StoreEver Tape Storage
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

RHEL 4 server not seeing tape drives

Brent DeGennaro
Regular Advisor

RHEL 4 server not seeing tape drives

I have a RHEL 4 server that is wired into one side of our fabric that has a connection to a tape library with 5 drives. I expected this box to be able to see 4 of the drives, the network storage router in the library, and the medium changer. However, it only sees the medium changer. This is what I expect it to see(from another box wired into the same side of the fabric):


Host: scsi1 Channel: 00 Id: 00 Lun: 00
Vendor: COMPAQ Model: ESL9000 Series Rev: 3.31
Type: Medium Changer ANSI SCSI revision: 02
Host: scsi1 Channel: 00 Id: 00 Lun: 01
Vendor: HP Model: Ultrium 1-SCSI Rev: E38W
Type: Sequential-Access ANSI SCSI revision: 03
Host: scsi1 Channel: 00 Id: 00 Lun: 02
Vendor: HP Model: Ultrium 1-SCSI Rev: E38W
Type: Sequential-Access ANSI SCSI revision: 03
Host: scsi1 Channel: 00 Id: 00 Lun: 03
Vendor: HP Model: Ultrium 1-SCSI Rev: E38W
Type: Sequential-Access ANSI SCSI revision: 03
Host: scsi1 Channel: 00 Id: 00 Lun: 04
Vendor: HP Model: Ultrium 1-SCSI Rev: E38W
Type: Sequential-Access ANSI SCSI revision: 03
Host: scsi1 Channel: 00 Id: 00 Lun: 05
Vendor: COMPAQ Model: NS ROUTER E1200 Rev: 5929
Type: RAID ANSI SCSI revision: 04




This is what it sees:


Host: scsi0 Channel: 00 Id: 01 Lun: 00
Vendor: COMPAQ Model: ESL9000 Series Rev: 3.31
Type: Medium Changer ANSI SCSI revision: 02


Any ideas on what I'm missing here? I have verified that both of the servers from the examples above or in the correct zone in the SAN.

Thanks
6 REPLIES
Rob Leadbeater
Honored Contributor

Re: RHEL 4 server not seeing tape drives

Hi,

You need to add the following line to /etc/modules.conf (or is it modprobe.conf on RH4?)

options scsi_mod max_scsi_luns=255

and then rebuild a new kernel.

See my old post here:

http://forums1.itrc.hp.com/service/forums/questionanswer.do?threadId=800564

Cheers,

Rob
Brent DeGennaro
Regular Advisor

Re: RHEL 4 server not seeing tape drives

Rob,

Thanks for the advice but after adding the option to /etc/modprobe.conf and rebooting I'm still only seeing the changer. Any other ideas?

Thanks again
Rob Leadbeater
Honored Contributor

Re: RHEL 4 server not seeing tape drives

Did you rebuild the kernel with mkintrd before you rebooted ?

Cheers,

Rob
Brent DeGennaro
Regular Advisor

Re: RHEL 4 server not seeing tape drives

Rob,

I apologize for not including that info. Yes I ran...

mkinitrd -f -v /boot/initrd-`uname -r`.img `uname -r`

cp initrd-2.6.9-55.0.6.ELsmp.img /boot/initrd-`uname -r`.img.bak
Ivan Ferreira
Honored Contributor

Re: RHEL 4 server not seeing tape drives

Is this library working with other servers? Sometimes you need to reboot the server to make the storage add it to it's servers map. This is done in the NSR. Check the NSR documentation.

Please see:

http://forums1.itrc.hp.com/service/forums/questionanswer.do?threadId=900885&admit=-682735245+1196113686916+28353475

https://forums1.itrc.hp.com/service/forums/questionanswer.do?threadId=1118037

Por que hacerlo dificil si es posible hacerlo facil? - Why do it the hard way, when you can do it the easy way?
Brent DeGennaro
Regular Advisor

Re: RHEL 4 server not seeing tape drives

Yes, it is working with other servers. I have rebooted both NSR's and still can't see the drives.