Switches, Hubs, and Modems
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Default route problem with procurve 2650

Bruno Cominotti
Occasional Visitor

Default route problem with procurve 2650

Hi all,
i have a strange problem on a 2650 switch with 2 vlan defined and ip routing enabled:

under config i set ip default route with:

ip route 0.0.0.0/0 10.3.1.254

when i get the config with the sh conf or sh run command it display me the default route, but if i look at the routing table (with the sh ip route command) it does not show me the default route.

if i go to the conf and disable ip routing

then the show ip route does show the default route...

any ideas?
may be an hardware problem?

Thanks in advance.

Bruno

firmware is at 10.38 level (just upgraded, but the problem persist)

----------------------------

hostname "HP 2650 Sociali"
snmp-server location "Servizi Sociali"
ip default-gateway 10.3.1.254
ip routing
snmp-server community "public" Unrestricted
vlan 1
name "DEFAULT_VLAN"
untagged 1-49
ip address 192.168.11.251 255.255.255.0
no untagged 50
exit
vlan 2
name "BackBone"
untagged 50
ip address 10.3.1.111 255.255.255.0
exit
ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 10.3.1.254
ip route 192.168.200.0 255.255.255.0 10.3.1.254
password manager
password operator

HP 2650 Sociali# sh ip route

IP Route Entries

Destination Gateway VLAN Type Sub-Type Metric Dist.
------------------ --------------- ---- --------- ---------- ---------- -----
10.3.1.0/24 BackBone 2 connected 0 0
127.0.0.0/8 reject static 0 250
127.0.0.1/32 lo0 connected 0 0
192.168.11.0/24 DEFAULT_VLAN 1 connected 0 0
192.168.200.0/24 10.3.1.254 2 static 1 1


HP 2650 Sociali#
3 REPLIES
Matt Hobbs
Honored Contributor

Re: Default route problem with procurve 2650

This looks to be similar to this thread:

http://forums1.itrc.hp.com/service/forums/questionanswer.do?threadId=1131693

What I'm suspecting is that by the time the switch has initialised all the way up to port 50, something has timed out and the route is not added.

As a workaround, to get VLAN 2 to come up quicker you could either move the the port from 50 to port 1 (but then you won't get the gigabit uplink), or just to prove this theory tag port 1 for VLAN 2. That way as soon as port 1 comes up, it bring up both VLANs.

Regardless of if this helps or not, I think you should contact HP support about it.
Joel Belizario
Trusted Contributor

Re: Default route problem with procurve 2650

Hi Bruno,

I'm pretty sure this issue is being caused by both a default gateway being defined and ip routing turned on.

From memory Procurve switches do not support both functions simultaneously, disable the default gateway and the route should stay.

I also recall the switches not allowing you to do this and generating an error immediately but it seems on the newer firmware having the two commands is possible. Perhaps support for both functions has been added, I guess I should go check the release notes and find out...

Hope this helps!

Cheers
Joel
Joel Belizario
Trusted Contributor

Re: Default route problem with procurve 2650