, that all looks good.

When running 'inquire -lc' for Legato device discovery/configuration though, none of the devices show up. All that shows up is the DVD-ROM and the internal SCSI disk.

Has anyone seen this before or have any ideas on what the problem could be?
3 REPLIES
Stuart Walker_1
Occasional Visitor

Re: IBM TS3310 / HP-UX 11i v1 / Legato

As an update to this...

IBM indicates to NOT use the IBM drivers. So, I've uninstalled those and am now using 'stape' and 'schgr' drivers;
>ioscan -fnC tape
Class I H/W Path Driver S/W State H/W Type Description
=====================================================================
*tape 12 0/0/1/0.5.0 stape CLAIMED DEVICE IBM ULT3580-TD3
/dev/rmt/12m /dev/rmt/12mn /dev/rmt/c4t5d0BEST /dev/rmt/c4t5d0BESTn
/dev/rmt/12mb /dev/rmt/12mnb /dev/rmt/c4t5d0BESTb /dev/rmt/c4t5d0BESTnb
*tape 11 0/0/1/1.4.0 stape CLAIMED DEVICE IBM ULT3580-TD3
/dev/rmt/11m /dev/rmt/11mn /dev/rmt/c12t4d0BEST /dev/rmt/c12t4d0BESTn
/dev/rmt/11mb /dev/rmt/11mnb /dev/rmt/c12t4d0BESTb /dev/rmt/c12t4d0BESTnb

>ioscan -fnC autoch
Class I H/W Path Driver S/W State H/W Type Description
=====================================================================
autoch 6 0/0/1/1.4.1 schgr CLAIMED DEVICE IBM 3576-MTL

There are no device files for the autoch now. I assume that I am going to have to do a 'mksf' to create one...

I forgot to mention that Legato is Networker v7.2.2.

The Legato support guys say that it is a problem with the HP SCSI pass-thru driver, though couldn't explain much beyond that...
Stuart Walker_1
Occasional Visitor

Re: IBM TS3310 / HP-UX 11i v1 / Legato

Here is the answer;


Basically, new device files must be created for the changer and for all the tape drives using the Major Number of the SCSI pass-thru driver (SCTL).



root@csma117-->ioscan -fH /0/0/1

Class I H/W Path Driver S/W State H/W Type Description

=====================================================================

ext_bus 4 0/0/1/0 mpt NO_HW INTERFACE SCSI Ultra320 A6961-60011

target 0 0/0/1/0.5 tgt NO_HW DEVICE

tape 12 0/0/1/0.5.0 stape NO_HW DEVICE IBM ULT3580-TD3

target 1 0/0/1/0.7 tgt NO_HW DEVICE

ctl 517 0/0/1/0.7.0 sctl NO_HW DEVICE Initiator

ext_bus 12 0/0/1/1 mpt NO_HW INTERFACE SCSI Ultra320 A6961-60011

target 2 0/0/1/1.4 tgt NO_HW DEVICE

tape 11 0/0/1/1.4.0 stape NO_HW DEVICE IBM ULT3580-TD3

autoch 6 0/0/1/1.4.1 schgr NO_HW DEVICE IBM 3576-MTL

target 3 0/0/1/1.7 tgt NO_HW DEVICE

ctl 518 0/0/1/1.7.0 sctl NO_HW DEVICE Initiator





root@csma117-->lsdev -d sctl

Character Block Driver Class

203 -1 sctl ctl





root@csma117-->mknod /dev/picker c 203 0x0c4100

root@csma117-->ls -l /dev/picker

crw-rw-rw- 1 root sys 203 0x0c4100 Sep 20 10:44 /dev/picker

root@csma117-->cd /usr/contrib/src

root@csma117-->cc scsi_io.c

root@csma117-->./a.out /dev/picker

The thing claims to be: IBM 3576-MTL 300G1300000130572000

root@csma117-->


root@csma117-->mknod /dev/tapedrive1 c 203 0x045000

root@csma117-->mknod /dev/tapedrive2 c 203 0x0c4000

root@csma117-->ls -l /dev/tapedrive1

crw-rw-rw- 1 root sys 203 0x045000 Sep 20 12:48 /dev/tapedrive1

root@csma117-->ls -l /dev/tapedrive2

crw-rw-rw- 1 root sys 203 0x0c4000 Sep 20 12:48 /dev/tapedrive2





root@csma117-->inquire -c

Rebuilding cached SCSI device list /tmp/lgto_scsi_devlist, this will take a few moments.

scsidev@0.6.0:HP 73.4GST373207LW HPC1|Disk, /dev/rdsk/c0t6d0

S/N: 3KT1H98M00007547GPKX

ATNN:SEAGATE ST373207LW 3KT1H98M

WWNN:50011C60036EE978

scsidev@3.0.0:HL-DT-STDVD-ROM GDR8163B0B26|CD-ROM, /dev/rdsk/c3t0d0

scsidev@4.5.0:IBM ULT3580-TD3 64D0|Tape, /dev/rmt/c4t5d0BESTnb

S/N: 1210152464

ATNN:IBM ULT3580-TD3 1210152464

scsidev@12.4.0:IBM ULT3580-TD3 64D0|Tape, /dev/rmt/c12t4d0BESTnb

S/N: 1210152294

ATNN:IBM ULT3580-TD3 1210152294

scsidev@12.4.1:IBM 3576-MTL 300G|Autochanger (Jukebox), /dev/picker

S/N: 000001305720_LL1

ATNN:IBM 3576-MTL 000001305720_LL1

root@csma117-->



Done.
Stuart Walker_1
Occasional Visitor

Re: IBM TS3310 / HP-UX 11i v1 / Legato

Solution is in previous post above.